Kapusta pochodzi z rejonów morza śródziemnego. W polskiej kuchni jest bardzo często wykorzystywanym warzywem. Najbardziej popularnymi potrawami przyrządzanymi przy użyciu kapusty są bigos , kapuśniak oraz gołąbki.
Rodzaje Kapusty:
Kapusta Biała
Kapusta, żeby dobrze rosła i dawała odpowiedni plon potrzebuje dużej ilości wody. Nawozi się ją obornikiem lub kompostem. Nie sadzimy warzywa na miejscach, które uprzednio zajmowały warzywa kapustne.
Kapusta Czerwona
Kapusta, aby dobrze rosła potrzebuje dużo wody i nie za ciężkiego podłoża, nawiezionego nawozem organicznym: obornikiem lub kompostem.
Kapusta Włoska
Kapusta ma identyczne potrzeby jak kapusta biała czy czerwona. Do dobrego wzrostu niezbędna jest duża ilość wody i nie za ciężkie podłoże, nawiezione nawozem organicznym: obornikiem lub kompostem.
Brukselka
Aby kapusta dobrze rosła potrzebuje pulchnej i odchwaszczonej ziemi oraz umiarkowanego nawożenia.
Kapusta Pekińska
Kapusta dobrze rośnie na żyznej ziemi, bogatej w wapń. Potrzebuje, także dobrego nawożenia i dużo wody w pierwszym okresie wzrostu.
Uprawa Kapusty
Stanowisko – Najkorzystniejsze dla warzywa jest miejsce słoneczne.
Podlewanie – Kapusty biała i czerwona oraz włoska potrzebują sporo wody do prawidłowego wzrostu.
Podłoże – Ziemia nie powinna być średnio ciężka i należy nawieźć ją kompostem oraz obornikiem.
Rozmnażanie – Warzywo rozmnaża się z rozsady.
Nawożenie – Warto nawieźć podłoże, które przeznaczymy pod uprawę kapusty obornikiem. Poza tym kapustę nawozi się, także kompostem oraz nawozem zielonym
Zabiegi pielęgnacyjne
Kluczowe zabiegi pielęgnacyjne przy uprawie warzywa to usuwanie chwastów, spulchnianie ziemi czy nawadnianie.
Kapustę należy uprawiać w pierwszym roku po nawiezieniu podłoża obornikiem.
Warzywo skupia wokół siebie dużo szkodników. Dlatego po zbiorze pozostałości kapusty należy wyrzucić do kosza, albo spalić. Na pewno nie kładziemy takich rzeczy na kompost czy nie robimy z nich nawozu, ponieważ zaowocowałoby to rozmnożeniem się szkodników i chorób.
0 komentarzy