Gruszki w occie przepis na zimę

Gruszki w occie przepis na zimę

Skomentuj artykuł

Przykładowe przepisy

Poniżej przytaczam przykładowe przepisy, znalezione w różnych książkach kulinarnych dotyczących kuchni polskiej. Myślę jednak, że każdy może je nieco zmodyfikować, dostosowując do własnych gustów i upodobań.  Przestrzegam jednak przed dodawaniem do przetworów zbyt małej ilości octu, gdyż wtedy mogą już nie być zbyt trwałe.

Gruszki w occie – przepis na zimę

Gruszki w occie – przepis na zimę

Przykładowe proporcje:

- 1 kg. gruszek
- 1/5 kg. cukru
- ¼ l. octu 10%
- 1 szklanka wody
- przyprawy (np. goździki, cynamon)

lub:

- 1 kg. gruszek
- 20 dkg. cukru
- 1½ szkl. octu 10%
- 2,5 szkl. wody
- przyprawy (np. goździki, cynamon)

oraz:

- 1 kg. gruszek
- 30 dkg. cukru
- 0,5 l. octu 6%
- 1,4 l. wody
- przyprawy (np. goździki, cynamon)


Mimo iż wiele osób, które nigdy nie próbowały tego specjału, pewnie sceptycznie odnosi się do gruszek przyrządzonych na sposób wytrawny, warto spróbować takich owoców, bo mogą się okazać bardzo cenionym w naszej kuchni smakołykiem.

Katarzyna Józefowicz

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie
Owoce

Koniecznie zobacz: