Brukselka uprawa, pielęgnacja i zastosowanie

Brukselka uprawa, pielęgnacja i zastosowanie

1 komentarzy

Kapusta brukselska, nazywana brukselką, należy do popularnej grupy warzyw kapustnych. To wolno rosnące warzywo najlepsze plony daje w chłodnych warunkach pogodowych. Brukselka dostępna jest w okresie jesienno-zimowym, kiedy stanowi bardzo wartościowy składniki diety. Choć jest wspaniałym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy C, rzadko gości na naszych talerzach, ponieważ nie wszystkim odpowiada jej smak. Jest to bardzo cenne warzywo, gdyż ze względu na dużą odporność na niskie temperatury możemy je pozostawić w gruncie na zimę. W okresie zimowym może spokojnie wielokrotnie zamarzać i odmarzać, nie tracąc swoich walorów smakowych i odżywczych. Dzięki temu również zimą możemy mieć świeże warzywo z własnego ogrodu.

Wymagania

Do odpowiedniego wzrostu kapusta brukselska wymaga długiego okresu chłodnej, a nawet mroźnej pogody, ponieważ główki najlepiej rozwijają się przy 12°C. Młode rośliny wymagają jednak 17–25°C, w późniejszym okresie 21°C. Gdy jest zbyt ciepło, słabo zawiązują się główki. Podobnie jak inne warzywa z tej grupy brukselka ma dość duże wymagania glebowe. Będzie dobrze rosła na glebach żyznych, bogatych w składniki pokarmowe. Podłoże powinno być dobrze zdrenowane, o ustabilizowanych stosunkach wodnych. W żadnym wypadku nie może być podmokłe. W uprawie brukselki niekorzystny jest zarówno nadmiar, jak i niedobór wody, zawłaszcza w okresie wiązania i przyrostu główek. Odpowiednie będą gleby średniociężkie. Na lekkich wymaga systematycznego podlewania i nawożenia. Optymalne pH podłoża wynosi 6,5–7,0. Jeśli odczyn gleby jest zbyt kwaśny, niezbędne będzie wapnowanie, które przeprowadzamy na jesieni w roku poprzedzającym uprawę.


Sposób uprawy

Brukselkę uprawia się głównie z rozsady przygotowanej na rozsadniku lub w tunelu foliowym. Rzadko stosuje się siew nasion bezpośrednio do gruntu. Wysiew przeprowadza się dwa tygodnie później niż w przypadku produkcji rozsady, ponieważ rośliny wcześniej zawiązują główki. Obecnie coraz chętniej rozsada jest produkowana w wielodoniczkach, ten sposób pozwala na uzyskanie zdrowych roślin z dobrze rozwiniętym systemem korzeniowym. Taka rozsada po wysadzeniu na miejsce stałe lepiej się przyjmuje i znosi trudne warunki uprawy. Metoda ta pozwala również przyspieszyć siew i skrócić czas wzrostu roślin. Przy produkcji rozsady optymalny termin siewu to połowa kwietnia, w dużej mierze zależy on od planowanego terminu zbiorów. Odmiany na zbiór wczesny możemy wysiewać nieco później, zaś plonujące późno – wcześniej. Główki wysianych w połowie kwietnia wczesnych odmian nadają się do zbioru pod koniec października lub w połowie listopada.

Kapusta brukselska

Kapusta brukselska

Po 6–8 tygodniach rozsada gotowa jest do wysadzenia na miejsce stałe. Siewki sadzimy dość głęboko, tak by połowa rośliny była zagłębiona w ziemi. Po posadzeniu należy je obficie podlać, przez pierwszy miesiąc wzrostu nawadniamy je codziennie. Pomiędzy roślinami zachowujemy 60 cm odległości, a rzędy powinny być od siebie oddalone o 75 cm. Ponieważ brukselka rośnie spora, zachowanie znacznych odstępów ułatwi nam prowadzenie zabiegów pielęgnacyjnych i zbioru. Duże zagęszczenie opóźnia również wzrost główek, w wyniku czego są one mniejsze, ale bardziej wyrównane.

Kapusta brukselska

Kapusta brukselska

Pielęgnacja

Brukselka wytwarza dużą masę zieloną, dlatego w jej uprawie bardzo ważne jest nawożenie. Najlepiej jest sadzić ją w drugim roku po oborniku, wtedy w pierwszym roku uprawy stosujemy niższe dawki nawozów. Nawożenie rozpoczynamy krótko po posadzeniu roślin na miejsce stałe, w okresie ich silnego wzrostu. Następne przeprowadzamy na początku wiązania główek. Nie należy podawać zbyt dużych dawek azotu, ponieważ rośliny nie będą wtedy zwijać twardych i zwartych główek. Kapusta brukselska potrzebuje dużo wody, dlatego niezbędne jest jej podlewanie zwłaszcza w momencie wschodów siewek oraz silnego wzrostu młodych roślin. Duże zapotrzebowanie na wodę mają również rośliny zawiązujące główki.

Kapusta brukselska

Kapusta brukselska

Bardzo istotnym zabiegiem w pielęgnacji brukselki jest ogławianie. Zabieramy się do tego, gdy większość główek jest już zwinięta, a dolne z nich mają średnicę 15 mm. Zazwyczaj moment ten przypada w połowie września, u odmian wczesnych w sierpniu. Dzięki temu zabiegowi zbiór będziemy mogli przeprowadzić znacznie szybciej, a plon będzie większy i bardziej wyrównany. Często do stymulacji wzrostu główek stosuje się również usuwanie górnych liści. Roślin przeznaczonych na zbiór zimowy nie powinniśmy ogławiać, nie należy również usuwać nadmiernej liczby liści, ponieważ zmniejszymy w ten sposób ich odporność na mróz. Nie należy również dopuszczać do zachwaszczenia uprawy.

Kapusta brukselska

Kapusta brukselska

Zbiór

Zbiór brukselki przypada na późną jesień i zimę. W łagodne zimy możemy zakończyć go w lutym. Kilka dni chłodu korzystnie wpływa na walory smakowe. Do zbioru nadają się twarde główki, 2-3 cm średnicy, o ciemnozielonych przyległych do siebie liściach. Zbiór możemy prowadzić stopniowo lub jednorazowo, ścinając od razu całe rośliny. Warzywo to nie nadaje się do długiego przechowywania, najlepiej spożywać je krótko po zerwaniu. Ponieważ po 2, 3 dniach brukselka traci znacznie na smaku, lepiej ją od razu zamrozić. Dzięki temu zachowa wszystkie swoje walory.

Kapusta brukselska

Kapusta brukselska

Zastosowanie

Najlepsza jest gotowana lub pieczona. Oczywiście można ją jeść także na świeżo, jako składnik surówek. W połączeniu z różnymi przyprawami i sosami warzywo to może stanowić wspaniałą bazę do dań ciepłych, zapiekanek i sałatek. Bardzo ważne jest, aby nie rozgotować brukselki. Rozgotowana traci nie tylko swoje właściwości odżywcze, lecz także smak. Zaczyna również wydzielać nieprzyjemny zapach siarki, charakterystyczny przy rozgotowaniu warzyw krzyżowych. Dlatego gotujemy ją jak najkrócej. Aby główki ugotowały się szybko i równomiernie, możemy ponacinać na krzyż ich podstawy lub pociąć je na ćwiartki. Gotujemy we wrzącej wodzie przez 5 minut.


Brukselka doskonale nadaje się do mrożenia, gdyż nie traci smaku i wartości odżywczych. Często wchodzi w skład mrożonych mieszanek do dań warzywnych i zup. Mrożoną brukselkę gotujemy ok. 10 minut. Ze względu na swój bogaty skład odżywczy, a także dostępność przez cały rok brukselka jest istotnym elementem diety. Zawiera witaminy A, C, E, H i K, a także składniki mineralne, w tym: potas, magnez, wapń, sód, żelazo, mangan, fosfor, miedź, cynk, oraz błonnik pokarmowy, karoten i kwas pantotenowy. Obniża poziom cholesterolu. Ponadto składniki w niej zawarte chronią DNA komórek i pomagają blokować rozwój komórek nowotworowych.

Justyna Przasnyska

czytaj dalej...

1 komentarzy

  1. Dodał: W, Tytuł: ogrodnik

    Ladne zdjecia, nic poza tym, zadnych informacji na temat uprawy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie

Koniecznie zobacz: