Jak jeść melona?

Jak jeść melona?

2 komentarzy

Soczyste i orzeźwiające melony jada się zazwyczaj na surowo krojąc je w plasterki lub kostkę. Można jednak znacznie lepiej wykorzystać olbrzymi potencjał tych owoców. Melon ma zaledwie 35 kcal w 100 g, zawiera ponad 90% wody przy czym jest delikatnie słodki i niezwykle aromatyczny. To doskonały składnik apetycznych przystawek, wspaniały dodatek do dań głównych i element orzeźwiających deserów.

Nazwa melon pochodzi od greckiego słowa melopepon – co znaczy miękkie jabłko. Jednak wbrew obiegowym opiniom melony nie rosną na drzewach. Uprawiane są jak inne popularne warzywa dyniowate. Są to jednoroczne, płożące się rośliny, o dużych liściach i żółtych kwiatach. Melon to kuzyn ogórka i dyni co widać doskonale po przekrojeniu owocu. Ma mięsisty miąższ i mnóstwo małych żółto-pomarańczowych pestek. Olbrzymia popularność melona to właśnie zasługa jego soczystego i niezwykle aromatycznego miąższu. Jest on bardziej zwarty niż u arbuza (też kuzyna), jednak mniej słodki, za to równie orzeźwiający.



Smak i wygląd melona może różnić się nieco w zależności od rodzaju (grupy odmian). Najbardziej popularny i dostępny praktycznie przez cały rok melon miodowy ma najbardziej słodki smak, jajowaty kształt, intensywnie żółtą skórkę i jasnozielony miąższ. Równie popularny melon siatkowy zawdzięcza swoją nazwę grubej zielonożółtej skórce z charakterystyczną białą siateczką, miąższ jest pomarańczowy lub lekko różowy. Nieco mniej popularny jest melon Cantalupa, którego nazwa pochodzi od włoskiej miejscowości, ma kuliste złoto-zielone owoce, pokryte niewielkimi guzkami, miąższ jest pomarańczowy lub zielonkawy. Znacznie rzadziej można kupić melon ananasowy (o miąższu przypominającym fakturą ananasa) oraz melon Ogden (małe żółtozielone owoce z widocznymi rowkami).

Jak jeść melona?

Jak jeść melona?

Bez względu na rodzaj melona owoce te są najsmaczniejsze gdy są w pełni dojrzałe. Można rozpoznać to po intensywnym zapachu, miękkiej skórce przy szypułce i dużym ciężarze. Dojrzałe melony powinniśmy zjeść w przeciągu kilku dni od kupienia, niedojrzałe można przechować nawet kilka tygodni w lodówce owinięte folią spożywczą aby nie wchłaniały nieprzyjemnych zapachów. Melony powinniśmy podawać zawsze lekko schłodzone, gdyż ich miąższ jest wtedy dobrze zwarty, a zapach uwalnia się stopniowo.

Jak jeść melona?

Jak jeść melona?

czytaj dalej...

2 komentarzy

  1. Dodał: , Tytuł:

    Pyszota

  2. Dodał: Magda, Tytuł: Melon do salatki

    Melon może świetnie uzupełnic kompozycje w sałatce owocowej, dla mnie jest on niezastapionym dodatkiem. Przykład pysznej, zdrowej sałatki z jego wykorzystaniem

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie