Uprawa arbuza

Uprawa arbuza

1 komentarzy

Pielęgnacja i zbiory

Roślin nie należy przycinać ponieważ zawiązki owocowe pojawiają się na końcu pędów. Można jedynie usunąć te pędy, które są uszkodzone lub nie wydają owoców, ale nie jest to konieczne. Kiedy rośliny zaczną owocować, trzeba ograniczyć nawadnianie, żeby arbuzy szybciej dojrzały. Pierwsze dojrzałe owoce pojawiają się po ok. 40 dniach od zapylenia kwiatów. Ponadto niezbędne jest wzruszanie ziemią oraz regularne oczyszczanie podłoża z chwastów. Roślina wydaje plony na początku września. Niedojrzałe owoce przed końcem października można przenieść do pomieszczenia, w którym będą dojrzewać.

Dojrzałe owoce nie wydają specjalnego zapachu oraz nie zabarwiają się w charakterystyczny sposób. Aby przekonać się czy owoc jest dojrzały, należy zapukać palcami o powierzchnię arbuza. Jeżeli wyda głuchy dźwięk oznacza to, że owoc już jest dojrzały. Owoce można przechowywać przez kilka tygodni w temperaturze ok. 8 C. Niektóre odmiany nadają się do spożycia nawet przez 3 miesiące. Arbuzy bardzo dobrze znoszą transport.

Choroby

Arbuz może być zaatakowany przez zgorzel naczyniową. Młode siewki zaatakowane przez grzyba szybko więdną. Można zapobiec chorobie przez odpowiednie odkażenie nasion. Inną często spotykaną chorobą jest antraknoza dyniowatych, która jest wynikiem dużej wilgotności powietrza. Zainfekowana roślina zaczyna gnić, ma jasnobrunatne plamki na liściach, natomiast na owocach różowe przebarwienia. Aby powstrzymać chorobę należy ograniczyć podlewanie oraz usunąć zainfekowane części rośliny.

Uprawa arbuza

 

Uprawa arbuza

czytaj dalej...

1 komentarzy

  1. Dodał: loli, Tytuł: lol

    Spoko loko

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Koniecznie zobacz: