Uprawa cebuli

Uprawa cebuli

Skomentuj artykuł

Jeżeli posadzimy warzywo na stanowisku, na którym podłoże zawiera dużo azotu to otrzymamy okazały szczypiorek i małą cebulę. Aby temu zapobiec  warto posadzić cebulę z  warzywami liściastymi, które zredukują zbyt dużą ilość azotu.

Aby warzywo nie gniło w trakcie przechowywania, należy je po zebraniu wysuszyć.
Cebulę przechowuje się w pomieszczeniach: przewiewnych oraz chłodnych, powinny być one, także ciemne. Na przykład piwnica.

Zastosowanie

Cebulę dodaje się do sałatek, warzyw oraz dań mięsnych. Zawiera ona w sobie witaminy: A, B1, B2 oraz C.  Poza tym  posiada w sobie, także wapń, błonnik oraz cynk. Cynk między innymi pomaga przy problemach z prostatą.  Warzywo pomaga, również obniżając poziom cholesterolu, wzmacnia wytrzymałość naczyń krwionośnych, ułatwia trawienie i pomaga leczyć przeziębienie.  Dlatego warto  się przemóc i zjeść surową cebulę.

Agnieszka Krakowiak

 

 

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także