Kalarepa wartości odżywcze, kalorie i uprawa

Kalarepa wartości odżywcze, kalorie i uprawa

Skomentuj artykuł

Po wiosennym zbiorze kalarepy, na grządkę można wprowadzić fasolkę szparagową, buraki ćwikłowe bądź liściowe lub selery. Kalarepę możemy też potraktować jako poplon, wysadzając do gruntu po wczesnych ziemniakach, marchwi, szpinaku czy sałacie. Oczywiście należy pamiętać, że nie wolno sadzić tych warzyw na stanowiskach zajmowanych wcześniej przez inne rośliny użytkowe z grupy krzyżowych (kapustnych).

 

Kalarepa

Kalarepa


Choroby i szkodniki

W uprawie kalarepy możemy spotkać większość chorób i szkodników, jakie zagrażają roślinom kapustnym. Najczęściej jednak przytrafiają się im takie szkodniki jak pchełki ziemne i śmietki kapuściane oraz choroby: kiła kapusty i czarna zgnilizna bakteryjna kapustnych. Ze względu na krótki okres wegetacji, ochrona chemiczna tych warzyw jest trudna. W pewnym stopniu może pomóc zaprawianie nasion przed wysiewem specjalnymi zaprawami nasiennymi lub oprysk preparatami naturalnymi np. na bazie czosnku.


Odmiany

Kalarepa posiada kilka odmian o zielonej lub fioletowej barwie skórki, jednak miąższ bulwy zawsze pozostaje biały. Odmiany różnią się nie tylko kolorem, ale również terminem uprawy. Są wśród nich warzywa najwcześniejsze („Dvorsky"ego”,  „Di Vienna Bianco”,), późniejsze, tzw. średniowsczesne („Delikates Biała”, „Wiedeńska Biała”) oraz późne, czyli takie, które zbiera się jesienią („Gigant” i lub fioletowa „Violeta”).

Po zbiorze kalarepy z uprawy wczesnej lub średniowczesnej, można ją przechowywać ok. 1-1,5 tygodnia w perforowanej torbie foliowej na dolnej półce lodówki. Ze zbiorów jesiennych, przechowuje się ją podobnie jak kapustę białą ( np. w pryzmie  przysypanej piaskiem w piwnicy), nie pozbawiając główek liści.

 

Kalarepa

Kalarepa


Autor: Katarzyna Józefowicz

Źródła
1.    ABC ogrodnictwa” PWR i L W-wa 1978r. – praca zbiorowa
2.    „Atlas chorób i szkodników roślin warzywnych” A. Studziński, F. Kagan, Z Sosna, W-wa 1987 r.
czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także