Newsletter serwisu


Właściwości cebuli

Cebula znana jest od tysięcy lat. Jej wyjątkowe walory smakowe cenione były już w starożytności. Powszechnie stosowana w kuchni, stanowi podstawową roślinę przyprawową. Wyjątkowy smak to nie jedyna zaleta cebuli. Zawartość licznych substancji bioaktywnych, sprawiła, że warzywo od dawna wykorzystywane było w medycynie ludowej. Obecnie cebula ma wiele zastosowań, a wśród niech liczne właściwości lecznicze.
   
Wśród cebul największą popularność zyskała pochodząca z Azji Środkowej cebula  jadalna Allium cepa, mająca także swoje odmiany botaniczne (cebula kartoflanka, cebula wielopiętrowa). Inne gatunki cebuli to cebula perłowa, cebula siedmiolatka oraz szalotka, zwana cebulą askalońską. Cebula zwyczajna jest rośliną dwuletnią, rzadziej byliną, ale uprawianą jako roślina jednoroczna.

Najwyższą wartość w przypadku Allium cepa, stanowi część podziemna rośliny, a więc cebula, będąca skróconym pędem . Składa się ona m.in. z łusek zewnętrznych i wewnętrznych.

Wyróżniamy wiele odmian i form cebuli jadalnej. W sprzedaży możemy nabyć odmiany o zmiennej barwie ( cebule białe- dominujące, a także żółte oraz czerwone), różnej wielkości oraz o zróżnicowanym smaku. Cebula przedawana jest także w formie proszku, a także w formie prażonej.


Czy wiesz że …

Podczas krojenia cebuli dochodzi do reakcji chemicznej, której konsekwencją  jest ulatnianie się nietrwałego gazu drażniącego oczy, stąd też silne łzawienie.

Co zawiera cebula ?

Cebula w zdecydowanej większości składa się z wody. Poza wodą zawiera białko, cukry, błonnik, związki siarkowe, olejek eteryczny, liczne witaminy (A, PP, K, E, witaminy z grupy B, a przede wszystkim witaminę C), wapń, potas, sód, magnez, cynk, fosfor, pektyny.

Właściwości cebuli

Właściwości cebuli

Działanie i zastosowanie

Cebula działa przede wszystkim bakteriobójczo, a więc niszczy drobnoustroje chorobotwórcze. Znajduje zastosowanie przy problemach związanych z górnymi drogami oddechowymi. Liczne witaminy oraz składniki mineralne czynią z cebuli doskonałe warzywo, dzięki któremu wzbogacimy organizm w  witaminy i składniki mineralne, zwłaszcza w okresie zimowym, kiedy jest problem z dostępem do wysokiej  jakości warzyw i owoców.

Poza tym cebula pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, wspomaga trawienie, wzmaga apetyt, działa oczyszczająco, moczopędnie, podwyższa odporność organizmu, nieznacznie obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Sprawia, że krew staje się rzadsza, dzięki czemu zmniejsza się prawdopodobieństwo wystąpienia zakrzepów krwi, usuwa wodę z organizmu.

Cebula stosowana jest także przy zwalczaniu zmian skórnych w formie trądziku, czyraków, oparzeń, a nawet odmrożeń. Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.

Właściwości cebuli

Właściwości cebuli

Jak przygotować sok z cebuli ?

Cebula w formie soku, to doskonały sposób podania wartościowego lekarstwa w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. Wystarczy cebule pokroić, posypać cukrem i zostawić na dobę, po czym wycisnąć.
   
Cebula w kuchni

Śilny aromat cebuli sprawia, że znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Nadaje się do potraw gotowanych, smażonych, duszonych, pieczonych. Nie traci przy tym swoich właściwości. Jest świetnym dodatkiem do surówek. Możemy nabyć ją w formie sproszkowanej, prażonej, warto także przygotować z niej marynaty w occie.

Właściwości cebuli a ochrona ogrodu przed szkodnikami

Piękno ogrodu może zostać zaburzone pojawieniem się licznych szkodników, a także chorób.  Zamiast stosować „chemię” lepiej skorzystać z biologicznych sposobów walki ze szkodnikami i patogenami. Natura daje nam wiele prostych rozwiązań, a jednym z nich jest wykorzystanie roślin o właściwościach grzybobójczych czy też owadobójczych. Cebula należy do warzyw, które można wykorzystać w walce m.in. z wciornastkiem, mączlikiem, przędziorkiem, mszycą. Wyciąg z łusek cebuli stosujemy bez rozcieńczenia w formie oprysku, który stosujemy kilkakrotnie w momencie pojawienia się szkodnika, a także zapobiegawczo.

Nazwa roztworu

Przygotowanie

Co zwalcza

Jak stosować

 
Wywar

0,5 kg łusek cebuli zalewamy 10 l wody i gotujemy do pół godziny.

Choroby grzybowe np. zaraza ziemniaka oraz szkodniki np. mszyce.

Oprysk

 
Napar

0,5 kg łusek cebuli zalać 10 l wrzącej wody. Stosujemy po ostygnięciu.

m.in. przędziorki

Oprysk

 
Wyciąg

0,2 kg łusek cebuli zalewamy 10 l wody oraz pozostawiamy na kilka dni.

m.in. mszyce, wciornastki, skoczki, mączliki, przędziorki.

Porażone rośliny opryskać roztworem kilkakrotnie, zapobiegawczo bądź po pojawieniu się szkodnika.

Źródło: Opracowano na podstawie Legutowska H.: Preparaty roślinne, Warszawa 2009, s.21.

Uwagi końcowe

Cebula należy do najpopularniejszych warzyw uprawianych w ogrodzie. Warto zapoznać się z podstawowymi jej formami oraz wykorzystać w kuchni, ziołolecznictwie, a także w ogrodzie przy zwalczaniu szkodników. Warzywa o tak zmiennych, a zarazem dobroczynnych właściwościach , powinny gościć na naszym stole  każdego dnia.

Tekst: Grzegorz Bogucki


Oceń artykuł:
przetwarzam....
5.00 / 14 razy oceniany

Komentarze do tego artykułu:


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Zobacz także:

Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Moje ulubione kwiaty są koloru

Białego

Czerwonego

Żółtego

Niebieskiego

Różowego

Zielonego

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]