Aby pasteryzacja przebiegła skutecznie należy wykonać następujące czynności:
• słoiki napełnić dżemem do 1 cm poniżej obwodu
• słoiki umieścić w garnku i zalać wrzątkiem (woda powinna sięgać na 1 cm poniżej zakrętek słoików)
• podgrzewać słoiki przez kilka minut
• sprawdzić szczelność zamknięć słoików poprzez odwrócenie ich do góry dnem
Słoiki nieszczelne nie nadają się do przechowywania i dlatego konfitury w nich umieszczone powinny być spożywane na bieżąco lub ponownie poddane pasteryzacji.
Dżem z malin
Odmiany malin polecane na przetwory
Spośród odmian malin na dżem powinniśmy wybierać owoce duże zawierające jak najdrobniejsze ziarenka. Do sporządzania przetworów polecane są odmiany wymienione poniżej.
Dżem z malin
Odmiany letnie:
"Benefis" – odmiana letnia (owocowanie na początku VII), plonująca obficie; owoce duże, stożkowate, ciemnoczerwone z niewielkim nalotem
Odmiany jesienne (powtarzające owocowanie):
"Polesie" – najwcześniejsza z odmian jesiennych (owocowanie od końca VII do X), charakteryzująca się dużymi, ciemnoczerwonymi owocami z omszeniem; owoce szczególnie aromatyczne
"Polka" – początek owocowania przypada na koniec VII/ początek VIII i owocuje do przymrozków; maliny duże, żywoczerwone, błyszczące, bardzo smaczne
"Polana" – owocowanie rozpoczyna się w drugiej poł. VIII i trwa aż do przymrozków; owoce średniej wielkości, żywoczerwone z połyskiem
Dżem z malin
Anna Jędrzejewska
Źródła: Ćwierczakiewiczowa L. (1988).: Jedyne praktyczne przepisy; Działkowiec 9/2009 i 12/2009
0 komentarzy