Newsletter serwisu


Choroby ogórków

Wszystkie warzywa dyniowate, w tym także ogórki to rośliny wymagające dużo ciepła i wilgoci w trakcie uprawy. Jednak przedłużające się opady deszczu i niska temperatura mogą przyczynić się do wzrostu ryzyka infekcji różnorakimi chorobami. Ochroną przed występowaniem i rozprzestrzenianiem się chorób będzie stosowanie prawidłowego płodozmianu uwzględniającego kilkuletnią przerwę w uprawie roślin dyniowatych. Jeśli zależy nam na corocznej uprawie ogórków, starajmy się każdego roku zmieniać miejsce ich uprawy, tak aby patogeny obecne w glebie miały utrudniony dostęp do porażanych przez nie roślin. Prace pielęgnacyjne prowadzimy tylko  czasie pogodnej aury, ponieważ przez powstałe mechaniczne mikrouszkodzenia patogeny będą wnikać do roślin. Oto najczęstsze problemy z jakimi można się zetknąć przy uprawie ogórków oraz jak sobie z nimi radzić:

Antraknoza

Zwykle poraża rośliny dobrze rozwinięte i już owocujące. Objawia się występowaniem brunatniejących i zasychających plamek ograniczonych nerwami blaszki liściowej. Są one większe niż przy kanciastej plamistości. Silne natężenie występowania choroby powoduje wypadanie na liściach rozległych dziur, a następnie ich zamieranie przenoszące się na pędy. Zainfekowane owoce posiadają różowawe otwory do 2 cm średnicy które wkrótce doprowadzają do gnicia całego owocu. Czynnikiem patogennym jest grzyb, a jego rozwojowi sprzyja upalne lato. Aby przeciwdziałać antraknozie, należy wykonywać opryski takimi środkami jak Sancozeb 80 WP, Indofil 80 WP, Flowbrix 380 SC i przestrzegać regularnego zmianowania.

Fuzariozy

Najczęściej atakującymi ogórki chorobami fuzaryjnymi są fuzaryjne więdnięcie i zgorzel dyniowatych. Szczególnie podatne na atak tych chorób będą rośliny uprawiane w tym samym miejscu przez kilka lat, ponieważ zarodniki fuzarioz obecne są w podłożu. Porażenie fuzaryjnym więdnięciem objawia się, jak wskazuje nazwa, utratą turgoru w tkankach pomimo obfitego podlewania roślin. Fuzaryjna zgorzel uwidacznia się w postaci nekrotycznych plam i gniciem łodyg a także zamieraniem korzeni i szyjki korzeniowej. Przeciwko fuzariozom nie ma skutecznych środków chemicznych.


Kanciasta plamistość

Kanciasta plamistość ogórka jest choroba bakteryjną, która może atakować także młode rośliny. Źródłem zakażenia mogą być zainfekowane nasiona lub resztki zarażonych roślin z poprzedniego sezonu. Kanciasta plamistość objawia się w powstawaniem niewielkich plamek na liściach ogórka, przyjmujących formę wielokątów. Wielkość plamek dochodzi do 5 mm. W miejscach powstawania plamek blaszka liściowa żółknie, później brązowieje aż w końcu zasycha i wykrusza się pozostawiając dziury. W ich okolicy, od spodniej strony liścia da się zauważyć śluzowate, mleczno białawe wycieki śluzu z chorych tkanek. Porażone liście żółkną i zasychają a choroba przenosi się na pędy i owoce. Ponieważ przy kanciastej plamistości naruszona zostaje integralność budowy rośliny, w miejscach powstawania ran szybko rozwijają się inne choroby, w tym szara pleśń.

Wyhodowano odmiany odporne na kanciastą plamistość ogórka, np. Frykas F1, Maksimus F1, Prymus F1, Sławko F1, Tomasz F1. Odmiany podatne na tę bakteriozę należy chronić stosując w razie wystąpienia choroby oprysk 2-3 razy w roku w fazie od rozwoju pierwszych liści do rozpoczęcia plonowania jednym z preparatów miedziowych: Champion 50 WP, Miedzian 50 WP, Funguran-OH 50 WP, Konkret, Kocide 101 WP, Biochikol, Bioczos BR, Biosept 33 SL.  Interwencyjnie i zapobiegawczo opryskujemy Grevitem 200 SL (preparat bez okresu karencji, chroniący również przed mączniakiem rzekomym)

