Zastosowanie
Przyprawę stanowią zarówno świeże, jak i suszone liście zioła. Dodaje się je do sosów, cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, ryb, zup czy baraniny.
Tymianek poprawia, także smak dań z grilla oraz potraw z pomidorów i warzyw strączkowych. Dodaje się go, również do sałatek i marynat.
Poza tym zioło pomaga przy astmie, wzmacnia układ nerwowy, poprawia przyswajanie jedzenia oraz trawienie, pobudza apetyt i pomaga przy biegunce oraz przeziębieniach. Olejek tymiankowy ma właściwości dezynfekujące.
Zioło poza polską kuchnią używane jest, także w kuchni greckiej, włoskiej oraz bałkańskiej, francuskiej jak, również afrykańskiej.
Zioło można, także uprawiać w doniczce, warto ustawić je na słonecznym parapecie południowego okna. Kupując tymianek w doniczce wybieramy zdrowy, dobrze wyglądający okaz. Mający ładnie wybarwione liście i nie przesuszone podłoże.
Agnieszka Krakowiak
1 komentarzy
Dodał: Sebastian, Tytuł: Tymianek i Bazylia
Kupiłem tydzień temu tymianek i bazylię w doniczce. Bazylia ma się dobrze ale tymianek usycha. Nie wiem co jest tego powodem. Może jest zbyt ciepło w mieszkaniu?