Newsletter serwisu


Fasolka szparagowa - uprawa, odmiany i właściwości

Fasolka szparagowa lub inaczej zwyczajna, należy do warzyw bardzo chętnie uprawianych na naszych działkach. Jest bowiem nie tylko wyjątkowo smaczna, ale również stosunkowo łatwa w uprawie. Poza tym może być doskonałym poplonem po warzywach wcześnie schodzących z pola. Należy tylko pamiętać, aby nie uprawiać jej po innych roślinach z grupy strączkowych (bobowatych), gdyż ze względu na wspólne choroby i szkodniki, istnieje zwiększone ryzyko skażenia uprawy.

Wartości odżywcze

Fasola szparagowa jest jednym z wartościowszych warzyw, jakie możemy uwzględnić w naszej codziennej diecie. Posiada dużo cennego białka (ok. 23%), niewiele mniej błonnika (ok. 15%), a także witaminy z grupy B i sole mineralne (fosfor, magnez, potas, wapń). Jednocześnie jest to znakomite warzywo dla osób pragnących zrzucić nieco kilogramów, gdyż ma niewielką wartość energetyczną (42kcl/100g.). Spożywania fasoli szparagowej poleca się również osobom z nadkwaśnością żołądka, gdyż posiada ona właściwości zasadotwórcze, a więc i odkwaszające. Jest też bardzo dobrym warzywem w diecie osób walczących z nadmiernym stężeniem we krwi złego cholesterolu.



Wymagania uprawowe

Temperatura, woda i siew:

Uprawa fasoli szparagowej nie jest trudna, ale trzeba pamiętać o jej szczególnych wymaganiach. Przede wszystkim jest to warzywo bardzo wrażliwe na niskie temperatury. Dobrze rośnie więc na stanowiskach ciepłych i słonecznych oraz na łatwo nagrzewających się podłożach. Z tego samego powodu nie można jej wysiewać ani wysadzać do gruntu wcześniej, niż po przejściu wiosennych przymrozków czyli po 15.V. Jeśli chcemy fasolkę zbierać na początku lata, warto przygotować rozsadę. Nasiona możemy wysiewać do skrzynek pod koniec III lub w IV i przetrzymywać w pomieszczeniach stosunkowo ciepłych (najlepiej 15-18°C) oraz bardzo widnych. Do tego celu dobry będzie ogrzewany inspekt lub szklarnia, a w ostateczności południowe okno (należy chronić siewki przed ostrym słońcem). Kiedy siewki osiągną wysokość ok. 10 cm., można je już wysadzać na miejsce stałe (oczywiście po 15.V). Nieco prostsza wydaje się uprawa fasoli szparagowej na poplon, gdyż można ją wysiewać w czerwcu wprost do gruntu. Jednak wtedy pojawia się inne zagrożenie – niedobór wody. Jest to bowiem kolejny czynnik bardzo istotny w uprawie tego warzywa.

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa

Jeśli wiosna jest zbyt sucha, nasiona mogą mieć spore kłopoty z kiełkowaniem, a następnie z zawiązywaniem nasion. Dlatego też w tym okresie niezwykle istotne staje się kontrolowanie pogody i w razie potrzeby nawadnianie uprawy. Fasolkę wysianą w czerwcu możemy zbierać najwcześniej po 2 miesiącach, a odmiany o dłuższym okresie wegetacji po ok. 2,5 - 3 miesiącach. Fasolki nie powinniśmy wysiewać do gruntu później niż w czerwcu, gdyż nie zdążymy zebrać strąków przed nastaniem jesiennych chłodów.

Podczas wysadzania lub siewu fasoli do gruntu, należy mieć na uwadze jej siłę wzrostu. Gęściej rozmieszcza się rośliny karłowe (rośliny w rzędzie co 20-40 cm., rzędy co 30 – 50 cm.), rzadziej natomiast odmiany tyczne (rośliny w rzędzie co 50-60 cm., rzędy co 60 - 100 cm.).

Stanowisko:

Ostatnim warunkiem powodzenia uprawy jest światło. Fasola zwyczajna jest niezwykle wrażliwa na jego niedobór, dlatego uda się jedynie na stanowiskach dostatecznie widnych i słonecznych. W cieniu nie mamy co liczyć na dobre zbiory i na to, ze nasze rośliny będą zdrowe i dorodne. Nie bez znaczenia jest również odpowiednie podłoże. Powinno być ono żyzne, próchnicze, dostatecznie wilgotne (ale nie mokre) i stosunkowo lekkie. Nie może być jednak zbyt lekkie, ani też zbyt ciężkie, gdyż będzie to wpływało negatywnie na wzrost i rozwój warzyw. Najlepszy odczyn gleby pod uprawę fasoli to pH obojętne lub lekko kwaśne (nie mniej niż 5,5).

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa - zielona

Nawożenie i pielęgnacja:

Jeśli planujemy zasilanie roślin, zdecydujmy się raczej na nawozy organiczne (np. kompost lub obornik przed siewem), niż mieszanki sztuczne, gdyż fasola dość łatwo gromadzi w strączkach związki azotowe. Z dodatkiem azotu należy uważać tym bardziej, że brodawki na korzeniach fasoli wchodzą w symbiozę z bakteriami wiążącymi azot z powietrza, a więc bardzo łatwo jest przedawkować ten związek. Za to podłoże po uprawie fasoli (szczególnie jeśli pozostawimy w nim korzenie), jest bogate w azot i nadaje się do uprawy roślin szczególnie wymagających tego składnika.

Ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym w uprawie fasoli jest odchwaszczanie roślin i spulchnianie gleby. Zaskorupianie podłoża wpływa bowiem bardzo negatywnie na wzrost i rozwój tego warzywa.

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa

Choroby i szkodniki

Fasola należy do warzyw chętnie atakowanych przez rozmaite szkodniki oraz choroby. Do najczęściej spotykanych należą takie choroby jak: mozaiki, bakteriozy, antraknoza fasoli, rdza, szara pleśń, zgnilizna twardzikowa oraz szkodniki: strąkowiec fasolowy, śmietka kiełkówka, skorek pospolity. Dlatego ważne jest przed siewem zaprawianie nasion fasoli, co ułatwia ochronę tego warzywa.

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa

Odmiany

Fasola szparagowa posiada mnóstwo odmian i to zarówno w grupie roślin karłowych jak i tycznych. Różnią się one między sobą nie tylko siłą wzrostu, ale również długością okresu wegetacyjnego oraz kolorem strąków (np. żółte, zielone, fioletowe)

- odmiany karłowe – dorastają zwykle do wysokości ok. 40-50 cm. wys., dlatego nie wymagają podpór. Strąki mogą być żółte (odm. wczesne: Złota Saxa, Bali, Elektra, Korona oraz późniejsze: Furora polana, Polka, Lotos, Atos, Wstega) lub zielone (odm. wczesne: Dakota, Roma II, Plus oraz późniejsze: Gracja, Delfina, Aga, Jawa).

- odmiany tyczne – to rośliny wysokie, osiągające nawet 3-4 m. wysokości, dlatego należy dla nich przewidzieć odpowiednie podpory (np. tyczki, kratownice). Strąki mogą być żółte (Gazella), zielone (Hilds Neckarkonigin) lub fioletowe (Blauhilde).


Wykorzystanie w kuchni

Fasole szparagową możemy w kuchni wykorzystać na kilka sposobów. Przede wszystkim jest to znakomite warzywo na jarzynkę. Można je spożywać po ugotowaniu w lekko osolonej wodzie bez żadnych dodatków (wersja dietetyczna) lub polane masłem z tartą bułką. Ugotowane strąki mogą być też ciekawym składnikiem letnich sałatek. Najdą się też do przyrządzania rozmaitych zapiekanek oraz zup (np. fasolowej). Fasolkę szparagową można również mrozić ( po blanszowaniu) oraz konserwować.

Autor: Katarzyna Józefowicz
Bibliografia:

1. „Działkowiec” 2/06 prof. Roch W. Doruchowski „Warzywa strączkowe dla zdrowia” str. 46
2. „Działkowiec” 6/08 prof. Helena Łabuda „Fasola szparagowa” str. 51
3. „Atlas chorób i szkodników roślin warzywnych” A. Studziński, F. Kagan, Z Sosna, W-wa 1987 r.
4. Wikipedia


Oceń artykuł:
przetwarzam....
0.00 / 0 razy oceniany

Komentarze do tego artykułu:


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Moje ulubione kwiaty są koloru

Białego

Czerwonego

Żółtego

Niebieskiego

Różowego

Zielonego

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]