Zasadniczą różnicą pomiędzy pietruszką korzeniową a naciową jest to, że naciowa posiada twardy niejadalny korzeń i smaczne nadające się do spożycia liście. Natomiast korzeniowa pietruszka ma jadalny korzeń oraz liście.
Pietruszka korzeniowa – odmiany
Pietruszka korzeniowa Halblange- Brandenburska
Pietruszka należy do odmian późnych. Łatwo się ją przechowuje i jest to odmiana bardzo plenna.
Jej skóra ma barwę szaro-białą, a korzenie na ogół są długie. Zaletą odmiany jest jej odporność na choroby i to, że nie pęka.
Pietruszka korzeniowa Cukrowa
Pietruszka ma biały miąższ. Należy do odmian wczesnych. Jej korzenie mają stożkowaty kształt.
Pietruszka korzeniowa Ołomuńcka
Ołomuńcka to odmiana odporna na choroby i średnio późna. Pietruszkę można długo przechowywać. Odmiana jest odporna na susze. Jej korzeń przypomina wydłużony stożek.
Pietruszka korzeniowa Alba
Odmiana polecana jest do jedzenia na surowo jak i do przetwarzania. Albę zalicza się do odmian średnio późnych. Warzywo nadaje się do długiego przechowywania. Korzenie pietruszki są odporne na brunatnienie.
Pietruszka korzeniowa Berlińska
Pietruszki tej odmiany dobrze znoszą przechowywanie. Berlińska to odmiana późna i wyjątkowo plenna.
Pietruszka korzeniowa Kinga Późna
Natka pietruszki jest bujna i ma ciemnozielony kolor. Poza tym odmiana należy do późnych i jest plenna. Skóra korzeni jest biała i mają one stożkowaty kształt.
Pietruszka naciowa – odmiany.
Pietruszka naciowa FESTIVAL 68
Pietruszka tej odmiany jest wytrzymała na ataki mączniaka rzekomego. Nadaje się ona do suszenia, jak i do jedzenia na surowo. Jest plenna i charakteryzują ją ciemnozielone liście.
Pietruszka naciowa Moss Curled 2
Odmianę charakteryzują jasnozielone liście. Są one drobno poskręcane.
Pietruszka naciowa Karnaval
Odmianę charakteryzują gładkie i duże liście. Pietruszka nadaje się do przezimowania na polu. Liście można ususzyć, bądź zamrozić.
Pietruszka Naciowa Festival 5G
Jest to odmiana o gładkich i mocno zielonych liściach, które nie żółkną.
Pietruszka naciowa Gigante DItalia 2G
Odmianę charakteryzują mocno zielone i gładkie liście. Jest ona niezwykle plenna. Natkę możemy zbierać już trzy miesiące po wysianiu nasion do gruntu.
Agnieszka Krakowiak
0 komentarzy