Domowa hodowla kiełków
Nasiona brokuła, zakupione w sklepie ze zdrową żywnością, należy namoczyć w letniej, przegotowanej wodzie przez 4-6 h do momentu napęcznienia. Następnie nasiona dokładnie płuczemy i umieszczamy na 4-6 dni na sitku, ligninie lub gazie. Hodowlę można prowadzić również w specjalnych kiełkownikach, które przechowujemy w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Kiełki powinny rosnąć w półcieniu, nie należy zostawiać ich na pełnym słońcu. Trzeba zapewnić im stały dostęp tlenu, aby nie rozwinęła się na nich pleśń. Nasiona systematycznie przepłukujemy. Gotowe kiełki najlepiej jest jeść od razu, pozostałe możemy przechowywać w lodówce przez ok. 7 dni.
Zastosowanie w kuchni
Kiełki brokuła są pikantne w smaku, doskonale pasują jako dodatek do kanapek, mieszanek sałat lub sałatek.
Sałatka z kiełkami brokuła:
składniki:
- 1 opakowanie kiełków brokuła,
- 4 jajka,
- 2 pomidory,
- 1 por (biała część),
- sos winegret,
- sól, pieprz kolorowy ziarnisty
sposób przygotowania: jajka ugotować na twardo i po wystudzeniu kroimy w drobne kawałki; pomidory pokroić w ćwiartki; białą część pora myjemy, kroimy w drobne plasterki i posypujemy solą aby zmiękły; dodajemy kiełki brokuła, a następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i sosem winegret.
Kiełki brokuła
Anna Jędrzejewska
0 komentarzy