Aronia - właściwości i zastosowanie

Aronia - właściwości i zastosowanie

Skomentuj artykuł

Aronia z pochodzenia jest dość blisko spokrewniona zarówno z jarzębiną, jak również z jabłonią i grusza, gdyż należy do tej samej rodziny (różowate) oraz podrodziny (jabłkowe). W naszym kraju uprawiana jest przede wszystkim aronia czarnoowocowa, zwana też ciemnoowocową, czy po prostu czarną. Można z niej wytwarzać wiele ciekawych produktów spożywczych, takich jak soki, nalewki, przetwory, koncentraty, czy niektóre desery. Oprócz walorów smakowych uzyskiwanych napojów i potraw, koniecznie należy również wspomnieć o ogromnych właściwościach leczniczych tej rośliny oraz niezwykłej łatwości uprawy.

Właściwości owoców

Mało który owoc wykazuje tyle właściwości leczniczych co aronia. Przede wszystkim stosowana jest przez osoby z wysokim ciśnieniem, skutecznie je obniżając, między innymi poprzez usuwanie złogów cholesterolu z żył. Zawartość antocyjanów, dzięki którym aronie posiadają ciemny, prawie czarny kolor, nadaje tym owocom przeciwutleniające działanie. Jest to wykorzystywane nie tylko przy spowalnianiu procesów starzenia, ale również przy chorobach nowotworowych i problemach z krążeniem. Oczywiście nie są to jedyne jej walory, a na długiej liście znajdują się również: wzmacnianie naczyń krwionośnych i zapobieganie m.in. żylakom i pękaniu naczynek włosowatych, zmniejszanie skutków wszelkiego rodzaju napromieniowania (np. od telewizora, czy komputera), wzmacnianie odporności na promieniowanie UV, łagodzenie dolegliwości wątroby oraz trzustki, zmniejszanie skutków ubocznych leków używanych przy leczeniu nowotworów, oczyszczanie organizmu ze szkodliwych toksyn i zmniejszanie niepotrzebnego napięcia nerwowego. Jest też cennym źródłem witamin A, C, E, PP oraz witamin z grupy B. Zawiera również dużo węglowodanów, kwasów organicznych, a także mikroelementów.


Zastosowanie

Aronia jest owocem, który pomimo swojego cierpkiego, chodź słodkiego smaku, ma wiele zastosowań, przede wszystkim w gastronomii. Mało znajduje się entuzjastów spożywania jej na surowo, lecz po odpowiednim przetworzeniu, sięgają po nią nawet dzieci (oczywiście chodzi o bezalkoholowe produkty). Ponadto wytwarzane z niej są również różnego rodzaju suplementy diety, nawet w kapsułkach, które mają nam pomóc wykorzystać wszystkie dobroczynne właściwości tej rośliny.

Aronia - właściwości i zastosowanie
Aronia - właściwości i zastosowanie

Nalewka z aronii

Do jej przygotowania potrzebne nam będzie 2kg aronii na każde 3l wody oraz 1l spirytusu, 2kg cukru, dużo liści wiśni oraz 20g kwasku cytrynowego. Dokładnie umyte aronie oraz liście wiśni zalewamy wodą i gotujemy, w międzyczasie dodając cukier. Po około 25 minutach zdejmujemy z palnika i odstawiamy na całą dobę, po czym przecedzamy, dodajemy kwasek oraz spirytus i rozlewamy do umytych i wytartych butelek. Nalewka ma około 20% alkoholu, więc nie jest bardzo mocna, ale zwiększając lub zmniejszając ilość spirytusu, jesteśmy w stanie również regulować jej moc. Z podanej ilości składników możemy uzyskać około dziesięciu półlitrowych butelek.

czytaj dalej...

Zobacz także

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz