Biała rzodkiew

Biała rzodkiew

1 komentarzy

Rzodkiew (Raphanus) należy do mało znanych, choć niezwykle wartościowych warzyw. W naszym kraju ustąpiła miejsca jednej ze swoich delikatniejszych odmian - rzodkiewce, chociaż sama posiada znacznie więcej wartości odżywczych i jest cenniejsza dla naszego zdrowia.

Rzodkiew ma znacznie większy korzeń niż rzodkiewka i posiada ostrzejszy smak oraz mocniejszy aromat. W zależności od odmiany można ją uprawiać w różnych terminach i spożywać niemal w ciągu całego roku.

Cechy charakterystyczne

Ze względu na kolor skórki wyróżnia się dwie grupy rzodkwi: czarną i białą. Obie mają podobne wartości odżywcze, ale rzodkiew biała jest popularniejsza, gdyż możliwość jej uprawy w przeciwieństwie do czarnych rzodkwi, rozciąga sie niemal na cały sezon wegetacyjny. Niestety, w przypadku uprawy wczesnych odmian tego warzywa, istnieją pewne zagrożenia, związane z pogodą. Rzodkwie siane zbyt wcześnie i zbierane w nieodpowiednim terminie, nie tylko mają tendencję szybkiego wybijania w pęd kwiatostanowy (są roślinami dnia długiego), ale także parcenia miąższu, co bardzo obniża ich wartość spożywczą. Białe odmiany późne przechowują się też gorzej, niż odmiany czarne.



Wartości odżywcze

Biała rzodkiew, podobnie jak czarna jest niezwykle bogata w cały szereg wartościowych składników odżywczych. Znajdziemy w niej między innymi mnóstwo cennych witamin (C, PP, oraz witaminy z grupy B), soli mineralnych (potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, molibden), białek, węglowodanów, błonnika, kwasu foliowego oraz olejków eterycznych (które odpowiadają za mocny zapach i intensywny smak warzywa). Przy tak dużej wartości odżywczej biała rzodkiew ma jedynie 12 kcal w 100 g. miąższu, a więc znakomicie nadaje się dla osób pozostających na diecie odchudzającej. Duża zawartość witaminy C oraz właściwości bakteriobójcze rzodkwi pozwalają łagodzić zapalenie gardła i bony śluzowej jamy ustnej oraz wspomagają leczenie infekcji bakteryjnych i stanów grypowych. Jej spożywanie jest więc szczególnie polecane w okresie jesienno-zimowym oraz zimowo-wiosennym. Rzodkiew jest także polecana osobom cierpiącym na schorzenia nerek i wątroby (właściwości moczopędne, żółciotwórcze i żółciopędne) oraz borykającym się z przewlekłymi kłopotami trawiennymi.

Biała rzodkiew

Biała rzodkiew

czytaj dalej...


Kategorie

Zobacz także

1 komentarzy

  1. Dodał: gladia, Tytuł: czarna gdzie?

    nic nie ma o najpopularniejszej odmianie czarnej rzodkwi!

Dodaj swój komentarz

Koniecznie zobacz: