Uprawa żurawiny

Uprawa żurawiny

2 komentarzy

Uprawa żurawiny

Charakterystyka i zastosowanie

Żurawina jest krzewinką, która pochodzi z rodziny wrzosowatych. Swoją nazwę zawdzięcza jasnoróżowym kwiatom, które mają wygięte do tyłu płatki osadzone na podłużnej szypułce, przez co przypominają głowę żurawia. W Polsce w stanie dzikim występuje żurawina błotna, ale  uprawiane odmiany tej krzewinki pochodzą od żurawiny wielkoowocowej, która rośnie w warunkach naturalnych w Ameryce Północnej. Niegdyś żurawina nie budziła zainteresowania plantatorów, chociaż rośnie ona doskonale w klimacie umiarkowanym. Obecnie żurawina zdobywa coraz większą popularność, ponieważ przetwory z jej owoców mają szerokie zastosowanie w kuchni polskiej. Owoce nie nadają się bezpośrednio do spożycia ale przetworzone mogą być dodatkiem do galaretek, dżemów, konfitur, sosów i soków. Żurawina jest również stosowana jako środek leczniczy, dzięki wysokiej zawartości witaminy C, pektyn i kwasów organicznych. Owoce żurawiny zapobiegają zakażeniom układu moczowego, nowotworom i opryszczce; wspomagają leczenie chorób wrzodowych żołądka i dwunastnicy oraz przeciwdziałają powstawaniu kamieni nerkowych i obniżają cholesterol.


Żurawina oprócz walorów smakowych posiada walory dekoracyjne – można ją często spotkać jako ozdobę w przydomowych ogrodach. Krzewinka ma zimozielone błyszczące liście, które w czasie zimy przebarwiają się na różne kolory. Jesienną porą dojrzewają również owoce żurawiny o soczystej czerwonej barwie i błyszczącej skórce. Owoce mogą pozostać na gałęziach aż do pierwszych przymrozków, natomiast liście opadają dopiero po 3 latach. Ponadto, żurawina jest rośliną długowieczną, więc może wydawać owoce przez wiele lat, o ile zapewnimy jej odpowiednie warunki do uprawy.

Uprawa żurawiny

Uprawa żurawiny

Stanowisko i gleba

Żurawina preferuje stanowiska słoneczne. Może rosnąć również w miejscach lekko zacienionych, chociaż w cieniu gorzej owocuje.


Oprócz stanowiska, istotnym elementem uprawy jest odpowiednia gleba. Podłoże powinno być próchnicze, przepuszczalne, wilgotne i kwaśne o pH 3,2-4,5 (najlepiej sprawdza się kwaśna gleba torfowa). Aby odpowiednio przygotować podłoże pod uprawę żurawiny, najpierw trzeba wykopać glebę na głębokość ok. 20 cm, wyłożyć dołek podziurawioną folią i następnie wypełnić go mieszaniną kwaśnego torfu, piasku oraz ziemi torfowej. Żurawina ma niski system korzeniowy, dlatego powinno się zadbać przede wszystkim o wierzchnią warstwę podłoża. Powinna być ona przepuszczalna i odpowiednio wilgotna. Żurawinę najlepiej podlewać miękką wodą deszczową.

Żurawina

Żurawina

Żurawina

Żurawina

czytaj dalej...


Zobacz także

2 komentarzy

  1. Dodał: Zuzu, Tytuł: czy to właściwe zdjęcia

    Zgadzam się z przedmówczynią, że zdjęcia chyba nie te. Mam krzaczki żurawiny i wyglądają jakby trochę inaczej.

  2. Dodał: Natasza, Tytuł: pomylone zdjęcia

    te ostatnie trzy to jest zdjęcie leśnej borówki lub czerwonej brusznicy różnie to nazywają żurawina ma wąskie podługowate listki a owoce są jakby na nitkach

Dodaj swój komentarz