Właściwości cebuli

Właściwości cebuli

Skomentuj artykuł

Cebula znana jest od tysięcy lat. Jej wyjątkowe walory smakowe cenione były już w starożytności. Powszechnie stosowana w kuchni, stanowi podstawową roślinę przyprawową. Wyjątkowy smak to nie jedyna zaleta cebuli. Zawartość licznych substancji bioaktywnych, sprawiła, że warzywo od dawna wykorzystywane było w medycynie ludowej. Obecnie cebula ma wiele zastosowań, a wśród niech liczne właściwości lecznicze.
   
Wśród cebul największą popularność zyskała pochodząca z Azji Środkowej cebula  jadalna Allium cepa, mająca także swoje odmiany botaniczne (cebula kartoflanka, cebula wielopiętrowa). Inne gatunki cebuli to cebula perłowa, cebula siedmiolatka oraz szalotka, zwana cebulą askalońską. Cebula zwyczajna jest rośliną dwuletnią, rzadziej byliną, ale uprawianą jako roślina jednoroczna.

Najwyższą wartość w przypadku Allium cepa, stanowi część podziemna rośliny, a więc cebula, będąca skróconym pędem . Składa się ona m.in. z łusek zewnętrznych i wewnętrznych.

Wyróżniamy wiele odmian i form cebuli jadalnej. W sprzedaży możemy nabyć odmiany o zmiennej barwie ( cebule białe- dominujące, a także żółte oraz czerwone), różnej wielkości oraz o zróżnicowanym smaku. Cebula przedawana jest także w formie proszku, a także w formie prażonej.


Czy wiesz że …

Podczas krojenia cebuli dochodzi do reakcji chemicznej, której konsekwencją  jest ulatnianie się nietrwałego gazu drażniącego oczy, stąd też silne łzawienie.

Co zawiera cebula ?

Cebula w zdecydowanej większości składa się z wody. Poza wodą zawiera białko, cukry, błonnik, związki siarkowe, olejek eteryczny, liczne witaminy (A, PP, K, E, witaminy z grupy B, a przede wszystkim witaminę C), wapń, potas, sód, magnez, cynk, fosfor, pektyny.

Właściwości cebuli

Właściwości cebuli

Działanie i zastosowanie

Cebula działa przede wszystkim bakteriobójczo, a więc niszczy drobnoustroje chorobotwórcze. Znajduje zastosowanie przy problemach związanych z górnymi drogami oddechowymi. Liczne witaminy oraz składniki mineralne czynią z cebuli doskonałe warzywo, dzięki któremu wzbogacimy organizm w  witaminy i składniki mineralne, zwłaszcza w okresie zimowym, kiedy jest problem z dostępem do wysokiej  jakości warzyw i owoców.

Poza tym cebula pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, wspomaga trawienie, wzmaga apetyt, działa oczyszczająco, moczopędnie, podwyższa odporność organizmu, nieznacznie obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Sprawia, że krew staje się rzadsza, dzięki czemu zmniejsza się prawdopodobieństwo wystąpienia zakrzepów krwi, usuwa wodę z organizmu.


Cebula stosowana jest także przy zwalczaniu zmian skórnych w formie trądziku, czyraków, oparzeń, a nawet odmrożeń. Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.

Właściwości cebuli

Właściwości cebuli

Jak przygotować sok z cebuli ?

Cebula w formie soku, to doskonały sposób podania wartościowego lekarstwa w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. Wystarczy cebule pokroić, posypać cukrem i zostawić na dobę, po czym wycisnąć.
   

czytaj dalej...

Zobacz także

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz