Melon (Cucumis melo) to warzywo zaliczane do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae), dawniej klasyfikowany w grupie roślin sadowniczych. Wśród odmian melona wyróżnia się melona – galia, miodowego i zielonego. Częścią jadalną melona jest owoc, który w zależności od odmiany posiada gładką bądź siateczkowatą skórkę, barwy zielonej, żółtej lub pomarańczowej. Owoce różnią się poza tym barwą miąższu, który może być biały, zielonkawy, kremowy, żółty lub pomarańczowy. Smakiem przypominają połączenie ogórka i miodu.
Charakterystyka gatunku
Melon jest rośliną jednoroczną z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae) pochodzącą z północnych obszarów Afryki. Roślina ta wytwarza płożące, wiotkie pędy na których wyrastają duże, szorstkie liście na dość długich ogonkach. Z kątów liści wyrastają również wąsy czepne za pomocą których roślina wspina się po podporach. Kwiaty są żółte, owadopylne podobne do kwiatów ogórka. Na jednej roślinie występują kwiaty obupłciowe oraz męskie. Odwiedzanie kwiatów przez trzmiele skutkować może zarówno samozapyleniem, jak i zapyleniem krzyżowym. Owocem jest nibyjagoda kulistego kształtu, średnicy ok 15 cm. Zbudowany jest on z gładkiej lub siatkowanej skórki grubości 0,5 cm i soczystego miąższu oraz licznych nasion – pestek, zlokalizowanych w środkowej części.
Odmiany
Melon miodowy (żółty)
Wśród odmian melona żółtego, zwanego miodowym, charakteryzującego się gładką, intensywnie żółtą skórką, wyróżnia się m.in. odmianę Oliwin o jasnozielonym miąższu.
Melon galia
Do odmian melona galia, o skórce z wyraźną siatką na powierzchni, zaliczane są natomiast odmiany:
Bosman – owoc w kształcie owalnokulistym; skórka barwy żółtej z delikatną siatką pomiędzy wyraźnymi żebrowaniami; miąższ pomarańczowy, aromatyczny
Emir F1 – owoc owalno-okrągły; skórka delikatnie bruzdowana, początkowo sinozielona z czasem przebarwia się na pomarańczową; miąższ pomarańczowy, aromatyczny, słodki
Malaga F1 – owoc kulisty; skórka żółtopomarańczowa z delikatną siatką pomiędzy żebrowaniami; miąższ intensywnie pomarańczowy, słodki, aromatyczny
Melba – owoc owalny; skórka kremowa, pokryta siateczką; miąższ kremowy, aromatyczny
Seledyn F1 – owoc owalno-kulisty; skórka żółtopomarańczowa; miąższ kremowo-zielony, soczysty
Melon zielony
Odmianą melona zielonego jest natomiast odmiana Piel de Sapo charakteryzująca się owocami owalnymi ze skórką gładką, zielonożółtą i kremowobiałym miąższem.
Uprawa
Melon jest gatunkiem ciepłolubnym, dlatego uprawiany jest z rozsady – najlepiej doniczkowanej – przygotowanej pod osłonami. Termin siewu nasion przypada na połowę kwietnia. Warunkiem powodzenia uprawy jest zdrowa i dobrze ukorzeniona rozsada. Optymalna temperatura do produkcji to 22-25 C. Rośliny gotowe do sadzenia na miejsce stałe powinny posiadać 4-5 liści, krępy pokrój i dobrze rozwinięty system korzeniowy. Sadzenie odbywa się w drugiej połowie maja. Przed wysadzeniem pędy roślin przycinamy za 3 liściem właściwym, aby przyspieszyć owocowanie (melon owocuje na pędach 2-go rzędu). Rośliny umieszcza się płytko pod powierzchnią ziemi, w rozstawie 100 x 50 cm. Stanowisko musi być słoneczne i ciepłe (najlepiej strona południowa). Melony uprawia się w pierwszym roku po nawożeniu obornikiem. Pod osłonami rośliny prowadzimy przy sznurkach, okręcając w miarę wzrostu pędy (2 – 3 sztuki) wokół sznurka. Przy uprawie bez osłon pędy płożą się swobodnie po ziemi.
czytaj dalej...
0 komentarzy