Estragon

Estragon

Skomentuj artykuł

Estragon jest rośliną wieloletnią, która w naturze zamieszkuje terytoria Ameryki Północnej, środkowej Azji oraz tereny Morza Śródziemnego. 

Zioło ma ostry, gorzki, korzenny smak. Dorasta do metra wysokości i bardzo szybko się rozrasta. Obecnie największą ilość przyprawy  uprawia się we Francji.

Uprawa Estragonu

Stanowisko –  Najlepsze dla zioła jest słoneczne miejsce.  Jeżeli będziemy uprawiać roślinę na stanowiskach o niewielkiej ilości słońca to przyprawa może być pozbawiona smaku lub będzie on znikomy.

Podlewanie –   Zawsze wtedy, gdy z powodu braku opadów deszczu rosnące w gruncie zioło ma sucho należy je podlać. Jeżeli uprawiamy roślinę w domu na kuchennym parapecie to podlewamy ją tak jak wszystkie rośliny doniczkowe dwa razy w tygodniu, a latem  nawet częściej.

Podłoże –  Estragon najlepiej rośnie na żyznej, a także wilgotnej glebie.

Rozmnażanie –  Roślinę rozmnażamy przez podział starszych ziół lub z rozsady. Osoby cierpliwe mogą uprawiać Estragon z nasion, które w czerwcu wysiewamy do gruntu.

Zabiegi pielęgnacyjne

W przypadku dużych mrozów warto roślinę rosnącą w gruncie okryć, najłatwiej jest użyć do tego słomy.  Gdy  Estragon rośnie na polu, warto roślinę odchwaszczać i spulchniać wokół niej ziemię.

Zbiór zioła

Estragon należy zbierać  w terminie od lipca do sierpnia.

Zastosowanie

Estragon dodaje się do mięs, ryb oraz sosów, jak i  cielęciny, a także drobiu  oraz zup. Przyprawa znacząco poprawi ich smak, nadając daniom charakteru.

Estragon zawiera w sobie dużo witaminy C i A.

Przyprawa najbardziej wartościowa jest w formie młodych, zielonych pędów, które zostały zerwane z pola czy z doniczki. Na ich bazie powstaje między innymi ocet estragonowy.

Zioło ma, także właściwości lecznicze, pobudza między innymi: apetyt oraz wydzielanie soków trawiennych, działa moczopędnie i  przeciwzapalnie, a także rozkurczowo. Estragon pomaga, również przy bólach reumatycznych i artretyzmie.

Roślinę można, także uprawiać w doniczce  w domu. Warto to zrobić, gdyż najlepszy efekt uzyskujemy dodając do przyrządzanych potraw świeżych ziół. Estragon rosnący w doniczkach dostępny jest w   wielu warzywniakach.

W sklepach, można kupić, także suszone liście zioła porcjowane w torebki.

Agnieszka Krakowiak

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie
Zielnik

Koniecznie zobacz: