Newsletter serwisu


Uprawa arbuza

Arbuz nazywany inaczej kawonem jest soczystym owocem, którym uwielbiamy się objadać w upalne, letnie dni. Jego czerwony, żółty lub zielony miąższ jest często serwowany na surowo lub w postaci sorbetów, owocowych sałatek, orzeźwiających soków albo napojów alkoholowych. Co ciekawe arbuz ma dużo cukru i nie jest bogaty w składniki odżywcze, ale to wcale nie oznacza, że musimy z niego rezygnować! Arbuz ma dużo innych walorów, między innymi przyspiesza przeminę materii oraz doskonale nawadnia i oczyszcza organizm. W końcu miąższ tego owocu składa się w 90 %  z wody.

Wymienione właściwości arbuza sprawiły, że jest to jeden z niewielu egzotycznych owoców, który zyskał sobie duże grono konsumentów w Polsce. Nic więc dziwnego, że coraz więcej plantatorów decyduje się na uprawę tego soczystego owocu. Nie jest to jednak łatwe zadanie, ponieważ arbuz pochodzi z południowej Afryki i do uprawy potrzebuje dużo słońca. Niemniej jednak istnieje kilka odmian arbuza, które są przystosowane do naszego klimatu. Przy odrobinie szczęścia, dobrej pogodzie i odpowiedniej pielęgnacji można zebrać całkiem spore plony, dlatego warto zaeksperymentować. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, o których musimy pamiętać, jeśli zdecydujemy się na uprawę arbuza.


Sadzonki

 

Arbuz jest rośliną ciepłolubną, dlatego można go produkować tylko z rozsady w miejscach ogrzewanych. Nasiona arbuza należy owinąć w bibułkę nasączoną wodą i umieścić je w niewielkich naczyniach i tak przechowywać przez ok. 30 godzin w temperaturze min. 28 C i max. 30 C w nocy. Kiedy nasiona zaczną kiełkować, należy je wysiać do doniczek lub pierścieni PCV o średnicy 10 cm, wypełnionych substratem torfowym. W czasie wzrostu roślin trzeba zwrócić uwagę na to, żeby liście sadzonek nie stykały się ze sobą. System korzeniowy dobrej sadzonki powinien być rozrośnięty i zdrowy. Sadzonki są gotowe do zasadzenia, jeżeli wykształciły przynajmniej 3 liście. Ważne jest, żeby również przygotować roślinę do innego otoczenia: 2 tygodnie przed wysiewem należy stopniowo obniżać temperaturę w pomieszczeniu i ograniczyć podlewanie. Okres produkcji rozsady powinien trwać mniej więcej 5 tygodni. Sadzonki należy przenieść do gruntu na początku kwietnia.

Uprawa arbuza

 

Uprawa arbuza

Stanowisko

Arbuza najlepiej sadzić w ciepłych rejonach Polski, gdyż przy wysokiej temperaturze uprawa ma największe szanse na powodzenie. Optymalna temperatura powietrza dla uprawy arbuza to 21 - 29 C, natomiast minimalna wynosi 18 C a maksymalna 35 C. Warto wiedzieć, że poniżej 24 C wzrost rośliny znacznie spowalnia. W szklarni temperatura powietrza i gleby powinna być utrzymywana na poziomie 25 C.

Stanowisko na uprawę arbuza można przygotować przez zabieg ściółkowania. Najbardziej nadaje się czarna folia polietylenowa lub włóknina polipropylenową, które pozwolą na podwyższenie gleby aż o 10 C, ograniczą zachwaszczanie,  zapobiegną utracie wody i składników pokarmowych. Dobrym pomysłem jest także stosowanie niskich tunelów foliowych lub osłony z folii polietylenowej perforowanej.

Uprawa arbuza

 

Uprawa arbuza

Gleba i nawożenie

Do uprawy arbuza konieczna jest gleba żyzna, próchnicza, bogata w składniki pokarmowe o pH 5,5-6. Ponadto, gleba powinna być ciepła, dobrze nawilżona, a powietrze suche. Sadzonki należy umieszczać co 1 m w gruncie, na którym nie były uprawiane wcześniej inne rośliny lub ewentualnie po roślinach motylkowych i warzywach kapustnych.

Gleba wymaga nawożenia organicznego w postaci odpowiednio rozłożonego obornika, ok. 50 ton na hektar. Dodatkowo powinno się stosować nawozy mineralne: ok. 0,5 kg azotu/1 ar (w formie saletrzaku), 0,6 kg kwasu fosforowego/1ar (w formie super-fosfatu) oraz 1,2-1,6 kg  tlenku potasu/1 ar (w formie 40 % soli potasowej).

