Newsletter serwisu


Pomidory w szklarni

Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw, są zdrowe i niskokaloryczne, do tego dość łatwe w uprawie. Jeśli dysponujemy miejscem w przydomowej szklarni warto posadzić w niej kilka krzaków pomidora. Przy odrobinie pielęgnacji i przestrzeganiu kilku zasad uprawy już po kilku miesiącach od posadzenia będziemy mogli się cieszyć pomidorami z własnej uprawy w szklarni.

Produkcja rozsady pomidora

Pomidor ma długi okres wegetacyjny, jest ciepłolubny (nie znosi przymrozków) dlatego też uprawia się go tylko z rozsady. Nasiona pomidora można kupić w każdym sklepie ogrodniczym, markecie typu Dom i Ogród oraz w internecie. Szczegółowe informacje dotyczące wymagań pomidora oraz wysiewu nasion znajdują się na opakowaniu. Jeśli nasiona nie zostały zaprawione przez producenta to powinniśmy zrobić to sami preparatem Funaben T. Pozwoli to zminimalizować ryzyko wystąpienia chorób grzybowych w okresie kiełkowania. Nasiona wysiewamy w końcu marca lub na początku kwietnia rzutowo do skrzynek lub punktowo do wielodoniczek – palet wielokomórkowych (po 2-3 nasiona do jednego otworu). Przykrywamy cienką warstwą ziemi i zraszamy delikatnie  wodą. Można kupić gotowe podłoże do produkcji rozsady lub zmieszać uniwersalne podłoże torfowe (pH 6,0-6,3) z gruboziarnistym piaskiem lub perlitem.

Produkcja rozsady pomidora trwa od 6 do 8 tygodni. W tym czasie utrzymujemy wysoką wilgotność i stałą temperaturę, różną dla poszczególnych okresów: 25-28ºC do momentu kiełkowania, 18-20ºC po wschodach w dzień i 14-16ºC w nocy. Skrzynki lub wielodoniczki z siewkami ustawiamy blisko okna jednak z dala od zimnych przeciągów, zwykle jednak wymagają dodatkowego doświetlania. Gdy siewki wytworzą pierwsze liście pikujemy je (przesadzamy tylko te rosnące w skrzynkach) do większych doniczek. W przypadku rozsady w wielodoniczkach nie przeprowadzamy pikowania, w każdym otworze pozostawiamy tylko jedną roślinę. Rośliny z wielodoniczek mają lepiej rozwinięty system korzeniowy, a cały proces produkcji rozsady trwa 2 tygodnie krócej niż w przypadku siewu do skrzynek, poza tym rośliny wcześniej zaczynają owocować.



Pomidory gotowe do posadzenia do szklarni powinny mieć dobrze rozwinięty i zdrowy system korzeniowy, 6-8 liści, wysokość 15-30 cm i średnicę łodygi 4-7mm, jednak nie powinny mieć jeszcze kwiatów. Z sadzeniem nie powinniśmy zwlekać gdyż przerośnięta rozsada znacznie gorzej się przyjmuje, a plonowanie takich roślin jest słabsze i późniejsze. Rozsada do posadzenia w szklarni nie wymaga hartowania (w przypadku produkcji rozsady pomidora do uprawy w gruncie sadzonki bezwzględnie wymagają hartowania). Dla osób które nie mają warunków do samodzielnego przygotowania rozsady pozostaje kupienie gotowych sadzonek pomidora w centrum ogrodniczym. Można je także kupić na bazarze jednak rośliny są zwykle znacznie gorszej jakości (nie jest to jednak reguła).

Pomidory w szklarni

Pomidory w szklarni

Przygotowanie podłoża i sadzenie pomidorów

Gdy mamy już wyrośnięte sadzonki pomidorów przychodzi czas na ich sadzenie do szklarni. Zwykle przypada to na koniec kwietnia lub początek maja, jednak dokładny termin zależy przede wszystkim od pogody, a przede wszystkim od temperatury powietrza i ryzyka wystąpienia przymrozków. W uprawie amatorskiej najczęściej pomidory w szklarni uprawia się sadząc je do gruntu. Gleba do uprawy pomidorów musi być żyzna, próchniczna o pH od 5,5 do 6,5, a co najważniejsze wolna od patogenów (czynników chorobotwórczych) i szkodników. Na jesieni (w roku poprzedzającym uprawę) glebę głęboko przekopujemy i w razie potrzeby mieszamy ze zwapnowanym kompostem lub innym nawozem naturalnym. Pamiętajmy, że pomidora uprawiamy dopiero w 2 roku po zastosowaniu obornika, na glebach lekkich w pierwszym roku. Nie można zapomnieć o zmianowaniu – pomidora nie można sadzić na miejscu gdzie wcześniej rosły inne warzywa z rodziny psiankowatych – papryka lub oberżyna, a na to samo miejsce pomidor może wrócić dopiero po 4 latach. Aby zapobiec rozwojowi chwastów glebę wokół roślin należy ściółkować czarną folią ogrodniczą, czarną agrowłókniną, rzadziej słomą lub torfem. Rośliny sadzimy 2-3 cm głębiej niż głębokość na której rosły w doniczce, w rzędach co 50 cm, nie powinny jednak rosnąć zbyt blisko siebie – maksymalnie 3-4 rośliny na 1m2 – w przypadku odmian karłowych. Zbyt bliskie sąsiedztwo roślin sprzyja rozprzestrzenianiu się chorób, ogranicza przepływ powietrza i utrudnia zabiegi pielęgnacyjne.

Jeśli nie dysponujemy glebą dobrej jakości pomidory możemy uprawiać również na podwyższonych zagonach (20-25 cm wysokości), w pojemnikach bez dna (ustawionych na ziemi) lub workach foliowych (wypełnionych podłożem). Dzięki takiej uprawie temperatura podłoża będzie znacznie wyższa – jest to szczególnie ważne zwłaszcza w pierwszych tygodniach uprawy. Warto zastosować gotowe podłoże ogrodnicze do uprawy warzyw lub wykorzystać glebę ogrodową uprzednio przekopaną, nawilżoną i odchwaszczoną. Możemy także zastosować tzw. uprawę bezglebową – t.j. w wełnie mineralnej. Wymaga ona jednak specjalnej linii do nawożenia kropelkowego, dlatego też stosowana jest zwykle w profesjonalnej uprawie towarowej.

Pomidory w szklarni

Pomidory w szklarni

Wymagania pomidora – światło, temperatura i wilgotność

Pomidor (Lycopersicon esculentum) jest warzywem ciepłolubnym i do wzrostu potrzebuje wysokich temperatur, dlatego też szklarnia to idealne miejsce do jego uprawy. Dzięki zastosowaniu osłon okres wegetacyjny pomidora znacznie się wydłuża – rośliny sadzimy wcześniej i znacznie dłużej zbieramy plony. Optymalna temperatura powietrza do wzrostu pomidora to 22-27ºC w dzień i 17-21ºC w nocy. Przy temperaturze niższej niż 10ºC  oraz wyższej niż 32ºC  jego wzrost zostaje zahamowany, dlatego też w letnie upały szklarnie koniecznie musimy wietrzyć. Ważna jest także temperatura podłoża, powinna wynosić 15-18ºC. Zbyt niska temperatura hamuje wzrost systemu korzeniowego co wpływa negatywnie na wzrost, kwitnienie i owocowanie.  Pomidor lubi także dużo światła, a gdy ma go zbyt mało znacznie gorzej rośnie, łodygi się nadmiernie wyciągają, gorzej kwitnie i późno zawiązuje owoce. Wilgotność powietrza powinna wynosić 60-65%, przy wyższej ograniczone jest rozprzestrzenianie się pyłku (zlepianie). Podłoże powinno mieć wilgotność w granicach 70-85%. Niedobór wody powoduje zrzucanie zawiązków i kwiatów, a wahania wilgotności podłoża w okresie owocowania powodują pękanie owoców.

Pomidory w szklarni

Pomidory w szklarni

Podlewanie i nawożenie

Po posadzeniu sadzonek pomidora na miejsce stałe rośliny intensywnie podlewamy, a przez kolejne dni skąpo, po to aby dobrze się ukorzeniły. Później przestrzegajmy zasady że pomidora najlepiej podlewać rzadko i obficie, a nie często i skąpo. Pomidory najwięcej wody potrzebują w okresie zawiązywania i dorastania owoców. Podczas podlewania uważajmy aby nie polewać woda liści i owoców, gdyż może to sprzyjać infekcjom. Pierwsze nawożenie wykonujemy 3 tygodnie po posadzeniu roślin. Najlepiej zastosować gotowe specjalistyczne nawozy do pomidorów i stosować je według zaleceń producenta. W początkowej fazie wzrostu pomidor będzie potrzebował dużo azotu do tworzenia zielonej masy – można mu go dostarczyć stosując saletrę amonową (dawki podane na opakowaniu). W trakcie intensywnego wzrostu będzie wzrastać zapotrzebowanie również na inne pierwiastki – najlepiej wtedy stosować uniwersalne nawozy do uprawy warzyw, np. azofoska, fructus, florovit i wiele innych. Optymalna  zawartość pierwiastków w glebie wynosi 90-120 N, 60-80 P, 200-250 K, 60-80 Mg oraz 1200-1500 Ca.

