Newsletter serwisu


Uprawa szparagów

Szparag lekarski (Asparagus officinalis) należy do rodziny szparagowatych. W Polsce mniej popularny, a na świecie znany już od czasów starożytnych, kiedy znalazł się w jadłospisie Egipcjan oraz Rzymian. Z czasem jego właściwości smakowe doceniono także w Europie.  W początkowym okresie ceniony był przede wszystkim za właściwości lecznicze. W naszym kraju warzywo znane od ponad 200 lat, jednak nie zyskało aż tak wielkiej popularności jak np. na Zachodzie. Większość zbiorów uzyskiwanych na większych plantacjach jest eksportowana za granicę- głównie do Niemiec.
   

Naturalne siedliska byliny znajdują się w obszarze Morza Śródziemnego oraz  w Afryce i Azji. Nawet w Polsce w niektórych regionach możemy spotkać się z dziko rosnącym reprezentantem szparagów. Roślina składa się z części nadziemnej i podziemnej. Część podziemna jest bardzo rozgałęziona i rozbudowana. System korzeniowy może sięgać nawet kilku metrów w głąb podłoża. Część nadziemną stanowią nagie pędy, silnie rozgałęzione w wyższych partiach rośliny. Szparag może osiągać nawet do 1,5 m wysokości. Kwiaty niepozorne , bardziej wyraziste są owoce w postaci czerwonych jagód.
   

Ponieważ szparagi nie należą do pospolitych warzyw może pojawić się problem z ich dostępnością.
   

Warto zwrócić uwagę na jego właściwości odżywcze i lecznicze, które przemawiają za tym, aby szparag zyskał większe uznanie i został bardziej rozpowszechniony, również w uprawie amatorskiej. Charakteryzuje się niską kalorycznością- 100 g zawiera niewiele ponad 20 kcal. Zawiera witaminę B1, B2, C, A i K. Poza tym zawiera także  sód, potas, wapń, magnez fosfor, selen, chlor, miedź, magnez, a nawet jod. Należy przyznać, że zasobność szparagów w składniki mineralne jest znacząca i z pewnością dobroczynnie wpływa na organizm człowieka. Ze względu na składniki mineralne oraz substancje czynne szparagi posiadają także właściwości lecznicze- dawniej  wykorzystywane powszechnie, a obecnie raczej zapomniane w naszym kraju. Bylina wykazuje dobroczynny wpływ na organizm człowieka dzięki swoim właściwościom przeczyszczającym oraz lekko moczopędnym. Zawartość w korzeniach asparaginy powoduje spadek ciśnienia. Ze względu na obecność w roślinie związków purynowych nie zaleca się jej spożywania osobom cierpiącym na skazę moczową, a więc dnę. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego oraz witaminy C doskonałe także dla kobiet w ciąży. Poprzez obecność kwasu siarkowego sprawia, że obecny w pokarmach wapń staje się mało przyswajalny.
   

Podejmując się uprawy szparagów należy pamiętać, że jest to pracochłonne zajęcie oraz dość kosztowne. Jednak raz założona szparagarnia, przy odpowiedniej pielęgnacji może posłużyć przez wiele lat. Aby szparagi dobrze rosły i plonowały należy zapewnić im ciepłe warunki. Potrzebują słonecznej wystawy oraz zacisznych stanowisk. Gleba powinna być zasobna w wapń, przepuszczalna, próchnicza oraz głęboko uprawiona. W pochmurne i zimne lata szparagi mają ograniczony wzrost, a warzywa charakteryzują się o wiele gorszym smakiem. Możemy rozróżnić dwa rodzaje szparagów uzyskiwanych w uprawie- białe i zielone. Szparagi białe to te wyrosłe w ziemi, natomiast zielone, delikatniejsze to wypustki ukazujące się ponad ziemią.
   

