Dżem z malin

Dżem z malin

Skomentuj artykuł

Aby pasteryzacja przebiegła skutecznie należy wykonać następujące czynności:

• słoiki napełnić dżemem do 1 cm poniżej obwodu

• słoiki umieścić w garnku i zalać wrzątkiem (woda powinna sięgać na 1 cm poniżej zakrętek słoików)

• podgrzewać słoiki przez kilka minut

• sprawdzić szczelność zamknięć słoików poprzez odwrócenie ich do góry dnem

Słoiki nieszczelne nie nadają się do przechowywania i dlatego konfitury w nich umieszczone powinny być spożywane na bieżąco lub ponownie poddane pasteryzacji.

Dżem z malin

Dżem z malin

Odmiany malin polecane na przetwory

Spośród odmian malin na dżem powinniśmy wybierać owoce duże zawierające jak najdrobniejsze ziarenka. Do sporządzania przetworów polecane są odmiany wymienione poniżej.

Dżem z malin

Dżem z malin

Odmiany letnie:

"Benefis" – odmiana letnia (owocowanie na początku VII), plonująca obficie; owoce duże, stożkowate, ciemnoczerwone z niewielkim nalotem

Odmiany jesienne (powtarzające owocowanie):

"Polesie" – najwcześniejsza z odmian jesiennych (owocowanie od końca VII do X), charakteryzująca się dużymi, ciemnoczerwonymi owocami z omszeniem; owoce szczególnie aromatyczne

"Polka" – początek owocowania przypada na koniec VII/ początek VIII i owocuje do przymrozków; maliny duże, żywoczerwone, błyszczące, bardzo smaczne

"Polana" – owocowanie rozpoczyna się w drugiej poł. VIII i trwa aż do przymrozków; owoce średniej wielkości, żywoczerwone z połyskiem

Dżem z malin

Dżem z malin

Anna Jędrzejewska

Źródła: Ćwierczakiewiczowa L. (1988).: Jedyne praktyczne przepisy; Działkowiec 9/2009 i 12/2009

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie