Newsletter serwisu


Sok z brzozy pozyskiwanie, przechowywanie i działanie

Sok z brzozy znany też pod nieco mniej popularną nazwą taką jak bzowina czy oskoła to naturalny środek leczniczy. Jest on stosowany od pokoleń. Dawniej popularniejsze było samodzielne pozyskiwanie tego zdrowego napoju z pnia czy też pączków a nawet liści drzewa. Dzisiaj możemy go kupić w sklepach ze zdrową żywnością a także w coraz większej ilości supermarketów. Oczywiście obecnie także można samodzielnie postarać się o taki sok. Niezbędna do tego jest wiedza, która pozwoli na jego zebranie bez narażenia drzewa na uszkodzenie i z zachowaniem zdrowotnych właściwości soku.


Dobroczynne składniki i właściwości

Oskoła jest pełna takich substancji jak kwasy: cytrynowy i jabłkowy, a co za tym idzie ogromną ilość witaminy C. Poza tym w jej składzie znajdziemy wiele wapnia, fosforu, magnezu, potasu, żelaza, witamin z grupy B, miedzi, związków żywicznych, garbników, flawonoidów. Sok z brzozy można pić, ale także stosować zewnętrznie na skórę oraz włosy.

Stosowany wewnętrznie reguluje przemianę materii. Ponadto działa wzmacniająco w przypadku osób schorowanych, osłabionych, ponieważ dodaje sił i energii . Oczyszcza także organizm i poprawia odporność. Szczególnie dobroczynnie wpływa na pracę wątroby i nerek jak i całego układu moczowego. Specjaliści zajmujący się ziołolecznictwem, ale też i lekarze zalecają podawanie soku z brzozy osobom zmagającym się z nowotworami. Co prawda nie leczy on samej choroby, jednak znacznie poprawia samopoczucie chorego. Z całą pewnością warto go także przyjmować nie tylko leczniczo, ale i zapobiegawczo, gdyż cały czas pojawiają się nowe wyniki badań nad właściwościami  soku z brzozy i tak naprawdę być może nie poznaliśmy jeszcze całego potencjału tego specyfiku.


Stosowanie soku z brzozy na skórę wspomaga leczenie trądziku, a wmasowywanie w skalp poprawia jego ukrwienie i stymuluje porost włosów. Zewnętrznie bzowinę stosuje się też na rany czy wrzody, co wspomaga ich gojenie.

Sok z brzozy

Sok z brzozy

W miarę możliwości warto pić sok z brzozy przez cały rok. Jego dawki zależą od tego, czy stosujemy go zapobiegawczo, czy też leczniczo. W pierwszym przypadku trzeba przyjąć około 5 litrów soku, dzieląc dawki tak, by przyjmować jego 1 do 3 szklanek dziennie. Rozpoczynamy od jednej porcji, a z czasem zwiększamy ją do trzech. Jeżeli sok z brzozy stosujemy leczniczo, warto spożyć około 10 jego litrów także w dawkach posobnie podzielonych. Bzowina może być także składnikiem mieszanek z sokami z innych ziół. Podaje się je na konkretne dolegliwości. Na przykład mieszanka 30 g soku z brzozy oraz 10 g soku z mniszka pospolitego jest doskonałym lekarstwem na zapalenie pęcherza. Pije się ją rozcieńczając do 50 kropel preparatu w niewielkiej ilości przegotowanej i ostudzonej wody.

Sok z brzozy

Sok z brzozy

Warto wspomnieć także o tym, że ze względu na dużą siłę działania soku z brzozy przed jego stosowaniem warto zapoznać się z opinią lekarza. Trzeba to zrobić zwłaszcza jeżeli cierpimy na jakieś choroby bądź przyjmujemy leki.

Sok z brzozy

Sok z brzozy

Jak pozyskać sok z brzozy?

Po sok z brzozy udajemy się do lasu wiosną, a konkretniej w okresie około 18- 20 dni przed tym, zanim pękną pączki drzewa. Obserwujmy więc, kiedy na brzozie pojawia się pączki i poczekajmy na nieco cieplejsze dni, występujące przy jeszcze dość chłodnych nocach. Warto dowiedzieć się, czy pobranie soku brzozowego z lasu, w którym zamierzamy go dokonać nie jest zabronione. Niekiedy jest to zakazane przez wzgląd na to, że osoby zbierająca bzowinę  niejednokrotnie niszczą drzewo. Najbezpieczniej jest wybrać okaz brzozy, który zostanie przeznaczony do ścięcia. Zalecane jest zbieranie soku z brzozy która ma więcej niż 10 lat. Jeżeli chcemy otrzymać oskołę z pnia, należy wwiercić się w niego na głębokość około 2 -3 cm. Otwór czynimy za pomocą ręcznej wiertarki na około pół metra wysokości drzewa. W dziurkę wkładamy plastikową rurkę którą umieszcza się w naczyniu. W ciągu doby spłynie nam do niego do 1,5 litra soku. Wykonany przez nas otwór po zakończeniu pobierania soku należy posmarować maścią do leczenia drzew. Dzięki temu brzoza się zregeneruje i nie dozna zbyt wielkiego uszczerbku.

Sok z brzozy

Sok z brzozy

Jak przechowywać oskołę

Sok brzozowy jest produktem naturalnym i brak obecności konserwantów sprawia, że po zebraniu trzeba go zużyć w przeciągu czterech dni. Specyfik cały czas trzymamy w lodówce. Jeżeli chcemy przedłużyć jego trwałość, można stworzyć z niego nalewkę na spirytusie, dodając po prostu odrobinę alkoholu do soku. Obydwa preparaty najkorzystniej jest przechowywać w szklanym pojemniku. Soki ze sklepu mają na etykietce wyszczególniony sposób i czas przechowywania i tego należy się trzymać.


Obecnie coraz głośniej mówi się o powrocie do naturalnego leczenia, które jest skuteczne i ma mniej skutków ubocznych niż tradycyjne. Dajmy więc szansę sokowi z brzozy i sprawdźmy jak zadziała na nasz organizm, zwłaszcza, że jego specyficzny smak jest dość przyjemny. Z pewnością sok z brzozy jest lepszą alternatywą dla słodzonych soków czy napojów gazowanych. Nawet jeżeli zastąpimy nim tylko jedną szklankę tych niezdrowych napojów dziennie, to z pewnością wyjdzie nam to na zdrowie.

Autor: Marta Niegierewicz

Oceń artykuł:
przetwarzam....
5.00 / 2 razy oceniany

Komentarze do tego artykułu:

Tytuł: Czy można tak przechować.

Sok wlewamy do słoja,na wieczko polewamy parę kropli spirytusu podpalamy i zakręcamy..

dodał: Mirek. 2014-10-21 12:06:37


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Moje ulubione kwiaty są koloru

Białego

Czerwonego

Żółtego

Niebieskiego

Różowego

Zielonego

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]