Uprawa arbuza

 

Uprawa arbuza

Pielęgnacja i zbiory

Roślin nie należy przycinać ponieważ zawiązki owocowe pojawiają się na końcu pędów. Można jedynie usunąć te pędy, które są uszkodzone lub nie wydają owoców, ale nie jest to konieczne. Kiedy rośliny zaczną owocować, trzeba ograniczyć nawadnianie, żeby arbuzy szybciej dojrzały. Pierwsze dojrzałe owoce pojawiają się po ok. 40 dniach od zapylenia kwiatów. Ponadto niezbędne jest wzruszanie ziemią oraz regularne oczyszczanie podłoża z chwastów. Roślina wydaje plony na początku września. Niedojrzałe owoce przed końcem października można przenieść do pomieszczenia, w którym będą dojrzewać.

Dojrzałe owoce nie wydają specjalnego zapachu oraz nie zabarwiają się w charakterystyczny sposób. Aby przekonać się czy owoc jest dojrzały, należy zapukać palcami o powierzchnię arbuza. Jeżeli wyda głuchy dźwięk oznacza to, że owoc już jest dojrzały. Owoce można przechowywać przez kilka tygodni w temperaturze ok. 8 C. Niektóre odmiany nadają się do spożycia nawet przez 3 miesiące. Arbuzy bardzo dobrze znoszą transport.

Choroby

Arbuz może być zaatakowany przez zgorzel naczyniową. Młode siewki zaatakowane przez grzyba szybko więdną. Można zapobiec chorobie przez odpowiednie odkażenie nasion. Inną często spotykaną chorobą jest antraknoza dyniowatych, która jest wynikiem dużej wilgotności powietrza. Zainfekowana roślina zaczyna gnić, ma jasnobrunatne plamki na liściach, natomiast na owocach różowe przebarwienia. Aby powstrzymać chorobę należy ograniczyć podlewanie oraz usunąć zainfekowane części rośliny.

Uprawa arbuza

 

Uprawa arbuza

Odmiany

Rosario F1 – odmiana wczesna, która dobrze znosi niższe temperatury. Roślina jest również odporna na mączniaka rzekomego i właściwego. Jej owoce osiągają masę do 4 kg i mają ciemnozieloną skórkę. Miąższ jest ciemnoróżowo-czerwony, słodki i soczysty.

Janosik – odmiana średnio wczesna, również odporna na choroby. Owoce mają ciemnozieloną skórkę z  bardzo ciemnymi paskami i delikatnym marmurkiem. Arbuz osiąga masę do 5,5 kg i jego kształt jest eliptyczno-okrągły. Miąższ jest koloru żółtego, jest bardzo słodki i nie zawiera dużo pestek. Roślina ma pokrój płożący, silnie rozrastający się

Sugar Baby – Jak sama nazwa wskazuje odmiana ma bardzo słodki czerwony miąższ. Najlepszy smak osiąga zasadzana wcześnie. Kształt owocu jest kulisty i ma ciemnozielony kolor. Roślina zapylana przez pszczoły przynosi większe plony.

Charleston Grey – Odmiana ciekawa pod względem budowy. Kształt owocu jest podłużny i owalny. Skórka arbuza jest jasnozielona, natomiast miąższ czerwony i soczysty.


Zastosowanie

 

Cytrulina zawarta w arbuzie wspomaga leczenie chorób układu sercowo-naczyniowego: niweluje nadciśnienie tętnicze oraz dobrze wpływa na układ krwionośny człowieka. Dla ciekawostki podamy, że cytrulina podobno działa dobrze na potencję u mężczyzn, ponieważ rozszerza naczynia krwionośne. Ponadto, arbuz jest również bogaty w likopen, dzięki czemu przeciwdziała takim chorobom jak rak jelita grubego, rak prostaty, zapalenie kości i stawów, choroby serca i astma. Soczysty miąższ arbuza doskonale oczyszcza i nawadnia organizm.

Arbuzy znalazły także zastosowanie w kosmetyce. W sklepach i drogeriach dostępne są maseczki, toniki i mleczka, które mają działanie chłodzące i są stosowane przy zmianach skórnych takich jak opryszczki, wypryski czy trądzik. Mydła, żele i kremy z dodatkiem arbuza bardzo dobrze nawilżają i ujędrniają skórę. Aromat czerwonego owocu ma działanie relaksujące i antystresowe, dlatego osoby o intensywnym trybie życia powinny stosować płyny do kąpieli o zapachu arbuza.

Uwaga! Arbuza nie powinni spożywać diabetycy ze względu na wysoką zawartość węglowodanów w tym owocu.


Oceń artykuł:
przetwarzam....
5.00 / 4 razy oceniany



Komentarze do tego artykułu:


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Moje ulubione cebulowe kwiaty wiosenne to:

Krokusy

Szafirki

Tulipany

Hiacynty

Narcyzy

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]