Ściółkowanie

Ściółkowanie

Skomentuj artykuł

Ściółkowanie to stosunkowo prosta czynność, która przynosi roślinom wiele pożytku. Ściółkujemy rozsypując pod krzewy korę, czy rozkładając pod truskawki słomę, ale także kładąc pod rośliny czarną folię.

Dlaczego ściółkujemy?

Ściółkowanie  słomą pomaga chronić truskawki przed porażeniem szarą pleśnią oraz przed ubrudzeniem od ziemi czy błota.  Poza tym użycie kory czy żwiru  ogranicza na przykład rozwój chwastów. Kora umożliwia, również utrzymanie kwaśnego odczynu gleby. Jest to istotne przy uprawie, takich roślin, jak różaneczniki, wrzosy czy azalie.

Ściółkowanie zapobiega, także zbyt dużemu wyparowywaniu wody z gleby oraz przyspiesza rozwój mikroorganizmów glebowych. Poza tym zabieg zmniejsza wypłukiwanie z ziemi składników pokarmowych ,w którą zaopatrują ją mikroorganizmy. Kolejnym walorem ściółkowania jest jedna z rzeczy najważniejszych a mianowicie fakt, że ściółka zimą ociepla ziemię, a latem ją ochładza. Ściółkowanie sprawia, także ze rośliny są zdrowsze.

Jak wyściółkujemy glebę żwirkiem, to odstraszy to od roślin ślimaki, które będą kaleczyć swoje „ciała” o kamyki i szybko opuszczą grządki w ogrodzie.

Ściółkując rośliny białą folią umożliwiamy dotarcie do nich większej ilości światła, jednocześnie ograniczając za duże nagrzanie się ziemi.

Rozsypując pod rośliny ściółkę  z trociny czy drobnej kory powinniśmy ograniczyć jej rozmiar do kilku centymetrów. Natomiast w przypadku grubszej kory oraz słomy, warstwa ściółki powinna być grubsza, chociażby dlatego, że przez materiały organiczne tego typu ze względu na ich formę łatwiej przedostają się chwasty.

Gdy skończy się już sezon przeznaczony na uprawę roślin, pozostałą ściółkę organiczną, na przykład kompost czy obornik warto wymieszać z ziemią, żeby zwiększyć zawartość w niej składników pokarmowych.

czytaj dalej...
Kategorie

Zobacz także

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz