Poplon wybieramy rośliny na poplon

Poplon wybieramy rośliny na poplon

Skomentuj artykuł

W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie roślinami poplonowymi ze względu na ich korzystny wpływ na środowisko i na wzrost uprawy. Poplony są wykorzystywane na zbiór siana albo kiszonki i są ekologicznym sposobem na tworzenie zielonego nawozu, zielonej masy i paszy dla zwierząt. Ponadto, poplony poprawiają strukturę słabej gleby, wzbogacają ziemię w azot i próchnicę, zapobiegają erozji wietrznej i wodnej oraz  powstrzymują rozprzestrzenianie się szkodników i chorób. Inna zaletą udanego poplonu jest zdecydowane ograniczenie zachwaszczenia oraz neutralizowanie efektów suszy. Poniżej wymieniamy rośliny, które nadają się na poplon i przedstawimy, w jakim celu można je wykorzystać.

Jak wybierać rośliny na poplon

Zanim zabierzemy się do zasiania poplonu, musimy się zastanowić nad jakością naszej gleby i warunkami atmosferycznymi w rejonie, w którym uprawiamy rośliny. Jest to bardzo ważne, ponieważ każda z roślin poplonowych ma inne wymagania co do gleby i wilgotności powietrza. Łubin rośnie na przykład na glebie piaszczysto – gliniastej, natomiast gryka na podłożu lekkim.

Innym ważnym czynnikiem w wyborze roślin poplonowych jest mrozoodporność: gryka jara, groch polny, rzepak jary i gorczyca nie znoszą surowych zim, natomiast rzepak ozimy i koniczyna biała zachowują wysoką mrozoodporność. Jest to informacja dość istotna,  jeżeli chcemy wysiać rośliny jesienią na nawóz zielony. Mrozoodporne gatunki zdążą podrosnąć do pierwszych przymrozków i będą gotowym materiałem na masę zieloną już na wiosnę.

Przy uprawie roślin poplonowych niezbędna jest również staranność. Wiąże się to z odpowiednim terminem uprawy oraz ze sposobem wysiewu nasion. Nasiona roślin takich jak życica kwiatowa i koniczyna biała należy wysiewać płytko, za to nasiona peluszki i wyki jarej powinno się umieszczać na głębokości ok. 5 cm. Staranna uprawa roślin poplonowych przynosi o wiele większe plony, dlatego warto dowiedzieć się jakie wymagania mają poszczególne rośliny.

Poplon - Gorczyca

Poplon - Gorczyca

Poplon na masę zieloną i nawóz zielony

Na masę zieloną powinniśmy wybrać te gatunki, które intensywnie rosną. Zadaniem tych roślin jest szybkie poprawienie struktury gleby, dlatego najlepszym terminem ich siewu jest lato. Rośliny z rodziny bobowatych takie jak łubin, bób czy wyka nie tylko użyźniają glebę, lecz także posiadają zdolność zawiązywania azotu. Innymi roślinami polecanymi na tworzenie masy zielonej jest żyto jare i gorczyca.

Poplon - Gryka

Poplon - Gryka

Rośliny na masę zieloną zasiewamy zazwyczaj latem. Po pierwszy wschodach należy odczekać kilka tygodni, żeby rośliny podrosły. Ważne jest, żeby nie dopuścić do zbytniego rozwoju roślin, ponieważ wyrośnięte egzemplarze nie będą nadawały się na poplon. Kiedy siewki już podrosną trzeba je dokładnie przekopać wraz z łodygami i liśćmi. W tym celu najlepiej jest wykorzystać widły amerykańskie albo szpadel. Na większych powierzchniach sprawdzą się specjalistyczne urządzenia, np. glebogryzarka.

Poplon - Facelia

Poplon - Facelia

Jesień jest również doskonałą porą na wysiew nasion na nawóz zielony. Najlepiej wybrać gatunki mrozoodporne takie jak wyka ozima, żyto ozime lub rzepak ozimy. Nasiona wysiewamy we wrześniu, żeby mogły jeszcze podrosnąć do pierwszych przy mrozków, a następnie wczesną wiosną (marzec – początek kwietnia) przekopujemy je. Pędy i liście ulegną rozkładowi i w ten sposób wzbogacą glebę w próchnicę i składniki mineralne. Dzięki temu zabiegowi gleba już na wiosnę będzie bardziej żyzna i gotowa do uprawy.

Poplon - Koniczyna biała

Poplon - Koniczyna biała

Poplon na paszę

Paszę z roślin poplonowych możemy uzyskać albo na jesień albo wczesną wiosną. Aby uzyskać paszę na jesień, należy wysiać nasiona np. rzepy ścierniskowej w drugiej połowie lata po zbiorze plonu głównego. Można również wysiać nasiona jesienią po zbiorze plonu głównego i zebrać je wiosną. Jest to tzw. przedplon ozimy (np. żyto, rzepak ozimy), który stanowi wczesną paszę wiosenną.

Poplon - Peluszka

Poplon - Peluszka

Poplon w warzywnictwie

Poplon w warzywnictwie to roślina, którą można uprawiać po zbiorze głównym. Roślina poplonowa musi mieć krótki okres wegetacyjny i zazwyczaj zasadza się ją w drugiej połowie lipca. Nadają się do tego koper, fasolka szparagowa, rzodkiewka, kalafior, kalarepa, kapusta czy szpinak. Warto wiedzieć, ze poplon nie przyniesie dużych zbiorów, jeżeli jest to roślina spokrewniona z rośliną wcześniej uprawianą, np. nie należy sadzić po kalarepie innych roślin z rodziny kapustnych (brokuły, rzodkiewki, kapusty itd.). Ta zasada dotyczy nie tylko poplonu warzywnego, lecz także poplonu przeznaczonego na paszę albo na nawóz zielony, np. po roślinach motylkowych i w ich sąsiedztwie nie należy sadzić roślin motylkowych. Stosowanie się do tej zasady ma za zadanie uchronić przed atakiem szkodników, np. pchełki rzepakowej, śmietki rzepakowej czy ślimaków oraz zapobiec infekcjom grzybiczym, takim jak sucha zgnilizna kapustnych lub kiła kapuściana.

Poplon - Żyto

Poplon - Żyto

Rośliny poplonowe i warunki glebowe

Rośliny poplonowe powinniśmy dobrać do warunków naszej gleby, ponieważ wbrew powszechnej opinii niektóre rośliny poplonowe nie wyrosną na każdej glebie (wyjątkiem jest facelia i gorczyca biała). Na glebach żyznych, wilgotnych i bogatych w składniki odżywcze powinno się uprawiać rzepak, rzepak ozimy, wykę jadalną i bobik; na glebach słabych można wysiewać serdelę, facelię, żyto i łubin żółty; natomiast na glebach umiarkowanie żyznych słonecznik, peluszkę, gorczycę białą, rzodkiew oleistą, łubin wąskolistny i wykę ozimą.


Rośliny poplonowe i termin siewu

Bób – od wiosny do końca lipca
Facelia – od wiosny do początku września
Gorczyca – od połowy marca do połowy września
Gryka – od wiosny do połowy sierpnia
Koniczyna biała – od marca do końca września
Łubin – od wiosny do końca lipca
Peluszka – od marca do końca sierpnia
Rzepak jary – od połowy marca do końca sierpnia
Rzepak ozimy – od lipca do końca września
Rzodkiew – od połowy marca do końca sierpnia
Słonecznik – od wiosny do końca sierpnia
Wyka jara – od wiosny do końca sierpnia
Wyka ozima – od lipca do końca września
Żyto – od marca do połowy października

Aneta Malinowska

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie

Koniecznie zobacz: