Po wiosennym zbiorze kalarepy, na grządkę można wprowadzić fasolkę szparagową, buraki ćwikłowe bądź liściowe lub selery. Kalarepę możemy też potraktować jako poplon, wysadzając do gruntu po wczesnych ziemniakach, marchwi, szpinaku czy sałacie. Oczywiście należy pamiętać, że nie wolno sadzić tych warzyw na stanowiskach zajmowanych wcześniej przez inne rośliny użytkowe z grupy krzyżowych (kapustnych).
Kalarepa
Choroby i szkodniki
W uprawie kalarepy możemy spotkać większość chorób i szkodników, jakie zagrażają roślinom kapustnym. Najczęściej jednak przytrafiają się im takie szkodniki jak pchełki ziemne i śmietki kapuściane oraz choroby: kiła kapusty i czarna zgnilizna bakteryjna kapustnych. Ze względu na krótki okres wegetacji, ochrona chemiczna tych warzyw jest trudna. W pewnym stopniu może pomóc zaprawianie nasion przed wysiewem specjalnymi zaprawami nasiennymi lub oprysk preparatami naturalnymi np. na bazie czosnku.
Odmiany
Kalarepa posiada kilka odmian o zielonej lub fioletowej barwie skórki, jednak miąższ bulwy zawsze pozostaje biały. Odmiany różnią się nie tylko kolorem, ale również terminem uprawy. Są wśród nich warzywa najwcześniejsze („Dvorsky"ego”, „Di Vienna Bianco”,), późniejsze, tzw. średniowsczesne („Delikates Biała”, „Wiedeńska Biała”) oraz późne, czyli takie, które zbiera się jesienią („Gigant” i lub fioletowa „Violeta”).
Po zbiorze kalarepy z uprawy wczesnej lub średniowczesnej, można ją przechowywać ok. 1-1,5 tygodnia w perforowanej torbie foliowej na dolnej półce lodówki. Ze zbiorów jesiennych, przechowuje się ją podobnie jak kapustę białą ( np. w pryzmie przysypanej piaskiem w piwnicy), nie pozbawiając główek liści.
Kalarepa
Autor: Katarzyna Józefowicz
Źródła
1. ABC ogrodnictwa” PWR i L W-wa 1978r. – praca zbiorowa
2. „Atlas chorób i szkodników roślin warzywnych” A. Studziński, F. Kagan, Z Sosna, W-wa 1987 r.
0 komentarzy