Seler Naciowy

Seler Naciowy

Skomentuj artykuł

Roślina tworzy grube ogonki liściowe, które są jadalne. Mają one długość do siedemdziesięciu centymetrów i barwę w zależności od odmiany białą, zieloną lub czerwoną. Warzywo jest roczne lub dwuletnie i należy do rodziny baldaszkowatych.

Seler naciowy ma swoje korzenie w Europie

Uprawa selera naciowego

Stanowisko – Słoneczne. 

Podłoże –   Ziemia powinna być bogata w próchnicę oraz wilgotna.

Podlewanie –  Młodą roślinę powinno się obficie podlewać.

Rozmnażanie –   Nasiona selera naciowego siejemy wprost do gruntu w okresie od końca marca do początku kwietnia. Warzywo zbieramy od połowy lata, aż do jesieni.

Nawożenie –   Należy glebę nawieźć porządnie jesienią, aby zaspokoić potrzeby pokarmowe selera naciowego.

 

Szkodniki i choroby

Młodym selerom naciowym bardzo szkodzi atak larwy muchówki liściolubki selerowej. Chore liście usuwamy, wyrzucając do kosza lub paląc. Nie wolno kłaść ich na kompost.

Zabiegi pielęgnacyjne

Osłonięcie od słońca łodyg selerów, spowoduje, że będą one białe i delikatne.
Roślina powinna mieć zawsze zapewnioną odpowiednią ilość wody, częściowy jej niedobór skutkuje zamieraniem liści sercowych.

 

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Koniecznie zobacz: