Newsletter serwisu


Jarmuż

Jarmuż jest roślina dwuletnią i odmianą botaniczną kapusty warzywnej. Jarmuż był uprawiany w średniowieczu w Europie Środkowej. Obecnie przechodzi renesans i wraca na polskie stoły. W 1. roku uprawy wytwarza się gruba łodyga, która wyrasta do 110 cm długości. Liście jarmużu są jadalne i bardzo dekoracyjne: mają kształt owalny lub klinowany i układają się w rozetkę. Fryzowane liście nadają warzywu charakterystyczny, ozdobny wygląd. Przybierają kolor od zielonego po niebiesko-zielony, fioletowo-zielony czy fioletowo-brązowy, jednak odmiany o fioletowym zabarwieniu są wykorzystywane tylko w celach dekoracyjnych. W 1. roku uprawy roślina wytwarza pęk odziomowych, pomarszczonych liści, natomiast w 2. roku roślina rozrasta się  i pojawiają się liczne rozgałęzione pędy kwiatostanowe. Najczęściej uprawiane odmiany w Polsce to: Niski Zielony, kędzierzawy (ok. 20 cm wys.) Średnio Wysoki Zielony, kędzierzawy (ok. 50 cm wys.) ; Skowroni Języczek (ok 70 cm wys.); Wysoki Zielony, kędzierzawy (ok 150 cm wys.). Wszystkie odmiany bardzo szybko rosną i zbiera się je po ok. 100 dniach od posadzenia rozsad.

Wymagania glebowe i klimatyczne

Jarmuż nie ma wysokich wymagań glebowych i może rosnąć na prawie każdym podłożu. Nie powinno się go jednak zasadzać na glebach piaszczystych i kwaśnych. Preferuje stanowiska słoneczne, ale równie dobrze znosi miejsca cieniste. Zaletą rośliny jest wysoka odporność na mróz. Odmiany niskie najlepiej przetrzymują zimę. Liście po przemarznięciu nabierają smaku -  zawierają więcej cukrów i tracą goryczkę.



Sadzenie i uprawa

Rośliny mają rozbudowany system korzeniowy, dlatego ziemię trzeba przekopać na głębokość ok. 30 cm. Sadzonki wysiewa się prosto do gruntu w maju/czerwcu albo wysadza się rozsadę w czerwcu/ lipcu (sadzenie po 7 tygodniach). Jarmuż należy sadzić w rozstawie 50 x 50 cm. Przed zasadzeniem ziemia powinna być odpowiednio przygotowana. Dobrze jest zastosować kompost albo na nawóz organiczny. Nie powinno się uprawiać jarmużu po cykorii sałatowej, sałatach lub endywi. Po jarmużu można uprawiać bób, groch, fasolę cebulę zwyczajną, marchew, pietruszkę naciową i korzeniową, seler naciowy i korzeniowy. Jarmuż można uprawiać jako poplon.

Jarmuż

Jarmuż

Jarmuż

Jarmuż

Pielęgnacja

Roślinę nawozi się kilkoma gramami saletry potasowej rozpuszczonej w wodzie (stężenie ok. 0,05%). Ponadto, glebę należy co pewien czas spulchniać tak, żeby nie uszkodzić korzeni. Jarmuż powinien być również regularnie podlewany: 1 dawka to 10 litrów/1 m2. Roślina w zasadzie nie wymaga odchwaszczania, jedynie w 1. roku uprawy, kiedy młode rośliny nie są zagęszczone, przez co ziemia jest podatna na rozwój chwastów.

Zbiór

Jarmuż zbiera się kiedy liście będą już odpowiednio przemarznięte i nabiorą smaku, czyli po pierwszych przymrozkach. Na początku zbiera się starsze, dolne liście i dopiero później rozetę. Wiosną zazwyczaj pojawiają się delikatne pędy, które też można zebrać.

Jarmuż

Jarmuż

Jarmuż

Jarmuż

Szkodniki

Jarmuż jest rośliną dość odporną na choroby, jednak zawsze lepiej zabezpieczyć roślinę przed potencjalnymi szkodnikami. Przed zasadzeniem do ziemi można dodać niewielką ilość wapna lub popiołu drzewnego, które skutecznie chronią przed kiłą kapuścianą. Dobrym sposobem na pozbycie  się mszyc jest mączka skalna rozsiewana w czasie pory suchej. Innym niebezpiecznym  szkodnikiem jest bielnik kapustnik, którego łatwo się pozbyć, zasadzając pojedyncze rośliny pomidora albo selera pomiędzy sadzonkami jarmużu.


Właściwości i zastosowanie

Jarmuż jest rośliną bogatą w składniki mineralne i prawdziwą bombą witaminową. Zwiera witaminę A1, B1, B2, C, E, a także wapń, fosfor, żelazo, beta-karoten, białko, magnez. Oprócz tego, jarmuż podobnie jak inne brokuły oraz warzywa kapustowate zawiera sulforafan, substancję która ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne. Jarmuż jest nie tylko zdrowy, ale też smaczny – to idealne warzywo na lekką, pożywną przekąskę. Można go spożywać w różnych formach: nadaje się do jedzenia na surowo, smażenia, gotowania lub zapiekania. Jak każde warzywo może być dodatkiem do sałatek, zup, dressingów i mięs. Fioletowe liście jarmużu są stosowane do dekoracji różnych potraw albo do dekoracji wystaw sklepów warzywnych.

Jarmuż

Jarmuż


Oceń artykuł:
przetwarzam....
0.00 / 0 razy oceniany

Komentarze do tego artykułu:


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Moje ulubione kwiaty są koloru

Białego

Czerwonego

Żółtego

Niebieskiego

Różowego

Zielonego

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]