Newsletter serwisu


Czerwona cebula

Cebula zwyczajna występuje w wielu odmianach, także tych zróżnicowanych pod względem barwy. Wyróżniamy cebule żółtą, białą, a także tytułową czerwoną. Ta ostatnia charakteryzuje się łagodniejszym smakiem i jest doskonałą propozycją do sałatek.

Cebula słynie ze swoich wyjątkowych właściwości smakowych, choć nie można nie wspomnieć o licznych właściwościach leczniczych. W sprzedaży dominuje cebula zwyczajna, jednak należy pamiętać także o cebuli szalotce, cebuli perłowej, cebuli wielopiętrowej, cebuli siedmiolatce.


Czerwona cebula w ogrodzie

Dobre plonowanie cebuli zależy od wielu czynników m.in.  odpowiednio dobranego stanowiska. Warto wiedzieć, że cebuli sprzyja płodozmian, istotną kwestią jest zachowanie 4- 5 letniej przerwy w uprawie cebuli na danym stanowisku. Poza tym sprzyja jej uprawa po takich roślinach jak m.in. ogórek, fasola czy też groch.

Cebula wymaga stanowisk słonecznych, podłoża o pH na poziomie 6.5- 7.0, bogatego w próchnicę, przepuszczalnego oraz żyznego. W celu poprawy struktury podłoża warto wzbogacić je dobrze przerobionym kompostem, który dostarczy także składników pokarmowych.

Wybrane odmiany cebuli czerwonej

„Karmen”- odmiana o czerwonawej skórce, dużych cebulach, łagodnym smaku i fioletowawym, twardym miąższu. Odmiana średnio wczesna, która doskonale nadaje się do przechowywania.

„Scarlet”- odmiana średnio późna, doskonała do bezpośredniego spożycia oraz przechowywania.

„Red Baron”- odmiana o intensywnie wybarwionej łusce, doskonale sobie radzi w ogrodzie.

„Wenta”- odmiana średnio późna.

„Fireball”- odmiana średnio wczesna nadająca się do krótkiego przechowywania.

Cebula czerwona

Cebula czerwona

Jak ją uprawiać ?

Cebulę czerwoną możemy uprawiać z nasion, z rozsady, a także z dymki. Zależnie od zastosowanej metody plony mogą być zróżnicowane.

Ze względu na małą konkurencyjność cebuli wobec chwastów, z pewnością lepszym rozwiązaniem będzie uprawa cebuli z rozsady czy też z dymki, gdyż można wówczas uniknąć stosowania środków ochrony roślin, które przy uprawie warzyw na własny użytek, powinny być ograniczane.

Jeżeli zdecydujemy się na uprawę cebuli z siewu pamiętajmy, że siew wykonujemy na dobrze przygotowane, odchwaszczone i uprawione podłoże. Kwiecień to optymalny czas na wysiew nasion, kiełkujących, gdy temperatura osiągnie poziom 6°C i więcej. Nasiona wysiewamy w rzędy oddalone od siebie do 30 cm. Przy tego typu uprawie niezwykle ważna jest walka z chwastami !

W przypadku uprawy cebuli z rozsady, wymagane jest nabycie bądź samodzielne uzyskanie rozsady. Jeżeli chcemy sami wyprodukować rozsadę, najlepiej uczynić to w szklarni, tunelu foliowym. Siew należy wykonać już na początku marca, a uzyskane w ten sposób siewki wysadzamy na miejsce stałe w połowie kwietnia i później. Dobra sadzonka powinna posiadać nie mniej niż 3 liście. Młode rośliny sadzimy w rzędach oddalonych od siebie do 30 cm. Pamiętajmy, aby w rzędzie zachować odstępy pomiędzy poszczególnymi roślinami do około 8 cm. Uprawa cebuli z rozsady przyśpiesza zbiór cebuli.

Cebula czerwona - krymska

Cebula czerwona - krymska

Uprawa cebuli z dymki daje bardzo dobre efekty. Z pewnością łatwiejsza jest walka z chwastami i utrzymanie grządek w należytym porządku. Dymkę można nabyć od producenta, ale równie dobrze można ją samemu uzyskać, przy czym zbiory cebuli uzyskamy wówczas w drugim roku uprawy. Przy nieodpowiedniej uprawie oraz przechowywaniu może okazać się, że posadzona dymka wybija pędy kwiatostanowe, dlatego też należy kupować ją od sprawdzonych producentów. Jeżeli mamy wątpliwości co do jakości, można cebulki nabyć już zimą i przechowywać w temperaturze na poziomie około 20°C, aby uniknąć tego problemu. Najlepsza dymka to taka, której średnica wynosi około 10 mm średnicy. Większa średnica przekłada się na szybsze uzyskanie szczypioru. Cebulę wysadzamy w rzędy oddalone od siebie do około 30 cm, odległość między cebulami powinna wynieść do 8 cm. Cebule sadzimy w taki sposób, aby wierzchołek cebuli wstawał około pół centymetra nad podłożem. Uprawa cebuli z dymki przyśpiesza zbiór o około miesiąc.

Posadzone cebule wymagają spulchniania, usuwania chwastów, nawożenia, w razie potrzeby także podlewania. Nie zapominajmy także o ochronie roślin przed chorobami oraz szkodnikami.

Choroby i szkodniki cebuli

Choroby
Szkodniki
Alternarioza

Śmietka cebulanka

Bakteryjne gnicie cebul

Wciornastki

Zgorzel siewek

Niszczyk zjadliwy

Biała zgnilizna cebuli

Wgryzka szczypiorka

Głownia cebuli

Chowacz szczypiorak

Fuzaryjna zgnilizna cebuli

-

Zgnilizna szyjki cebuli

-

Mączniak rzekomy cebuli

-

Szara pleśń

-

Antraknoza cebuli

-

Pod koniec lata, na początku jesieni, kiedy zdecydowana większość szczypioru ulegnie złamaniu, to znak, że nadszedł czas zbioru cebuli. Cebulę wykopujemy oraz pozostawiamy do wstępnego przesuszenia na świeżym powietrzu, następnie usuwamy szczypior. Dobrze przeschnięta cebula to taka, której wierzchnia łuska szeleści. Następnie cebule można umieścić w drewnianych, przewiewnych skrzyniach i nadal przetrzymywać w przewiewnym miejscu np. szopa. Dopiero na zimę cebulę przenosimy do zabezpieczonego przed mrozem pomieszczenia.
    

Cebula czerwona - dymka

Cebula czerwona - dymka

Właściwości cebuli czerwonej

Cebula czerwona charakteryzuje się czerwoną barwą łuski, a także lekko fioletowawym miąższem. Jej smak jest  łagodny, tak więc bez problemu można spożywać ją na surowo. Cebula także zawiera liczne substancje bioaktywne, które decydują o dobroczynnych właściwościach tego warzywa. Cebula czerwona zawiera liczne witaminy m.in. witaminy z grupy B, A, PP, K, a także wapń, potas, sód, pektyny oraz śluzy .

Dzięki zawartości licznych substancji, cebula czerwona wykazuje działanie antyseptyczne, poza tym pozytywnie wpływ na pracę żołądka, wzmagając procesy trawienne. Obniża poziom szkodliwego cholesterolu, obniża zawartość cukru we krwi, przyczynia się do spadku ciśnienia krwi, działa wzmacniającą na organizm człowieka.

Zastosowanie

Ciesząca się dużą popularnością cebula czerwona znajduje szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Pamiętajmy o jej łagodniejszych walorach smakowych i dekoracyjnej barwie, dzięki czemu cebula czerwona stała się podstawą zdrowych sałatek, spożywanych na surowo. Doskonała do zup, sosów, mięs, grzybów, surówek, przekąsek, wędlin, twarogu oraz wielu innych potraw.

Tekst: Grzegorz Bogucki


Oceń artykuł:
przetwarzam....
5.00 / 9 razy oceniany



Komentarze do tego artykułu:


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Ile kwiatów doniczkowych posiadasz?

Nie posiadam roślin

Mniej niż 5

Od 6 do 10

Od 11 do 30

Od 31 do 100

Ponad 100

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]