Podłoże pod szparagi przed założeniem szparagarni powinno być dokładnie nawiezione, aby wzbogacić je w składniki odżywcze. Można zastosować dobrze rozłożony obornik, kompost, nawozy mineralne oraz wapno. Najlepiej rozprowadzić je już jesienią roku poprzedniego, poprzedzającego wysadzanie młodych karp. Młode karpy do sadzenia możemy nabyć w punktach sprzedaży bądź uzyskać z nasion. Nasiona wysiewamy na wiosnę- po kilku tygodniach powinny wykiełkować. Dla uzyskania dobrze rozrośniętych karp, siewki należy przerzedzić, zostawiając je co kilkanaście centymetrów. W następnym roku po siewie mamy gotowe karpy na założenie szparagarni. Dobrze założona i pielęgnowana szparagarnia może trwać w jednym miejscu nawet kilkanaście lat. Młode, jednoroczne karpy należy wykopać bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić korzeni, najlepiej widłami szerokozębnymi. Najodpowiedniejsze karpy na rozpoczęcie uprawy powinny mieć około kilkunastu korzeni oraz powyżej pięciu pąków. Chcąc uzyskać białe szparagi uprawiamy je w wałach bądź kopczykach. Karpy wysadzamy na głębokość do 30 cm zachowując odstępy między rzędami, oddzielonymi od siebie o około kilkadziesiąt centymetrów. Dobrym sposobem jest wykopanie rowków o głębokości około 25 cm w równoległych rzędach, oddzielonych od siebie o około 35- 40 cm. Na spulchnione podłoże w rowkach sypiemy kilkucentymetrowe kopczyki z kompostu co kilkadziesiąt centymetrów. Na te kopczyki układamy karpy po czym przysypujemy. Przedstawiony powyżej sposób dotyczy uprawy szparagów na wałach. Uprawa szparagów poprzez kopczykowanie jest podobna. Kopiemy w odpowiedniej rozstawie dołki (około metr na metr), a następnie umieszczamy w nich karpy i przysypujemy. Szparagi zielone sadzi się w rzędach, w płytkich bruzdach (10- 15 cm) i przysypuje ziemią. W okresie jesiennym w szparagarni ścinamy suche części roślin, a całą plantację warto przysypać liśćmi bądź obornikiem. W drugim roku uprawy pielęgnujemy plantację odchwaszczając, nawadniając i nawożąc w razie potrzeby. Co trzy lata można zastosować dobrze rozłożony obornik. W trzecim roku, przy odpowiedniej pielęgnacji można przeprowadzić pierwsze zbiory. Trwają one od wiosny do połowy lata. Ścina się wyrastające pędy u nasady wału, za pomocą odpowiednio długich noży. Szparagi powinny mieć powyżej 20 cm długości. Zbiory można nieznacznie przyspieszyć uprawiając szparagi pod folią.
   

Zebrane szparagi są bardzo nietrwałe i najlepiej spożyć je w ciągu 1- 2 dni. Po zebraniu powinny być dobrze schłodzone, aby ich trwałość została trochę wydłużona. Szparagi powinny być przechowywane w chłodnym i zacienionym pomieszczeniu.
   

Szparagi można bardzo łatwo przyrządzić do spożycia. Jednym z najbardziej popularnych sposobów jest po prostu ugotowanie w lekko osolonej wodzie. Smak szparagów jest bardzo delikatny, a więc może stanowić doskonały dodatek do potraw mięsnych, sałatek, zup. Pamiętajmy, że białe szparagi w przeciwieństwie do zielonych należy obrać.
   

Asparagus jest warzywem mało popularnym w naszym kraju, jednak warto to zmienić. Szparagi dają nam możliwość szybkiego wzbogacenia organizmu o niezbędne składniki- zwłaszcza w okresie wiosennym, kiedy po zimie potrzebujemy szybkiej regeneracji oraz oczyszczenia.

 


Oceń artykuł:
przetwarzam....
4.00 / 1 razy oceniany

Komentarze do tego artykułu:


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina


Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Moje ulubione cebulowe kwiaty wiosenne to:

Krokusy

Szafirki

Tulipany

Hiacynty

Narcyzy

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]