Uprawa cebuli

Uprawa cebuli

Skomentuj artykuł

Cebula jedzona na surowo nie jest najsmaczniejsza, jednak dodawana do potraw idealnie podkreśla ich smak.  Natomiast warto jeść szczypiorek, który jest smaczny i  zdrowy.

Cebula wiosenna

Cebulę tą charakteryzuje łagodny smak.  Należy do odmian wczesnych.

Szalotka

Szalotkę wyróżnia bardzo delikatny smak. Cebulki wytwarzane przez roślinę są małe i wąskie.

Cebula zwyczajna

Warzywo jest polecane do smażenia i gotowania.  Jest pikantne i ma zdecydowany smak, który nadaje potrawom charakteru.

Uprawa cebuli

Stanowisko – Najlepiej jest posadzić cebulę na  ciepłym i  słonecznym miejscu.

 

 

Podlewanie –  Podlewamy cebulę zawsze wtedy, gdy na skutek zbyt małych opadów deszczu ma za suche podłoże. Przestajemy wykonywać tę czynność, gdy cebula zaczyna dojrzewać.

Podłoże –  Najkorzystniejsza przy uprawie cebuli jest lekka gleba, zawierająca dużo próchnicy.  Gleby podmokłe, piaszczyste oraz ciężkie nie nadają się aby uprawiać na nich warzywo.

Rozmnażanie –  Wysiewamy nasiona pod koniec marca bezpośrednio do gruntu.  Można, również uprawiać z dymki, jest to łatwiejszy proces.

Nawożenie –  Przed sianiem nasion wzbogacamy podłoże dużą ilością kompostu.

Zabiegi pielęgnacyjne

Kończymy podlewać cebulę, gdy szczypiorek żółknie i lekko opada. Jest to znak, że cebula dojrzewa, zaprzestanie podlewania pozwoli lepiej zakończyć ten proces i sprawi, że warzywo będzie się lepiej przechowywało. 

Odchwaszczając ziemię wokół cebuli używamy małej motyczki lub robimy to ręcznie,  ponieważ warzywo ma płytki system korzeniowy i łatwo  je uszkodzić.
Cebula może rosnąć na stanowiskach, które uprzednio zajmowały: groch, fasola, marchew, rzodkiewka czy pomidor. Nie sadzimy jej natomiast po porze.

Warto wiedzieć, że …

Wszystko jest w porządku z cebulą dopóki nie trzeba jej obierać, większości z nas wtedy lecą łzy. Można temu zaradzić obierając warzywo pod wodą.

Szczypiorkiem możemy cieszyć się przez cały rok, wystarczy, że włożymy cebulę do słoika lub szklanki z wodą.  Z góry warzywa wyrośnie szczypiorek, który możemy urywać i jeść na surowo, bądź dodawać do kanapek. Gdy, zauważymy, że z warzywa wyrasta coraz mniej szczypiorku i pogorszył się jego wygląd to zastępujemy starą cebulę nową.

 

czytaj dalej...

Zobacz także

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz