Gruszki w syropie

Gruszki w syropie

Skomentuj artykuł

Oryginalnie - gruszki w syropie pomarańczowym

Trzeci sposób na gruszki w syropie jest równie smaczny i łatwy w przygotowaniu. Tym razem, oprócz gruszek, wody i cukru, będą potrzebne dodatkowo: laska wanilii, cytryna i pomarańcza. Cytrusy bardzo dokładnie myjemy, parzymy wrzątkiem i zdrapujemy skórkę, której nie wyrzucamy. W garnku gotujemy półtora litra wody, do której dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy, a po zagotowaniu również nasze gruszki (przygotowane jak w poprzednich przepisach). Gotujemy je przez kilka minut, aż lekko zmiękną i przekładamy do wyparzonych słoików. Do wody z sokiem, która dalej pozostaje na palniku dodajemy około pół kilograma cukru, rozdrobnioną laskę wanilii oraz wcześniej zdrapane skórki z pomarańczy i cytryny. Po 10 minutach gotowania przecedzamy bezpośrednio do słoików z owocami i pasteryzujemy przez około 15 - 20 minut.

Gruszki w syropie

Gruszki w syropie

Jak podawać gruszki po otwarciu słoika?

Sposobów na podawanie gruszek w syropie jest bardzo wiele. Przede wszystkim owoce same w sobie, bez żadnych dodatków stanowią wspaniały deser, a syrop po dodaniu wody może być wykorzystany jako kompot w czasie zimy. Dla bardziej wymagających podniebień polecamy zastosowanie tych owoców jako dodatku (lub jednego ze składników) do ciast lub deserów z kremami budyniowymi i czekoladą. Pod każdą z tych postaci będą zachwycały smakiem, a ich wyraźny gruszkowy smak, podkreślony przez długie leżenie w słodkiej zalewie nigdy nie zatraci swej barwy.


Dla tych co nie lubią na słodko - gruszki w occie

Osoby, które nie przepadają za słodkimi przysmakami, a uwielbiają jednocześnie przetwory i gruszki, powinny zainteresować się gruszkami w occie, które przygotowuje się równie łatwo, a ich wytrawny smak powinien zadowolić nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Razem z gruszkami w syropie, gruszki w occie to dwie bardzo ciekawe pozycje na półkach w naszej spiżarni.

Gruszki w syropie

Gruszki w syropie

Gruszki w syropie to przetwory, które znane są w naszej spiżarni od wielu lat. Nasze babcie je przygotowywały, a wcześniej ich babcie, zatem warto, abyśmy i my potrafili taki zimowy deser stworzyć. Wykazując się fantazją, jesteśmy w stanie łatwo wymyślić własną wariację przepisu na gruszki w syropie, nie tylko przedstawione wyżej z wanilią lub pomarańczą, a jeżeli owoce te nie bardzo nam przypadły do gustu, możemy spróbować zastąpić je innymi, np. twardszymi odmianami brzoskwiń, co też wyjdzie nam na dobre.

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie