Newsletter serwisu


Biała rzodkiew

Rzodkiew (Raphanus) należy do mało znanych, choć niezwykle wartościowych warzyw. W naszym kraju ustąpiła miejsca jednej ze swoich delikatniejszych odmian - rzodkiewce, chociaż sama posiada znacznie więcej wartości odżywczych i jest cenniejsza dla naszego zdrowia.

Rzodkiew ma znacznie większy korzeń niż rzodkiewka i posiada ostrzejszy smak oraz mocniejszy aromat. W zależności od odmiany można ją uprawiać w różnych terminach i spożywać niemal w ciągu całego roku.

Cechy charakterystyczne

Ze względu na kolor skórki wyróżnia się dwie grupy rzodkwi: czarną i białą. Obie mają podobne wartości odżywcze, ale rzodkiew biała jest popularniejsza, gdyż możliwość jej uprawy w przeciwieństwie do czarnych rzodkwi, rozciąga sie niemal na cały sezon wegetacyjny. Niestety, w przypadku uprawy wczesnych odmian tego warzywa, istnieją pewne zagrożenia, związane z pogodą. Rzodkwie siane zbyt wcześnie i zbierane w nieodpowiednim terminie, nie tylko mają tendencję szybkiego wybijania w pęd kwiatostanowy (są roślinami dnia długiego), ale także parcenia miąższu, co bardzo obniża ich wartość spożywczą. Białe odmiany późne przechowują się też gorzej, niż odmiany czarne.



Wartości odżywcze

Biała rzodkiew, podobnie jak czarna jest niezwykle bogata w cały szereg wartościowych składników odżywczych. Znajdziemy w niej między innymi mnóstwo cennych witamin (C, PP, oraz witaminy z grupy B), soli mineralnych (potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, molibden), białek, węglowodanów, błonnika, kwasu foliowego oraz olejków eterycznych (które odpowiadają za mocny zapach i intensywny smak warzywa). Przy tak dużej wartości odżywczej biała rzodkiew ma jedynie 12 kcal w 100 g. miąższu, a więc znakomicie nadaje się dla osób pozostających na diecie odchudzającej. Duża zawartość witaminy C oraz właściwości bakteriobójcze rzodkwi pozwalają łagodzić zapalenie gardła i bony śluzowej jamy ustnej oraz wspomagają leczenie infekcji bakteryjnych i stanów grypowych. Jej spożywanie jest więc szczególnie polecane w okresie jesienno-zimowym oraz zimowo-wiosennym. Rzodkiew jest także polecana osobom cierpiącym na schorzenia nerek i wątroby (właściwości moczopędne, żółciotwórcze i żółciopędne) oraz borykającym się z przewlekłymi kłopotami trawiennymi.

Biała rzodkiew

Biała rzodkiew

Warunki uprawy

Biała rzodkiew jest rośliną znakomicie nadająca się do uprawy w polskich warunkach, gdyż należy do gatunków klimatu chłodnego, posiada jednak dość wysokie wymagania uprawowe. Jeśli chcemy otrzymać duże, zdrowe i soczyste warzywa, powinniśmy przeznaczyć pod ich uprawę stanowisko słoneczne i przygotować dla nich żyzną, próchniczą, głęboko uprawioną, umiarkowanie wilgotną i niezbyt ciężką glebę. Rzodkiew nie znosi przesuszania, dlatego szczególnie w okresie wiosenno - letnim będzie najprawdopodobniej wymagała dodatkowego nawadniania.

Biała rzodkiew

Biała rzodkiew

Siew i zbiór

Rzodkiew białą możemy uprawiać w różnych terminach. Odmiany wczesne (o krótkim okresie wegetacji, wynoszącym ok. 40-60 dni) wysiewa się wprost do gruntu już na początku kwietnia. Są najcenniejsze, gdyż należą do jednych z pierwszych warzyw wiosennych, ale uzyskanie z nich zadowalającego plonu dobrej jakości jest dość trudne (np. długi dzień, niedostateczna wilgotność, wahania temperatury prowadzące do wybiegania w pęd kwiatostanowy i parcenia miąższu). Kolejne odmiany, przewidziane do zbioru letniego wysiewa się w maju, a zbiera po ok. 60-90 dniach wegetacji (w zależności od odmiany). Rzodkwie białe przeznaczone na zbiór jesienny lub na zimowe przechowanie, sieje się w sierpniu i zbiera po ok. 100 dniach wegetacji. Ponieważ jednak poszczególne odmiany rzodkwi białej mogą różnić się między sobą, należy zawsze uważnie zapoznać się z zaleceniami producenta względem terminów siewu i zbioru. Niedotrzymanie terminu może skutkować znacznym pogorszeniem jakości warzywa.

Biała rzodkiew

Biała rzodkiew

Odmiany

Stosunkowo krótki okres wegetacji i możliwość uprawy niemal w ciągu całego okresu wegetacyjnego, pozwala wykorzystać rzodkiew białą jako poplon. Odmiany wczesne (np. „Rex”, „Agata”) można posadzić po zbiorze jesiennego szpinaku, późniejsze na stanowiskach po sałacie i kalarepie, a najpóźniejsze (np. „Monachijska Biała”) po grochu, fasoli lub wczesnych ziemniakach. Coraz popularniejsze są też odmiany rzodkwi japońskiej, których zgrubienia są mocno wydłużone, mniej podatne na parcenie, delikatniejsze w smaku, bardziej soczyste i pokryte cieńszą skórką. Mimo tak wielu zalet przechowują się gorzej od klasycznych odmian i wymagają głęboko uprawionej gleby (wczesne: „Silver Star”, „Tokinashi”, średniopóźne: „Minowase Summer Cross”,  późne: „Okura” ,„Tama Winter”). Ciekawostką może być też bardzo oryginalna odmiana rzodkwi o białej skórce i mocno różowym, prawie czerwonym miąższu – „Mantanghong F1”.


Ochrona przed chorobami i szkodnikami

Uprawiając rzodkiew trzeba pamiętać iż warzywo to należy do rodziny kapustnych, w związku z czym nie wolno go sadzić na zagonach wcześniej zajętych przez inne warzywa z tej rodziny, gdyż w ten sposób naraża się uprawę na wystąpienie wspólnych chorób i szkodników w tym również groźnej kiły kapusty.

W przypadku rzodkwi dość dużym problemem może być także śmietka (uszkadzająca korzeń). W walce z tym szkodnikiem może pomóc okrywanie upraw specjalnymi, gęstymi siatkami, zapobiegającymi przedostaniu się owadów dorosłych. W przypadku rzodkwi taka profilaktyka jest bardzo istotna, gdyż roślin nie powinno się opryskiwać chemicznymi preparatami ochrony, ponieważ zgrubienia łatwo kumulują szkodliwe azotany. Jeśli zmianowanie nie zapobiegnie wystąpieniu choroby lub szkodnika, wtedy najlepiej sięgnąć po preparaty wykonane na bazie składników naturalnych, takich jak wyciągi z roślin bądź owoców.

Wykorzystanie w kuchni

Tradycyjnym sposobem wykorzystania rzodkwi w kuchni jest spożywanie korzenia na surowo (w sałatkach lub na kanapkach), mimo to warto spróbować nieco poeksperymentować z tym ciekawym warzywem, gdyż nadaje się ono również do zapiekania, duszenia i gotowania.

Autor: Katarzyna Józefowicz
Źródła:
1.    „Działkowiec” 6/07 dr Ewa Capecka „Rzodkiew czarna i biała” str. 52
2.    „ABC ogrodnictwa” PWR i L W-wa 1978r. – praca zbiorowa
3.    Wikipedia


Oceń artykuł:
przetwarzam....
5.00 / 1 razy oceniany

Komentarze do tego artykułu:


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Moje ulubione cebulowe kwiaty wiosenne to:

Krokusy

Szafirki

Tulipany

Hiacynty

Narcyzy

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]