Estragon jest rośliną wieloletnią, która w naturze zamieszkuje terytoria Ameryki Północnej, środkowej Azji oraz tereny Morza Śródziemnego.
Zioło ma ostry, gorzki, korzenny smak. Dorasta do metra wysokości i bardzo szybko się rozrasta. Obecnie największą ilość przyprawy uprawia się we Francji.
Uprawa Estragonu
Stanowisko – Najlepsze dla zioła jest słoneczne miejsce. Jeżeli będziemy uprawiać roślinę na stanowiskach o niewielkiej ilości słońca to przyprawa może być pozbawiona smaku lub będzie on znikomy.
Podlewanie – Zawsze wtedy, gdy z powodu braku opadów deszczu rosnące w gruncie zioło ma sucho należy je podlać. Jeżeli uprawiamy roślinę w domu na kuchennym parapecie to podlewamy ją tak jak wszystkie rośliny doniczkowe dwa razy w tygodniu, a latem nawet częściej.
Podłoże – Estragon najlepiej rośnie na żyznej, a także wilgotnej glebie.
Rozmnażanie – Roślinę rozmnażamy przez podział starszych ziół lub z rozsady. Osoby cierpliwe mogą uprawiać Estragon z nasion, które w czerwcu wysiewamy do gruntu.
Zabiegi pielęgnacyjne
W przypadku dużych mrozów warto roślinę rosnącą w gruncie okryć, najłatwiej jest użyć do tego słomy. Gdy Estragon rośnie na polu, warto roślinę odchwaszczać i spulchniać wokół niej ziemię.
Zbiór zioła
Estragon należy zbierać w terminie od lipca do sierpnia.
Zastosowanie
Estragon dodaje się do mięs, ryb oraz sosów, jak i cielęciny, a także drobiu oraz zup. Przyprawa znacząco poprawi ich smak, nadając daniom charakteru.
Estragon zawiera w sobie dużo witaminy C i A.
Przyprawa najbardziej wartościowa jest w formie młodych, zielonych pędów, które zostały zerwane z pola czy z doniczki. Na ich bazie powstaje między innymi ocet estragonowy.
Zioło ma, także właściwości lecznicze, pobudza między innymi: apetyt oraz wydzielanie soków trawiennych, działa moczopędnie i przeciwzapalnie, a także rozkurczowo. Estragon pomaga, również przy bólach reumatycznych i artretyzmie.
Roślinę można, także uprawiać w doniczce w domu. Warto to zrobić, gdyż najlepszy efekt uzyskujemy dodając do przyrządzanych potraw świeżych ziół. Estragon rosnący w doniczkach dostępny jest w wielu warzywniakach.
W sklepach, można kupić, także suszone liście zioła porcjowane w torebki.
Agnieszka Krakowiak
0 komentarzy