Uprawa kabaczka

Uprawa kabaczka

Skomentuj artykuł

Uprawa kabaczka

Warzywa dyniowate (Cucurbitaceae) to wielka grupa gatunków, jest ich bowiem ponad 1000. Jednak w naszym kraju uprawiamy jedynie kilka z nich, gdyż reszta to rośliny z klimatów tropikalnych. Wśród uprawianych w Polsce roślin dyniowatych znajdują się między innymi: ogórki, dynie, patisony, arbuzy, cukinie, kabaczki. Większość z nich rozpoznajemy bez większego kłopotu, gorzej jest z dwoma ostatnimi.

Kabaczek czy cukinia?

Wielu z nas uznaje cukinię oraz kabaczka za jeden gatunek, o dwóch zamiennie stosowanych nazwach. I poniekąd jest to prawda, bo obie rośliny to odmiany dyni zwyczajnej, jednak mimo wszystko nieco się różnią. W hodowli kabaczek był pierwszy, natomiast cukinię wyprowadzono od niego, jako swoistą odmianę krzaczastą. I tu chyba istnieje największa różnica między tymi dwoma roślinami. Kabaczek bowiem ma pokrój płożący i długie pędy, natomiast cukinia przybiera formę krzaczastą, która jest bardziej „poręczna” w uprawie.


Same owoce jest nieco trudniej odróżnić, gdyż oba są dość smukłe i wydłużone, mogą też w zależności od odmiany występować w różnej kolorystyce. Bywają zielone, żółte, pomarańczowe, białe, paskowane lub prążkowane. Między owocami występuje jedynie niewielka różnica w kształcie, gdyż cukinia jest zwykle bardziej smukła i mocno wydłużona, kabaczek natomiast wydaje owoce nieco krótsze i bardziej pękate, szczególnie w dolnej części.

Nie mniej oba warzywa są bardzo smaczne i warto się pokusić o ich uprawę.

Uprawa kabaczka

Uprawa kabaczka

Warunki uprawowe

Kabaczek jest warzywem jednorocznym, ale dość płodnym i przy zapewnieniu mu odpowiednich warunków uprawy, może przez całe lato wydawać spore ilości owoców. Zbiera się je sukcesywnie, gdyż pobudza to roślinę do lepszego owocowania. Zbiory można rozpocząć już w czerwcu i prowadzić przez cały sezon, aż do jesieni.

Ponieważ warzywo pochodzi ze znacznie łagodniejszego klimatu niż nasz, ma pewne wymagania uprawowe, które należy spełnić w oczekiwaniu na dobry plon. Przede wszystkim kabaczek jest rośliną ciepłolubną. Jego wymagania co do temperatury są wysokie, gdyż najlepiej rośnie w przedziale temp. 20-25 °C. Zupełnie nie jest odporny na niskie temperatury, a przy spadku do poziomu 0 °C, rośliny zamierają.

Uprawa kabaczka

Uprawa kabaczka

Dlatego należy dla niego przeznaczyć miejsce ciepłe, słoneczne i osłonięte od wiatru. Kabaczek preferuje gleby o odczynie obojętnym oraz zasobne w składniki pokarmowe. Dobrze jest przygotować dla niego miejsce jesienią, nawożąc stanowisko nawozami organicznymi (kompostem, obornikiem). Warto jest również miejsce pod uprawę wyściółkować na wiosnę czarną folią ogrodniczą (przepuszczalną). Ziemia pod nią będzie się lepiej nagrzewała, zostanie również zahamowane parowanie oraz rozwój chwastów. Folia przepuszczalna pozwala na oddychanie gleby oraz przedostanie się do podłoża wody. Jest to dość istotne, gdyż kabaczki nie tolerują przesuszania i lubią częste podlewanie. W innym przypadku więdną, a wydawane przez nie owoce nie mogą dostatecznie urosnąć.

Uprawa kabaczka

Uprawa kabaczka

Sposoby uprawy

Kabaczka możemy uprawiać zarówno z bezpośredniego siewu do gruntu, jak i z rozsady. Pierwszy sposób jest wygodniejszy, ale nieco mniej pewny niż drugi. Nasiona kabaczków umieszcza się bezpośrednio w gruncie, po 2-3 w dołku i przykrywa kilkucentymetrową warstwą ziemi. Kiedy wykiełkują, należy zostawić najładniejszą siewkę, a pozostałe usunąć. Oczywiście siew do gruntu wykonujemy dopiero po 15.V, czyli po przejściu niebezpieczeństwa wiosennych przymrozków.

czytaj dalej...

Zobacz także

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Koniecznie zobacz: