Newsletter serwisu


Peperomia

Peperomia to niezwykle ciekawa roślina doniczkowa. Znanych jest ponad 1000 odmian, różniących się między sobą kształtem, wielkością i pokrojem. Największym atutem peperomii są jej ozdobne liście. Zapewniając tym kwiatom doniczkowym odpowiednie warunki, ich uprawa stanie się prosta, a piękno ozdobnych liści wynagrodzi nam włożony trud w ich uprawę.

W naturalnych warunkach występuje na obszarach Ameryki Północnej, Środkowej i w Afryce. Zaliczane jest do rodziny pieprzowatych, której to zawdzięcza swoją druga nazwę – pieprzownik. Roślina osiąga wysokość do 50 centymetrów. Pędy wzniesione, ale występują również odmiany zwisające. W okresie letnim pojawia się charakterystyczny, wydłużony kwiatostan o zielonkawożółtej barwie. Większość gatunków w naturalnym środowisku zasiedla miejsca cieniste o dużej wilgotności.

Stanowisko i temperatura uprawy

Peperomia najlepiej rośnie w miejscach ocienionych, osłoniętych przed działaniem promieni słonecznych. Lubi światło rozproszone, a na jasnych stanowiskach w okresie letnim wymaga cieniowania. Optymalna temperatura uprawy powinna mieścić się w przedziale od 20 do 25⁰C. W okresie zimowym zalecane jest obniżenie temperatury o 5-6 stopni. Liście są niezwykle wrażliwe na niskie temperatury. Roślina marznie już w temperaturze 6-8 stopni. Należy o tym pamiętać przenosząc rośliny w okresie zimowym lub podczas zimowego wietrzenia mieszkania.

 

 

 

Podlewanie

Liście peperomi są doskonałymi magazynami wody. Pozwalają jej przetrwać chwilowe przesuszenia podłoża. Roślina wymaga podlewania dopiero wówczas gdy gleba, w której ją uprawiamy jest sucha. U roślin nadmiernie podlewanych dochodzi do gnicia systemu korzeniowego, konsekwencją czego jest stopniowe zamieranie pędów i liści. Roślina najlepiej rośnie w pomieszczeniach o dużej wilgotności, dobrze nadaje się do uprawy w łazienkach. Pamiętajmy, aby nie uprawiać roślin w sąsiedztwie kaloryferów i wszelkich urządzeń osuszających powietrze. Systematyczne usuwanie mokra ściereczką kurzu z liści wpływa pozytywnie na jej wzrost.

Przesadzanie

Roślina wymaga uprawy w dość płytkich naczyniach. Donica powinna posiadać dobry drenaż wraz z otworem odprowadzającym nadmiar wody. Przesadzamy w okresie wiosennym, zazwyczaj co 2-3 lata. Ziemia powinna mieć odczyn lekko kwaśny z domieszką torfu i piasku, ale dobrze rośnie również w standardowej ziemi do roślin doniczkowych

Rozmnażanie

Istnieje kilka metod rozmnażania tej rośliny. Najprostszym sposobem jest podział dorosłych egzemplarzy. Zabieg ten wykonujemy w okresie wiosennym, tylko na dużych i rozrośniętych kępach. Po podziale młode rośliny sadzimy do niewielkich donic w mieszance ziemi torfowej z piaskiem. Młode sadzonki wymagają wilgotnych i ciepłych stanowisk. Ważne jest, aby miejsce uprawy młodych roślin było ocienione, bez bezpośredniego nasłonecznienia. Kolekcjonerzy tej rośliny zalecają nakrycie całej rośliny zaraz po przesadzeniu woreczkiem foliowym. Woreczek ten powinien posiadać kilka małych otworów dopuszczających powietrze. Dzięki takiemu zabiegowi roślina w pierwszym okresie będzie miała bardziej wilgotny klimat wzrostu. Woreczek taki usuwamy po dwóch tygodniach.

Kolejnym dość prostym sposobem rozmnażania jest ukorzenianie sadzonek pędowych. Zabieg ten możemy wykonywać przez cały rok ale najlepiej robić to w okresie wiosennym lub jesiennym. Pobierane pędy powinny mieć od 6-10 centymetrów. Tak przygotowaną sadzonkę sadzimy na głębokość ok. 2 centymetrów w mieszance ziemi składającej się w 70% w piasku i 30% torfu. Całość nakrywamy szybą bądź folią, aby zwiększyć wilgotność uprawy. Odmiany o większych liściach możemy rozmnażać przez sadzonki liściowe. Proces wygląda bardzo podobnie jak w przypadku sadzonek pędowych. Ogonek liścia umieszczamy w glebie na głębokości 1,5-1,5cm. Rośliny ukorzeniają się średnio po 3-6 tygodniach, ale potem rosną dość wolno. Po wypuszczeniu nowych, młodych listków sadzonki przesadzamy do małych doniczek.  Do rozmnażania przez pędy i sadzonki liściowe świetnie nadają się domowe miniszklarenki. Niektóre odmiany możemy ukorzeniać bezpośrednio w wodzie. 

Peperomia

Nawożenie

W okresie od marca do końca października zalecane jest nawożenie. W tym celu wykorzystujemy uniwersalny, wieloskładnikowy nawóz do roślin doniczkowych. Roztwór nawozu powinien być dość słaby, zalecane jest stosowanie połowy zalecanej dawki na opakowaniu. W okresie zimowym zaprzestajemy nawożenia.

Choroby i szkodniki

W zbyt wilgotnych miejscach roślina może być zainfekowana przez grzyby szarej pleśni. Objawami infekcji są czerniejące i gnijące łodygi. Jednocześnie liście zaczynają żółknąć i pokrywają się białym lub szarym nalotem. W takich przypadkach usuwamy zainfekowane pędy i ograniczmy podlewanie. W przypadku silnej inwazji stosujemy środki chemiczne dostępne w sklepach ogrodniczych.

Peperomia może być atakowana przez przędziorki i wełnowce. W przypadku inwazji mechanicznie usuwamy szkodniki i dokonujemy oprysku środkami zwalczającymi szkodniki.

Problemy w uprawie

  • Liście marszczą się, a ich brzegi stopniowo zasychają – roślina rośnie w zbyt suchym pomieszczeni. Zalecana jest zmian miejsca uprawy lub zwiększenie wilgotności w pomieszczeniu uprawy;
  • Opadanie liści – Przyczyną opadania liści jest zazwyczaj zbyt niska temperatura. Niska temperatura może doprowadzić do przemarznięcia rośliny;
  • Plamy na liściach – Plamy mogą być spowodowane intensywnym nasłonecznieniem. Rośliny stające na stanowiskach słonecznych często ulegają poparzeniom słonecznym;
  • Pędy rośliny staja się długie i wyciągnięte – Jest to typowa objawia braku światła.

Oceń artykuł:
przetwarzam....
5.00 / 9 razy oceniany

Komentarze do tego artykułu:


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Moje ulubione kwiaty są koloru

Białego

Czerwonego

Żółtego

Niebieskiego

Różowego

Zielonego

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]