Jeżeli posadzimy warzywo na stanowisku, na którym podłoże zawiera dużo azotu to otrzymamy okazały szczypiorek i małą cebulę. Aby temu zapobiec warto posadzić cebulę z warzywami liściastymi, które zredukują zbyt dużą ilość azotu.
Aby warzywo nie gniło w trakcie przechowywania, należy je po zebraniu wysuszyć.
Cebulę przechowuje się w pomieszczeniach: przewiewnych oraz chłodnych, powinny być one, także ciemne. Na przykład piwnica.
Zastosowanie
Cebulę dodaje się do sałatek, warzyw oraz dań mięsnych. Zawiera ona w sobie witaminy: A, B1, B2 oraz C. Poza tym posiada w sobie, także wapń, błonnik oraz cynk. Cynk między innymi pomaga przy problemach z prostatą. Warzywo pomaga, również obniżając poziom cholesterolu, wzmacnia wytrzymałość naczyń krwionośnych, ułatwia trawienie i pomaga leczyć przeziębienie. Dlatego warto się przemóc i zjeść surową cebulę.
Agnieszka Krakowiak
0 komentarzy