Uprawa arbuza

Uprawa arbuza

1 komentarzy

Arbuz nazywany inaczej kawonem jest soczystym owocem, którym uwielbiamy się objadać w upalne, letnie dni. Jego czerwony, żółty lub zielony miąższ jest często serwowany na surowo lub w postaci sorbetów, owocowych sałatek, orzeźwiających soków albo napojów alkoholowych. Co ciekawe arbuz ma dużo cukru i nie jest bogaty w składniki odżywcze, ale to wcale nie oznacza, że musimy z niego rezygnować! Arbuz ma dużo innych walorów, między innymi przyspiesza przeminę materii oraz doskonale nawadnia i oczyszcza organizm. W końcu miąższ tego owocu składa się w 90 %  z wody.

Wymienione właściwości arbuza sprawiły, że jest to jeden z niewielu egzotycznych owoców, który zyskał sobie duże grono konsumentów w Polsce. Nic więc dziwnego, że coraz więcej plantatorów decyduje się na uprawę tego soczystego owocu. Nie jest to jednak łatwe zadanie, ponieważ arbuz pochodzi z południowej Afryki i do uprawy potrzebuje dużo słońca. Niemniej jednak istnieje kilka odmian arbuza, które są przystosowane do naszego klimatu. Przy odrobinie szczęścia, dobrej pogodzie i odpowiedniej pielęgnacji można zebrać całkiem spore plony, dlatego warto zaeksperymentować. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, o których musimy pamiętać, jeśli zdecydujemy się na uprawę arbuza.


Sadzonki

 

Arbuz jest rośliną ciepłolubną, dlatego można go produkować tylko z rozsady w miejscach ogrzewanych. Nasiona arbuza należy owinąć w bibułkę nasączoną wodą i umieścić je w niewielkich naczyniach i tak przechowywać przez ok. 30 godzin w temperaturze min. 28 C i max. 30 C w nocy. Kiedy nasiona zaczną kiełkować, należy je wysiać do doniczek lub pierścieni PCV o średnicy 10 cm, wypełnionych substratem torfowym. W czasie wzrostu roślin trzeba zwrócić uwagę na to, żeby liście sadzonek nie stykały się ze sobą. System korzeniowy dobrej sadzonki powinien być rozrośnięty i zdrowy. Sadzonki są gotowe do zasadzenia, jeżeli wykształciły przynajmniej 3 liście. Ważne jest, żeby również przygotować roślinę do innego otoczenia: 2 tygodnie przed wysiewem należy stopniowo obniżać temperaturę w pomieszczeniu i ograniczyć podlewanie. Okres produkcji rozsady powinien trwać mniej więcej 5 tygodni. Sadzonki należy przenieść do gruntu na początku kwietnia.

Uprawa arbuza

 

Uprawa arbuza

Stanowisko

Arbuza najlepiej sadzić w ciepłych rejonach Polski, gdyż przy wysokiej temperaturze uprawa ma największe szanse na powodzenie. Optymalna temperatura powietrza dla uprawy arbuza to 21 - 29 C, natomiast minimalna wynosi 18 C a maksymalna 35 C. Warto wiedzieć, że poniżej 24 C wzrost rośliny znacznie spowalnia. W szklarni temperatura powietrza i gleby powinna być utrzymywana na poziomie 25 C.

Stanowisko na uprawę arbuza można przygotować przez zabieg ściółkowania. Najbardziej nadaje się czarna folia polietylenowa lub włóknina polipropylenową, które pozwolą na podwyższenie gleby aż o 10 C, ograniczą zachwaszczanie,  zapobiegną utracie wody i składników pokarmowych. Dobrym pomysłem jest także stosowanie niskich tunelów foliowych lub osłony z folii polietylenowej perforowanej.

Uprawa arbuza

 

Uprawa arbuza

Gleba i nawożenie

Do uprawy arbuza konieczna jest gleba żyzna, próchnicza, bogata w składniki pokarmowe o pH 5,5-6. Ponadto, gleba powinna być ciepła, dobrze nawilżona, a powietrze suche. Sadzonki należy umieszczać co 1 m w gruncie, na którym nie były uprawiane wcześniej inne rośliny lub ewentualnie po roślinach motylkowych i warzywach kapustnych.

Gleba wymaga nawożenia organicznego w postaci odpowiednio rozłożonego obornika, ok. 50 ton na hektar. Dodatkowo powinno się stosować nawozy mineralne: ok. 0,5 kg azotu/1 ar (w formie saletrzaku), 0,6 kg kwasu fosforowego/1ar (w formie super-fosfatu) oraz 1,2-1,6 kg  tlenku potasu/1 ar (w formie 40 % soli potasowej).

Uprawa arbuza

 

Uprawa arbuza

czytaj dalej...

Zobacz także

1 komentarzy

  1. Dodał: loli, Tytuł: lol

    Spoko loko

Dodaj swój komentarz

Koniecznie zobacz: