Zbiór kapusty
Wczesne odmiany kapusty zbieramy w terminie od pierwszych dni czerwca do połowy lipca.
Zbiór średnio wczesnych odmian kapusty następuje od końca lipca do września.
Natomiast odmiany późne zbiera się pod koniec października.
Zastosowanie
W kuchni kapustę stosuje się do surówek, gołąbków, zup czy bigosu.
Kapustę bardzo często wykorzystuje się w dietach odchudzających ze względu na jej niską kaloryczność. Warzywo zawiera w sobie dużo witaminy C oraz witaminy A, B1 i B2, a także takie składniki mineralne, jak wapń, potas i magnez.
Poza tym kapusta pomaga, także przy gojeniu ran, wrzodach i oparzeniach, bólach reumatycznych oraz astmie. Picie soku z warzywa poprawia apetyt.
Wadą kapusty jest to, że jest ciężkostrawna , dlatego powinny przy jej jedzeniu uważać osoby mające problemy z żołądkiem, chorzy na serce oraz osoby z problemami tarczycowymi.
Agnieszka Krakowiak
0 komentarzy