Cebula w kuchni
Śilny aromat cebuli sprawia, że znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Nadaje się do potraw gotowanych, smażonych, duszonych, pieczonych. Nie traci przy tym swoich właściwości. Jest świetnym dodatkiem do surówek. Możemy nabyć ją w formie sproszkowanej, prażonej, warto także przygotować z niej marynaty w occie.
Właściwości cebuli a ochrona ogrodu przed szkodnikami
Piękno ogrodu może zostać zaburzone pojawieniem się licznych szkodników, a także chorób. Zamiast stosować „chemię” lepiej skorzystać z biologicznych sposobów walki ze szkodnikami i patogenami. Natura daje nam wiele prostych rozwiązań, a jednym z nich jest wykorzystanie roślin o właściwościach grzybobójczych czy też owadobójczych. Cebula należy do warzyw, które można wykorzystać w walce m.in. z wciornastkiem, mączlikiem, przędziorkiem, mszycą. Wyciąg z łusek cebuli stosujemy bez rozcieńczenia w formie oprysku, który stosujemy kilkakrotnie w momencie pojawienia się szkodnika, a także zapobiegawczo.
Nazwa roztworu |
Przygotowanie
|
Co zwalcza |
Jak stosować |
Wywar
|
0,5 kg łusek cebuli zalewamy 10 l wody i gotujemy do pół godziny. |
Choroby grzybowe np. zaraza ziemniaka oraz szkodniki np. mszyce. |
Oprysk |
Napar
|
0,5 kg łusek cebuli zalać 10 l wrzącej wody. Stosujemy po ostygnięciu. |
m.in. przędziorki |
Oprysk |
Wyciąg
|
0,2 kg łusek cebuli zalewamy 10 l wody oraz pozostawiamy na kilka dni. |
m.in. mszyce, wciornastki, skoczki, mączliki, przędziorki. |
Porażone rośliny opryskać roztworem kilkakrotnie, zapobiegawczo bądź po pojawieniu się szkodnika. |
Źródło: Opracowano na podstawie Legutowska H.: Preparaty roślinne, Warszawa 2009, s.21.
Uwagi końcowe
Cebula należy do najpopularniejszych warzyw uprawianych w ogrodzie. Warto zapoznać się z podstawowymi jej formami oraz wykorzystać w kuchni, ziołolecznictwie, a także w ogrodzie przy zwalczaniu szkodników. Warzywa o tak zmiennych, a zarazem dobroczynnych właściwościach , powinny gościć na naszym stole każdego dnia.
Tekst: Grzegorz Bogucki
0 komentarzy