Hodowla pieczarek

Hodowla pieczarek

Skomentuj artykuł

Uprawa na działce

Uprawę pieczarek na terenie otwartym możemy rozpoczynać w połowie kwietnia aż do końca lipca. Najlepszym stanowiskiem przeznaczanym pod uprawę jest miejsce zacienione np. pod drzewami lub wzdłuż muru czy żywopłotu. Na 5 m2 powierzchni powinna przypadać 1t podłoża, którą miesza się z grzybnią ziarnistą pieczarki (ok. 500 g/100 kg podłoża). Następnie tworzy się zagon w formie płaskiej, półokrągłej lub częściowo zagłębiony w gruncie. Podłoże należy ubić, a następnie ochronić przed utratą ciepła lub zmianami wilgotności, poprzez przykrycie papierem gazetowym i matami słomianymi. Optymalna temperatura wynosi 25ºC, a gdy obserwujemy jej wzrost do 30ºC należy zdjąć część obornika. Białe strzępki grzybni pojawiają się po 14-25 dniach od założenia uprawy. Wówczas odsłaniamy podłoże i nakładamy na nie warstwę ziemi okrywowej grubości 4-5 cm. Od tego momentu należy również kontrolować wilgotność podłoża. Pierwsze owocniki pojawiają się po około 3-5 tygodniach od przykrycia zagonu. Plon z 1 m2 zagonu wynosi od 3 do 5 kg w ciągu 3-4 miesięcy.

 

Hodowla pieczarek

 

Hodowla pieczarek

Uprawa w pomieszczeniach

    W piwnicy

Uprawę pieczarek dla celów amatorskich można prowadzić również w pomieszczeniach gdzie temperatura osiąga wartość 10-16 ºC. W tym przypadku przefermentowany obornik umieszcza się w plastikowych workach. Worki szerokości 80 cm napełnia się 30-40 kg podłoża wymieszanego z grzybnią (po ubiciu średnica wynosi 50 cm, a wysokość 30 cm). Należy ustawić je w dwóch rzędach obok siebie (2 worki/m2) i podwiązać lekko w górnej części, tak aby powstał niewielki otwór dla wymiany powietrza. Na wierzchnią warstwę nakładamy okrywę grubości 4-5 cm, a także papier gazetowy, który zdejmujemy po pojawieniu się przerośniętej grzybni. Podczas nawilżania podłoża należy pilnować aby nie przekroczyć dawki 0,5 l wody na 1 worek. Zbiory w tym przypadku trwają z przerwami 2-3 miesiące.

    W pomieszczeniach wentylowanych

Możliwa jest także uprawa pieczarek w skrzynkach drewnianych lub plastikowych w pomieszczeniach gdzie możliwa jest regulacja temperatury poprzez wietrzenie. Większość grzybni miesza się z podłożem i umieszcza w skrzynkach, a resztę (ok. 10%) rozsiewa na ubitej powierzchni.. Następnie kładzie się na nią papier gazetowy. W tych warunkach należy zapewnić temperaturę 22-23ºC, a gdy jest wyższa pomieszczenie należy wietrzyć. Natomiast wilgotność powinna utrzymywać się na poziomie 85-95%. Po zdjęciu papieru (po ok. 14 dniach) na powierzchni podłoża nakłada się warstwę ziemi okrywowej. W ciągu 7-10 dni grzybnia wrasta w okrywę, a pierwszy zbiór następuje po 16-21 dniach od nałożenia okrywy, a plony uzyskuje się przez 3 miesiące. Zbiór pieczarek następuje w tzw. rzutach, podzielonych tygodniowymi przerwami.

Zestaw do uprawy pieczarek

Poza tym w ofercie niektórych firm znajdują się gotowe mini zestawy do uprawy pieczarki, które dają możliwość prowadzenia hodowli w warunkach amatorskich. W jego skład wchodzi podłoże przerośnięte grzybnią oraz woreczek z ziemią okrywową. Z 10-kilogramowego opakowania możemy uzyskać około 2,5- 3,5 kg owocników zebranych w kilku rzutach przez okres 3- 4 miesięcy. Czynności jakie należy wykonać to rozpakowanie zestawu, nawilżenie podłoża z grzybnią, następnie rozsypanie ziemi okrywowej wraz z nawilżeniem i pozostawienie na około 20- 30 dni.

Podejmując się amatorskiej uprawy pieczarek otrzymujemy satysfakcjonującą zapłatę w postaci smacznych owocników, będących dodatkiem do wielu potraw, takich jak omlety, zupy, sosy grzybowe i dania mięsne.

 

Hodowla pieczarek

 

Hodowla pieczarek

Anna Jędrzejewska

źródła: Szudyga K.: Uprawa pieczarki (2005), Działkowiec/2002/1

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie

Koniecznie zobacz: