Gorczyca - uprawa, poplon i właściwości

Gorczyca - uprawa, poplon i właściwości

1 komentarzy

Gorczyca (Sinapis) to rodzaj roślin jednorocznych, należących do rodziny kapustowatych. Na dzień dzisiejszy ich głównym użytkowym przedstawicielem jest gorczyca biała, nazywana też jasną (Sinapis alba).

Dawniej do tego rodzaju należały również gatunki, które obecnie traktowane są jako kapusty i zaliczone do rodzaju Brassica. Z tego powodu gorczyca czarna określana jest mianem kapusty czarnej (Brassica nigra), a gorczyca sarepska nosi nazwę kapusty sitowatej (Brassica Juncewa).

Pomimo iż dla przeciętnego amatora upraw ogrodniczych takie zmiany w systematyce botanicznej nie mają szczególnego znaczenia, powinien jednak mieć je na uwadze, gdyż podczas wyszukiwania informacji na temat gorczycy, może spotkać się z różnym nazewnictwem tych samych roślin.

Zastosowanie

Mimo zawirowań w systematyce i zmian w nazewnictwie, wszystkie wymienione gorczyce nadal użytkowane są zarówno w kuchni jak i w uprawach ogrodniczych. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się przede wszystkim ich nasiona, które stanowią podstawowy składnik przy produkcji musztardy. W gospodarstwach domowych przyprawiania się nimi wiele potraw, głównie z udziałem kapusty oraz tłustego mięsa. Ziarenka gorczycy dodawane są także do marynat octowych w tym popularnych ogórków konserwowych tzw. pikli.


Gorczyce, a przede wszystkim gorczyca biała, mają również pewne właściwości lecznicze. W skład nasion wchodzą miedzy innymi sole mineralne, olejki eteryczne, białko i glikozydy, a ich spożywanie polecane jest głównie osobom cierpiącym na schorzenia układu pokarmowego oraz kłopoty trawienne. Oczywiście powinny one spożywać gorczycę z dużym umiarem, gdyż przedawkowanie może prowadzić do kłopotów związanych z zatruciem pokarmowym.

Gorczyca - uprawa, poplon i właściwości

Gorczyca - uprawa, poplon i właściwości

Zalety gorczycy w uprawach

Poza przydatnością do spożycia, gorczyca ma także zastosowanie w uprawach ogrodniczych, gdzie wykorzystuje się jej podstawowy gatunek czyli gorczycę białą. Można z jej pomocą wzbogacić glebę w nawóz zielony lub wykorzystać ją jako roślinę okrywową. Jej kwiaty są miododajne, więc służą również jako pożytek dla pszczół. Gorczyca ma też swój udział w profilaktyce ochronnej, gdyż jej szczególne właściwości powodują ograniczenie występowania w glebie nicieni i odstraszają ślimaki. Nie należy jednak jej wysiewać na stanowiskach, gdzie były lub będą uprawiane warzywa z rodziny kapustowatych. Ta grupa roślin ma bowiem szereg wspólnych szkodników i chorób, których formy przetrwalnikowe mogą pozostawać w glebie nawet przez kilka lat. Z tego samego powodu warto jest przed siewem zaprawiać nasiona, aby w przyszłości ograniczyć ewentualne chemiczne zabiegi ochrony.

Gorczyca - uprawa, poplon i właściwości

Gorczyca - uprawa, poplon i właściwości

czytaj dalej...


Zobacz także

1 komentarzy

  1. Dodał: Jurek, Tytuł: Gorczyca

    Gorczyca sprawdza się w uprawie na poplon i ma świetne właściwości. Hamuje wzrost chwastów i wzbogaca w składniki mineralne takie jak azot. Polecam.

Dodaj swój komentarz

Koniecznie zobacz: