Newsletter serwisu


Gorczyca - uprawa, poplon i właściwości

Gorczyca (Sinapis) to rodzaj roślin jednorocznych, należących do rodziny kapustowatych. Na dzień dzisiejszy ich głównym użytkowym przedstawicielem jest gorczyca biała, nazywana też jasną (Sinapis alba).

Dawniej do tego rodzaju należały również gatunki, które obecnie traktowane są jako kapusty i zaliczone do rodzaju Brassica. Z tego powodu gorczyca czarna określana jest mianem kapusty czarnej (Brassica nigra), a gorczyca sarepska nosi nazwę kapusty sitowatej (Brassica Juncewa).

Pomimo iż dla przeciętnego amatora upraw ogrodniczych takie zmiany w systematyce botanicznej nie mają szczególnego znaczenia, powinien jednak mieć je na uwadze, gdyż podczas wyszukiwania informacji na temat gorczycy, może spotkać się z różnym nazewnictwem tych samych roślin.

Zastosowanie

Mimo zawirowań w systematyce i zmian w nazewnictwie, wszystkie wymienione gorczyce nadal użytkowane są zarówno w kuchni jak i w uprawach ogrodniczych. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się przede wszystkim ich nasiona, które stanowią podstawowy składnik przy produkcji musztardy. W gospodarstwach domowych przyprawiania się nimi wiele potraw, głównie z udziałem kapusty oraz tłustego mięsa. Ziarenka gorczycy dodawane są także do marynat octowych w tym popularnych ogórków konserwowych tzw. pikli.


Gorczyce, a przede wszystkim gorczyca biała, mają również pewne właściwości lecznicze. W skład nasion wchodzą miedzy innymi sole mineralne, olejki eteryczne, białko i glikozydy, a ich spożywanie polecane jest głównie osobom cierpiącym na schorzenia układu pokarmowego oraz kłopoty trawienne. Oczywiście powinny one spożywać gorczycę z dużym umiarem, gdyż przedawkowanie może prowadzić do kłopotów związanych z zatruciem pokarmowym.

Gorczyca - uprawa, poplon i właściwości

Gorczyca - uprawa, poplon i właściwości

Zalety gorczycy w uprawach

Poza przydatnością do spożycia, gorczyca ma także zastosowanie w uprawach ogrodniczych, gdzie wykorzystuje się jej podstawowy gatunek czyli gorczycę białą. Można z jej pomocą wzbogacić glebę w nawóz zielony lub wykorzystać ją jako roślinę okrywową. Jej kwiaty są miododajne, więc służą również jako pożytek dla pszczół. Gorczyca ma też swój udział w profilaktyce ochronnej, gdyż jej szczególne właściwości powodują ograniczenie występowania w glebie nicieni i odstraszają ślimaki. Nie należy jednak jej wysiewać na stanowiskach, gdzie były lub będą uprawiane warzywa z rodziny kapustowatych. Ta grupa roślin ma bowiem szereg wspólnych szkodników i chorób, których formy przetrwalnikowe mogą pozostawać w glebie nawet przez kilka lat. Z tego samego powodu warto jest przed siewem zaprawiać nasiona, aby w przyszłości ograniczyć ewentualne chemiczne zabiegi ochrony.

Gorczyca - uprawa, poplon i właściwości

Gorczyca - uprawa, poplon i właściwości

Charakterystyka wyglądu

Gorczycę białą nie trudno rozpoznać, gdyż jej wygląd jest bardzo charakterystyczny. Zwykle dorasta do wys. 30-70 cm. wraz ze wzniesionym pędem, na szczycie którego w maju rozwijają się charakterystyczne, jaskrawo żółte, niewielkie kwiaty, zebrane w luźne kwiatostany. Roślina kwitnie nieprzerwanie aż do sierpnia, służąc w tym czasie pszczołom i innym owadom swoim nektarem. Łodyga na całej długości pokryta jest włoskami oraz wyrastającymi naprzemiennie, powcinanymi, owłosionymi liśćmi, o jajowatym kształcie.

Późnym latem tworzą się na niej strączkowate owocostany, w których zamknięte są okrągłe, biało-kremowe nasiona. Po dojrzeniu osłonka pęka i wysypuje nasiona na zewnątrz. Taki sposób rozmnażania jest dla niej podstawowy, a że dochodzi do niego bardzo łatwo, gorczyca niekiedy wymyka się spod kontroli i staje się chwastem ogrodowym.

Gorczyca - uprawa, poplon i właściwości

Gorczyca - uprawa, poplon i właściwości

Wymagania uprawowe

Gorczyca biała nie ma szczególnych wymagań uprawowych i dobrze znosi różne warunki, chociaż oczywiście ma swoje preferencje. Najlepiej rośnie na glebach zasobnych w wapń i składniki pokarmowe oraz stosunkowo wilgotnych (ale nie mokrych). Lepiej też czuje się na stanowiskach słonecznych niż w półcieniu. Dość dobrze znosi natomiast niskie temperatury, dlatego można ja wysiewać bardzo wczesną wiosną (od połowy marca), o ile planujemy jej uprawę na nasiona. Kiedy jednak zależy nam bardziej na zielonym nawozie, wysiew przesuwamy na termin znacznie późniejszy czyli na połowę lub nawet koniec sierpnia.

Gorczyca jako poplon

Gorczyca w naszym kraju ma stosunkowo krótki okres wegetacji (3-4 miesiące), a jej nasiona wschodzą nawet przy niezbyt dobrych warunkach pogodowych. Poza tym nie zimuje w gruncie, a więc nie będzie wiosną sprawiała kłopotów swoim rozrośniętym systemem korzeniowym. Późny siew hamuje wczesne zakwitanie i doprowadza do stworzenia dużej masy zielonej, co pozawala to na uzyskanie znacznej ilości zielonego nawozu. A ponieważ roślina rośnie bardzo szybko, nie musimy się martwic o zachwaszczenie uprawy.

Poplon wbrew pozorom jest uprawą bardzo ważną. Po zbiorach warzyw, zagony pozostają często puste, przez co narażone są na niekorzystne działanie słońca, wiatru, deszczu oraz ewentualnych chwastów ekspansywnych, o głębokim bądź mocno rozwidlonym systemie korzeniowym. Wysianie roślin poplonowych po zbirach warzyw, powoduje zagęszczenie gleby i zapobiega jej erozji. Umożliwia też wykorzystanie pozostałych po nawożeniu mineralnym składników pokarmowych, zanim przejdą w głębsze warstwy podłoża, a po przekopaniu późną jesienią, dostarcza podłożu mnóstwa wartościowych składników pokarmowych.

Autor: Katarzyna Józefowicz


Oceń artykuł:
przetwarzam....
5.00 / 1 razy oceniany

Komentarze do tego artykułu:


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Ile kwiatów doniczkowych posiadasz?

Nie posiadam roślin

Mniej niż 5

Od 6 do 10

Od 11 do 30

Od 31 do 100

Ponad 100

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]