Newsletter serwisu


Uprawa cebuli

Cebula jedzona na surowo nie jest najsmaczniejsza, jednak dodawana do potraw idealnie podkreśla ich smak.  Natomiast warto jeść szczypiorek, który jest smaczny i  zdrowy.

Cebula wiosenna.

Cebulę tą charakteryzuje łagodny smak.  Należy do odmian wczesnych.

Szalotka.

Szalotkę wyróżnia bardzo delikatny smak. Cebulki wytwarzane przez roślinę są małe i wąskie.

Cebula zwyczajna.

Warzywo jest polecane do smażenia i gotowania.  Jest pikantne i ma zdecydowany smak, który nadaje potrawom charakteru.

Uprawa cebuli.

Stanowisko – Najlepiej jest posadzić cebulę na  ciepłym i  słonecznym miejscu.

Podlewanie –  Podlewamy cebulę zawsze wtedy, gdy na skutek zbyt małych opadów deszczu ma za suche podłoże. Przestajemy wykonywać tę czynność, gdy cebula zaczyna dojrzewać.

Podłoże –  Najkorzystniejsza przy uprawie cebuli jest lekka gleba, zawierająca dużo próchnicy.  Gleby podmokłe, piaszczyste oraz ciężkie nie nadają się aby uprawiać na nich warzywo.

Rozmnażanie –  Wysiewamy nasiona pod koniec marca bezpośrednio do gruntu.  Można, również uprawiać z dymki, jest to łatwiejszy proces.

Nawożenie –  Przed sianiem nasion wzbogacamy podłoże dużą ilością kompostu.

Zabiegi pielęgnacyjne.

Kończymy podlewać cebulę, gdy szczypiorek żółknie i lekko opada. Jest to znak, że cebula dojrzewa, zaprzestanie podlewania pozwoli lepiej zakończyć ten proces i sprawi, że warzywo będzie się lepiej przechowywało. 

Odchwaszczając ziemię wokół cebuli używamy małej motyczki lub robimy to ręcznie,  ponieważ warzywo ma płytki system korzeniowy i łatwo  je uszkodzić.
Cebula może rosnąć na stanowiskach, które uprzednio zajmowały: groch, fasola, marchew, rzodkiewka czy pomidor. Nie sadzimy jej natomiast po porze.

Warto wiedzieć, że …

Wszystko jest w porządku z cebulą dopóki nie trzeba jej obierać, większości z nas wtedy lecą łzy. Można temu zaradzić obierając warzywo pod wodą.

Szczypiorkiem możemy cieszyć się przez cały rok, wystarczy, że włożymy cebulę do słoika lub szklanki z wodą.  Z góry warzywa wyrośnie szczypiorek, który możemy urywać i jeść na surowo, bądź dodawać do kanapek. Gdy, zauważymy, że z warzywa wyrasta coraz mniej szczypiorku i pogorszył się jego wygląd to zastępujemy starą cebulę nową.

Jeżeli posadzimy warzywo na stanowisku, na którym podłoże zawiera dużo azotu to otrzymamy okazały szczypiorek i małą cebulę. Aby temu zapobiec  warto posadzić cebulę z  warzywami liściastymi, które zredukują zbyt dużą ilość azotu.

Aby warzywo nie gniło w trakcie przechowywania, należy je po zebraniu wysuszyć.
Cebulę przechowuje się w pomieszczeniach: przewiewnych oraz chłodnych, powinny być one, także ciemne. Na przykład piwnica.

Zastosowanie.

Cebulę dodaje się do sałatek, warzyw oraz dań mięsnych. Zawiera ona w sobie witaminy: A, B1, B2 oraz C.  Poza tym  posiada w sobie, także wapń, błonnik oraz cynk. Cynk między innymi pomaga przy problemach z prostatą.  Warzywo pomaga, również obniżając poziom cholesterolu, wzmacnia wytrzymałość naczyń krwionośnych, ułatwia trawienie i pomaga leczyć przeziębienie.  Dlatego warto  się przemóc i zjeść surową cebulę.

Agnieszka Krakowiak


Oceń artykuł:
przetwarzam....
4.50 / 4 razy oceniany

Komentarze do tego artykułu:


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Ile kwiatów doniczkowych posiadasz?

Nie posiadam roślin

Mniej niż 5

Od 6 do 10

Od 11 do 30

Od 31 do 100

Ponad 100

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]