Ogórki w ogrodzie

Ogórki w ogrodzie

Mączniak rzekomy dyniowatych

Jest najczęściej atakującą ogórki chorobą grzybową. Atakowi tej choroby sprzyja wysoka wilgotność powietrza i niska temperatura, w tym przedłużające się opady deszczu. Pierwszym objawem infekcji mączniakiem jest występowanie na liściach wodnistych, ciemnozielonych plam. Z czasem plamy żółkną, rozlewając się na całą powierzchnię liści. Od spodniej strony blaszki liściowej pokryte są one szarym nalotem, szczególnie dobrze widocznym po zwilżeniu liści. Są to zarodniki konidialne grzyba. Choroba ta szybko doprowadza do zamierania całych roślin w bardzo krótkim okresie czasu. Pierwsze objawy występują zwykle na przełomie czerwca i lipca.

Wśród dostępnych w handlu odmian możemy zakupić takie, które są mają podwyższoną odporność na mączniaka rzekomego, np. ‘Aladyn F1’, ‘Atlas F1’, ‘Cezar F1’, Edyp F1’, ‘Izyd F1’ lub ‘Parys F1’. Dodatkowo należy zaprawiać nasiona środkami Super Homai 70 DS lub Funaben T. Doraźnie należy stosować opryski preparatami: Bravo 500 SC, Gwarant 500 SC, Previcur, Tattoo C 750 SC, Penncozeb 80 WP, Acrobat MZ 69 WP, Infinito 687,5 SC, Unikat 75 WG, Aliette 80 WP, Mildex 711,9 WG co 7-10 dni rozpoczynając od czerwca i stosując te środki przemiennie. Ekologicznym sposobem będzie przygotowanie odwaru ze skrzypu polnego i podlewanie nim roślin. Profilaktycznie można wykonywać oprysk preparatem roślinnym Grevit 200 SL.

Śmietki

Śmietka glebowa i śmietka kiełkówka to dwa podobne do siebie gatunki muchówek, które atakują uprawy ogórka. Wylęgłe wiosną larwy z jajeczek znajdujących się podłożu wyjadają w kiełkujących nasionach kanaliki, doprowadzając do zamierania siewek. W ciągu całego roku mogą się rozwinąć nawet cztery pokolenia śmietek! Owady dorosłe przywabia świeży obornik (dlatego trzeba unikać pozostawiania go na powierzchni gleby), później przenoszą się na warzywa. Nasiona zaprawia się preparatami chemicznymi, np. Marshall 250 DS, Nomol 150 SC.

Zgnilizna pierścieniowa ogórka

Jeśli podczas produkcji rozsady młode rośliny zostaną zakażone zgnilizną, będzie ona postępować od szyjki korzeniowej wzdłuż pędu. Na owocach występować będą szerokie, brązowe pierścienie pokrywające całą powierzchnię. Przeciwko zgniliźnie pierścieniowej można zastosować oprysk Previcurem Energy 840 WG.

Zgorzel siewek

Rozpoczynając uprawę ogórków należy zapewnić im ciepłe i przepuszczalne podłoże. Zaniedbanie tych wymagań może spowodować rozwój zgorzeli – kiełkujące nasiona będą gnić, a siewki zamierać. Szyjka korzeniowa młodych roślin zmienia barwę na szarozieloną, ogórki więdną i wywracają się. Masowe występowanie zgorzeli związane jest z obniżeniem się temperatury do 12°C w trakcie kiełkowania, zbyt dużym zagęszczeniem roślin czy brakiem światła w odpowiedniej ilości. Zaprawienie nasion i sterylność zastosowanego podłoża ograniczy możliwość rozwoju choroby. Glebę można zdezynfekować poprzez wyprażenie przez 30 minut w 90-100°C. Jeśli jednak rozsada ulegnie porażeniu, należy podlać ją roztworem zaprawy nasiennej, np. Sancozeb 80 WP lub Previcur Energy 840 SL.

Bibliografia
Integrowana ochrona ogórka przed chorobami i szkodnikami J. Robak, J. Szwejda, materiały Bayer CropScience 2006
Choroby ogórka J. Nawrocki [w:] Działkowiec 06/2006
Choroby i szkodniki rozsady warzyw M. Pobożniak [w:] Działkowiec 03/2006
Z moich obserwacji – ochrona ogórka latem J. Robak [w:] Hasło Ogrodnicze 06/2003


Oceń artykuł:
przetwarzam....
4.50 / 2 razy oceniany



Komentarze do tego artykułu:


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Moje ulubione kwiaty są koloru

Białego

Czerwonego

Żółtego

Niebieskiego

Różowego

Zielonego

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]