Placki z cukinii

Placki z cukinii

Skomentuj artykuł

Cukinia jest jednym z warzyw, które w ostatnich latach bardzo zyskało na popularności. Trudno się temu dziwić, gdyż ta bliska kuzynka ogórka oraz dyni jest bardzo wdzięcznym i smacznym warzywem, które można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Wprawdzie nie bardzo nadaje się do spożycia na surowo, ale znakomicie sprawdza się jako składnik potraw smażonych, pieczonych czy duszonych, smakuje wspaniale w warzywnym leczo, a także bardzo dobrze nadaje się do nadziewania farszami i zapiekania. Jednak to nie koniec jej możliwości kulinarnych, gdyż można z niej również przyrządzać potrawy, które dotąd były zarezerwowane dla zupełnie innych warzyw. Najlepszym przykładem takiego dania, mogą być z pewnością placki z cukinii. Przyzwyczajeni do klasycznych placków ziemniaczanych, możemy być bardzo miło zaskoczeni ciekawym smakiem tej potrawy w nieco innym wydaniu.


Wartości odżywcze

Przy okazji warto też wspomnieć, że cukinia jest nie tylko smacznym, ale również wartościowym i mało kalorycznym warzywem. Zawiera przede wszystkim szereg mikro i makroelementów (np. wapń, potas, magnez), białko oraz witaminy (B1, B2, PP), a ponieważ w znacznej części składa się z wody, polecana jest przy okazji rozmaitych, niskokalorycznych diet. W przybliżeniu wartość energetyczna 100 g. cukinii to tylko ok. 15 kcal, chociaż ta wartość może oczywiście wzrosnąć za sprawą dodatków lub tłuszczy, użytych do smażenia (wtedy jedna porcja ok. 400 g. to ok. 200-300 kcl.), jednak mimo to nadal pozostaje daniem stosunkowo lekkim i zdrowym.

center>Placki z cukinii

Placki z cukinii

Podstawowe składniki i przygotowanie ciasta

Podobnie jak w przypadku innych potraw, również na placki powinniśmy przeznaczyć dość młode warzywa, które jeszcze nie wykształciły dużych pestek i łykowatego miąższu. Są wtedy najsmaczniejsze i znacznie delikatniejsze, niż przejrzałe, duże egzemplarze. Baza wyjściowa do przygotowania placków jest zasadniczo podobna, jak w wersji ziemniaczanej, ale daje sporo możliwości wzbogacania jej na różne sposoby w zależności od indywidualnych smaków i upodobań. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że to jedna z potraw, przy której nie ma konieczności bardzo ścisłego trzymania się proporcji poszczególnych składników, a ich dobór oraz ilość można modyfikować na różne sposoby. Do przygotowania placków potrzebne nam będą przede wszystkim (porcja na ok. 2 osoby):

-  2 średnie cukinie
-  1 jako
-  mąka (2-3 łyżki, w zależności od konsystencji)
- sól i pieprz

Placki z cukinii

Placki z cukinii

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie

Koniecznie zobacz: