Gorczyca czarna

Gorczyca czarna

Skomentuj artykuł

Gorczyca czarna nazywana również kapustą czarną, jest rośliną należącą do rodziny kapustowatych. Rośnie ona dziko na polach, brzegach rzek oraz w zaroślach i rowach. Nazwa „gorczyca” związana jest z gorzkim smakiem obecnej w roślinie synapiny – glikozydu izosiarkocyjanowego będącego głównym składnikiem olejku gorczycznego. Gorczyca czarna uprawiana jest na dużą skalę w celu pozyskiwania z niej nasion. Nasiona gorczycy czarnej wykorzystuje się jako przyprawę i główny składnik musztardy, a także jako źródło olejków gorczycznych o właściwościach rozgrzewających.

Charakterystyka ogólna

Gorczyca czarna (Brassica nigra) jest rośliną jednoroczną z rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Wytwarza ona wzniesioną i rozgałęzioną łodygę, dorastającą do 50–250 cm wysokości, z liśćmi lancetowatymi, naprzemianległymi.

Kwitnienie odbywa się w czerwcu i lipcu. Pojawiające się kwiaty są drobne, żółte, złożone z 4 płatków, zebrane w grona. Owoce wytwarzane przez gorczycę to łuszczyny, długości 1-2 cm, na długiej szypułce, barwy ciemnobrunatnej.


Warunki uprawy

Gorczyca to roślina jara dnia długiego, dość odporna na przymrozki i szczególnie wymagająca pod względem zaopatrzenia w wodę.

Gorczyca może być uprawiana na różnych typach gleb z wyjątkiem gleb podmokłych, kwaśnych, bardzo ciężkich, zwięzłych oraz bardzo lekkich i suchych. Najbardziej odpowiednimi są gleby gliniaste i piaszczysto-gliniaste o przepuszczalnym podłożu i odczynie obojętnym lub słabo zasadowym. Podłoża o odczynie poniżej pH 6,0 należy koniecznie wapnować już pod przedplon, stosując na gleby zwięzłe ok. 1,5 tony wapna tlenkowego lub na gleby lżejsze i średnie ok. 3 ton wapna węglanowego. Ziemi pod uprawę nie należy nawozić obornikiem, gdyż krótki okres wegetacji uniemożliwia roślinom jego wykorzystanie. Dawki nawozów mineralnych powinny wynosić natomiast:

- w uprawie po motylkowych i okopowych
- w uprawie po zbożach
N – 60-80 kg
P2O5 – 30-50 kg
K2O – 60-80 kg
N – 120 kg
P2O5 – 60-90 kg
K2O – 90-120 kg
 
 

Gorczyca, mimo dużej zdolności uruchamiania trudno przyswajalnych składników pokarmowych, jest złym przedplonem, gdyż silnie wyczerpuje z nich glebę.

Gorczyca czarna

Gorczyca czarna

Zakładanie plantacji

Uprawę gorczycy zakłada się z siewu nasion wprost do gruntu, którego termin przypada po zakończeniu siewu zbóż jarych. Ilość nasion wysiana na 1 ha powinna wynosić 6-9 kg. Nasiona wysiewa się w rzędy o rozstawie 25×30 cm, na głębokość ok. 1,5 cm. Aby zapobiec rozwojowi chorób grzybowych, nasiona zaprawia się przy użyciu zaprawy nasiennej T zawiesinowej w ilości 4 g/kg nasion.

Utrzymanie plantacji w dobrym stanie zapewnia dwukrotne pielenie mechaniczne międzyrzędzi do momentu ich zakrycia.

Gorczyca czarna

Gorczyca czarna

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także