Prowadzenie na jeden pęd, usuwanie liści i ogławianie

Pomidory w amatorskiej uprawie w szklarni dorastają nawet do 1,5 metra wysokości (niektóre odmiany szklarniowe nawet więcej), wymagają więc solidnego podparcia. Najczęściej stosuje się drewniane paliki lub pionowe sznury zamocowane do konstrukcji dachu szklarni. Rośliny podwiązujemy już po posadzeniu i systematycznie okręcamy  wokół podpór. Aby pomidor zachował odpowiedni pokrój i rodził jędrne i wybarwione owoce niezbędne będzie jego systematyczne prowadzenie na jeden pęd (rzadziej na dwa). W tym celu usuwamy wszystkie pędy boczne, które wyrastają z kątów liści! Usuwamy także dolne liście, gdy owoce najniższego grona będą miały 3 cm średnicy. Jednorazowo usuwamy jedynie 3-4 liście, a zabieg ten powtarzamy wielokrotnie wraz ze wzrostem rośliny i owocowaniem na coraz wyższych gronach. Stymuluje to pomidory do wzrostu i poprawia dojrzewanie owoców. Na 7 tygodni przed planowanym zakończeniem uprawy przeprowadzamy zabieg ogławiania – w tym celu usuwamy wierzchołek pędu głównego pozostawiając dwa do trzech liści nad ostatnim rozwiniętym kwiatostanem. Dzięki temu roślina nie będzie się już rozrastać a spożytkuje całą energię na „wyżywienie” wykształconych lecz jeszcze niedojrzałych owoców.

Pomidory w szklarni

Pomidory w szklarni

Zapylanie kwiatów i zbiór owoców

Pomidor jest rośliną samopylną jednak w szklarni często słabo zawiązuje owoce. Dzieje się to w zbyt wysokiej temperaturze powietrza (powyżej 30ºC) lub zbyt niskiej (15ºC) oraz niskiej (50%) lub zbyt wysokiej (70%) wilgotności powietrza. Dodatkowo można stosować regulatory wzrostu - Betokson R i Betokson Super 025 SL lub wykorzystać pracowite trzmiele specjalnie hodowane do zapylania kwiatów. Można kupić całe rodziny w kartonowych ulach, jednak jest to spory wydatek. Wystarczy utrzymywać odpowiednią temperaturę i wilgotność a w razie potrzeby uchylić drzwi i poprosić pszczoły o pomoc. Pierwsze pomidory z własnej szklarni będziemy zbierać już od pierwszych dni lipca (niektóre odmiany nawet wcześniej). Owoce zbieramy 2-3 razy w tygodniu wtedy gdy są zapalone. Regularny zbiór wpływa pozytywnie na owoce które pozostały na krzaku – dorastają i dojrzewają one szybciej. Owoce najlepiej dojrzewają w temperaturze 25ºC, zaś poniżej 12ºC następuje zahamowanie tego procesu.


Choroby i szkodniki pomidorów szklarniowych

Niestety w uprawie szklarniowej pomidory mogą być atakowane przez wiele chorób i szkodników – w nawiasach podane zostały preparaty do ochrony. Wśród szkodników najczęściej pojawiają się mszyce (Fastac, Karate Zeon, Pirimor), mączlik szklarniowy (Admiral, Confidor, Talstar) lub przędziorki (Karate Zeon, Talstar, Ortus), niestety lista chorób jest znacznie dłuższa – są to m.in. alternarioza (Amistar), antraknoza (Amistar), zaraza ziemniaka (Acrobat, Bravo, Miedzian), mączniak prawdziwy (Bravo, Nimrod, Topsin), szara pleśń (Bravo, Switch, Topsin), rak bakteryjny (Kocide) oraz nieuleczalne choroby wirusowe zawleczone z chorą rozsadą. W przypadku wystąpienia objawów chorobowych lub szkodników należy stosować środki ochrony roślin zgodnie z zaleceniami podanymi przez producenta na etykiecie-instrukcji stosowania.

Odmiany pomidorów do uprawy w szklarni

Wybór odpowiedniej odmiany zależy przede wszystkim od wielkości szklarni oraz naszych preferencji dot. wyglądu i smaku pomidora. Warto także kierować się dodatkowym czynnikiem, a mianowicie odpornością odmiany na choroby i szkodniki. Wybierając odmiany odporne będziemy mogli znacznie ograniczyć stosowanie chemicznych zabiegów ochrony roślin. Do najpopularniejszych odmian pomidorów szklarniowych (uprawa amatorska) należą: `Akron`, `Amoroso`, `Baron`, `Bekas`, `Hardy`, `Pedro`, `Pelikan`, `Perkoz`, `Remiz`, `Słonka`, `Tukan`.

Paweł Romanowski

Literatura:
Uprawa pomidorów pod osłonami, MODR Mazowsze


Oceń artykuł:
przetwarzam....
4.25 / 4 razy oceniany

Komentarze do tego artykułu:

Tytuł: tunel foliowy

U mnie w ogrodzie również mam pomidory które uprawiam pod folią, mój tunel jest mały, ale mam nadzieję że w przyszłości będzie większy :)

dodał: Patrycja 2014-07-24 14:09:21


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Moje ulubione kwiaty są koloru

Białego

Czerwonego

Żółtego

Niebieskiego

Różowego

Zielonego

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]