Zbiór oraz przechowywanie
Główki kapusty pekińskiej powinny być zbierane w godzinach popołudniowych, kiedy to są lekko przesuszone przez słońce i wiatr. Jeżeli zdecydowaliśmy się na uprawę jesienną, zbiory powinny nastąpić jeszcze przed pierwszymi przymrozkami, dzięki czemu warzywa będą mogły być dłużej przechowywane. Umieszczamy je w ażurowych skrzynkach i przenosimy do chłodni o stałej temperaturze od 0 do 3 stopni i bardzo wysokiej wilgotności względnej. W takich warunkach możemy ją przetrzymywać przez 3 - 5 miesięcy, a bardziej odporne odmiany nawet ponad pół roku.
Kapusta pekińska - uprawa, właściwości, zastosowanie
Odmiany kapusty pekińskiej
W uprawie znanych jest bardzo dużych odmian kapusty pekińskiej. Poniżej można odnaleźć kilka z nich, które szczególnie zasługują na uwagę, ze względu na swoje cechy.
Kapusta pekińska Bilko - odmiana o atrakcyjnym wyglądzie główek i możliwości długiego przechowywania. Liście ciemnozielone i karbowane. Przeznaczona do zbiorów letnich oraz jesiennych.
Kapusta pekińska Emiko - odmiana do uprawy na zbiory w dowolnym okresie: wiosennym, letnim oraz jesiennym. Liście szerokie, w kolorze żywej zieleni. Dobrze sprawuje się w uprawie na nieduże główki.
Kapusta pekińska Blues - odmiana odporna na tworzenie pędów kwiatostanowych, o dużych, zbitych główkach. Przeznaczona do uprawy na zbiór wiosenny.
Kapusta pekińska Janin - odmiana odporna na kiłę kapusty (najczęstsza choroba tych roślin). Przeznaczona na zbiór jesienny, nadaje się do dłuższego przechowywania. Ciemnozielone liście, wewnątrz bardzo zbite.
Kapusta pekińska Kilakin - odmiana o bardzo krótkim okresie wegetacji - około 55 dni. Ponadto charakteryzuje się dużą odpornością na kiłę kapusty. Nie nadaje się do długiego przechowywania.
Kapusta pekińska Manoko - odmiana o bardzo zwartym pokroju, dzięki czemu możliwe jest gęstsze nasadzenie i zwiększenie zbiorów. Warzywa o bardzo dobrej jakości, szybko rosnące.
Kapusta pekińska Orient Express - odmiana o bardzo charakterystycznych główkach, głęboko-zielone liście, wewnątrz warzywa zmieniające się w żółte. Równy, cylindryczny kształt i bardzo duże główki (nawet ponad 3kg). Odporna na kiłę kapusty i może być dość długo przechowywana.
Kapusta pekińska Storido - odmiana do bardzo długiego przechowywania. Uprawiana na zbiór jesienny (nawet późnojesienny). Główki dość duże, nawet do 2,5kg, pomimo krótkiego okresu wegetacji.
Kapusta pekińska - uprawa, właściwości, zastosowanie
czytaj dalej...
0 komentarzy