Tymianek

Tymianek

Skomentuj artykuł

Zioło należy do rodziny Wargowych.  Jest półkrzewem o różowych lub fioletowych kwiatach, które są drobne i umiejscowione na szczytach łodyg. Przyprawa pochodzi z rejonów morza śródziemnego.
Tymianek sprawia, że potrawy zyskują wyrazisty smak oraz aromat. Zawdzięczamy to właściwościom zioła, w tym jego zapachowi.  Przyprawa  dorasta do około trzydziestu centymetrów wysokości i jest mocno rozgałęziona. Smak tymianku jest palący i gorzki.

Uprawa tymianku

Stanowisko –  Najlepsze dla rośliny jest miejsce nasłonecznione, osłonięte od zimna i wiatru. Przy sadzeniu Tymianku na polu najkorzystniej wybrać dla niego południową stronę.

Podlewanie –  Rośliny rosnące na polu podlewamy zawsze, wtedy gdy z powodu braku opadów deszczu podłoże jest za suche. Zioła  uprawiane w doniczce podlewamy dwa razy w tygodniu, a latem częściej.  Jeżeli  jest bardzo ciepłe i suche powietrze,  to nawet codziennie.

Podłoże –  Najkorzystniejsza dla Tymianku  jest ziemia żyzna i przepuszczalna.
Rozmnażanie –  Zasadniczo roślinę uprawia się z nasion. Jednak można, również przez podział starszych roślin.

Aby nasiona zakiełkowały potrzebują  temperatury około dwudziestu stopni. Na początku kwietnia, albo pod koniec jesieni wysiewamy je do gruntu.

Kwitnienie –  Tymianek zakwita w czerwcu i lipcu.

Zabiegi pielęgnacyjne

Polegają one na odchwaszczaniu pola i spulchnianiu ziemi wokół rośliny.
Warto wiedzieć, że …..

Kobiety w ciąży i osoby mające problemy z sercem nie powinny spożywać za dużo tymianku.

czytaj dalej...
Kategorie
Zielnik

Zobacz także

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz