Borówka brusznica

Borówka brusznica

Skomentuj artykuł

Wśród borówek największą popularnością cieszy się borówka wysoka (Vaccinium  x corymbosum) . Jest ona coraz częściej uprawiana na działkach. Każdego roku zwiększa się także areał plantacji borówki wysokiej w Polsce, która stała się europejskim liderem w produkcji borówki amerykańskiej. W cieniu  Vaccinium  x corymbosum  znajduje się borówka brusznica, choć bez wątpienia również warta uwagi ze względu na walory dekoracyjne oraz użytkowe. Borówka brusznica Vaccinium vitis- idaea z powodzeniem może być uprawiana w ogrodach ozdobnych, a także jagodnikach. W Polsce znajdują się także plantacje borówki brusznicy, gdyż jagody tego gatunku wykorzystywane są w przetwórstwie, a także w lecznictwie.

Czy wiesz że …

Rodzaj Vaccinium obejmuje ponad czterysta gatunków zmiennych roślin, z     których największą popularnością cieszą się wspomniane borówka wysoka     oraz borówka brusznica. W lasach powszechnie występującą krzewinką     rodzaju jest borówka czarna (Vaccinium myrtillus).

Borówka brusznica – właściwości lecznicze

Vaccinium vitis- idaea znana jest ze swych właściwości leczniczych, wynikających z zawartości konkretnych związków czynnych. Jako surowiec leczniczy wykorzystuje się liście Folium Vitis idaeae oraz owoce Fructus Vitis idaeae.

Substancje lecznicze zawarte w borówce czerwonej oraz ich oddziaływanie na organizm człowieka

 
Liście
Owoce

Liście stanowią podstawowy surowiec, wykorzystywany w lecznictwie. Zawierają one takie substancje jak m.in. glikozydy, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne oraz sole mineralne. Liście borówki brusznicy wykazują działanie moczopędne, dezynfekujące oraz bakteriobójcze. Preparaty przygotowywane z liści borówki (m.in. odwary, wyciągi) działają dezynfekująco na przewód moczowy, odkażają, a także działają lekko moczopędnie. Warto zaznaczyć, że z moczem wydalane są zbędne produkty przemiany materii. Dobroczynnie wpływają także na naczynia włosowate uszczelniając je oraz na układ pokarmowy zwalczając m.in. bakterie oraz łagodząc biegunkę.

Owoce wykorzystywane są przede wszystkim na przetwory. Zawierają sole mineralne, kwasy organiczne, garbniki, antocyjany oraz pektyny. Z borówki brusznicy sporządza się m.in. dżemy, konfitury, nalewki, napary, soki, galaretki, kompoty. Borówka czerwona stanowi dodatek do ciemnych mięs.

Spożywanie owoców borówki brusznicy dobroczynnie wpływa na układ pokarmowy, a konkretnie reguluje procesy trawienne. Związki czynne zawarte w owocach pomogą przy biegunce , działają lekko moczopędnie oraz bakteriobójczo. Owoce borówki brusznicy mogą stanowić doskonałe uzupełnienie codziennej diety, jako produkt dietetyczny.


Czy wiesz że …

Borówka brusznica bywa określana jako gogodza, borówka czerwona,     borówka wiecznozielona, a także kwaśnica.

Przykładowe zastosowania borówki brusznicy ze względu na jej właściwości lecznicze

Nazwa
Receptura
Odwar z owoców

Łyżkę suszonych owoców borówki brusznicy zalewamy szklanką wody i gotujemy do pięciu minut. Następnie przecedzamy. Przygotowany odwar należy podzielić na 2- 3 porcje i spożyć w ciągu jednego dnia.

Odwar z liści

Łyżkę suszonych liści borówki brusznicy zalewamy szklanką wody i gotujemy 3- 5 minut, po czym odstawiamy do ostygnięcia i przecedzamy. Tak jak w pierwszym przypadku odwar spożywamy 2- 3 razy dziennie (szklankę dziennie).     

Źródło: Treść tabeli została zaczerpnięta z L. Krześniak, Apteczka ziołowa, Warszawa 1986, s. 22 oraz  A. Ożarowski, W. Jaroniewski, Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Warszawa 1987, s. 106.

Borówka brusznica

Borówka brusznica

Borówka brusznica- budowa

Vaccinium vitis- idaea należy do rodziny Ericaceae, a więc do tej samej co m.in. różaneczniki oraz azalie. Borówka brusznica jest gatunkiem rodzimym, który można odnaleźć w otaczającym nas krajobrazie, szczególnie w borach sosnowych, a także na wrzosowiskach. Spotykana w Europie, Azji, a także w Ameryce Północnej.

Vaccinium vitis- idaea jest zazwyczaj niewielką zimozieloną krzewinką, której wysokość może się wahać od kilkunastu do ponad pół metra. Borówka brusznica zazwyczaj osiąga do około 30 cm wysokości. Krzewinka rozrasta się poprzez podziemne rozłogi, posiada gałązki wzniesione, a także rozgałęzione. Liście zimozielone, skórzaste,  eliptyczne do odwrotnie jajowatych, niewielkie z delikatnie podwiniętymi do dołu liśćmi. Wierzchnia strona liścia ciemnozielona, natomiast spodnia bardziej sinawa z widocznymi gruczołkami w formie kropek. W maju można zaobserwować pierwsze kwiaty borówki brusznicy, ukazujące się na wierzchołkach pędów. Są one oryginalne, osadzone na krótkich szypułkach, zebrane w zwisające grona. Korona dzwonkowata biała do lekko różowawej. Drugie kwitnienie przypada na przełom lipca i sierpnia. Kwiaty zapylane są przez owady. Owocem borówki brusznicy jest kulista do jajowatej jagoda (do 8- 10 mm średnicy), początkowo biała, a po dojrzeniu czerwona i kwaśna. Pierwsze owoce dojrzewają latem (kwitnienie majowe), a z kwitnienia letniego w okresie jesiennym.


Zróżnicowanie odmianowe

Liczba odmian borówki brusznicy nie jest zaskakująco wysoka, ale należy przyznać, że jest ich coraz więcej, a co ma związek z rosnącym zainteresowaniem uprawą tej niewielkiej krzewinki. Dietetyczne owoce to dobry argument, aby uprawiać  Vaccinium vitis- idaea, a do tego dochodzi jeszcze dekoracyjność krzewu, który sprawdzi się również w ogrodzie ozdobnym.
Dostępne w sprzedaży odmiany mogą być zróżnicowane m.in. pod względem terminu dojrzewania owoców, a także kształtem oraz barwą owoców.

Borówka brusznica

Borówka brusznica

czytaj dalej...


Kategorie

Zobacz także

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz