Jarmuż

Jarmuż

Skomentuj artykuł

Jarmuż jest roślina dwuletnią i odmianą botaniczną kapusty warzywnej. Jarmuż był uprawiany w średniowieczu w Europie Środkowej. Obecnie przechodzi renesans i wraca na polskie stoły. W 1. roku uprawy wytwarza się gruba łodyga, która wyrasta do 110 cm długości. Liście jarmużu są jadalne i bardzo dekoracyjne: mają kształt owalny lub klinowany i układają się w rozetkę. Fryzowane liście nadają warzywu charakterystyczny, ozdobny wygląd. Przybierają kolor od zielonego po niebiesko-zielony, fioletowo-zielony czy fioletowo-brązowy, jednak odmiany o fioletowym zabarwieniu są wykorzystywane tylko w celach dekoracyjnych. W 1. roku uprawy roślina wytwarza pęk odziomowych, pomarszczonych liści, natomiast w 2. roku roślina rozrasta się  i pojawiają się liczne rozgałęzione pędy kwiatostanowe. Najczęściej uprawiane odmiany w Polsce to: Niski Zielony, kędzierzawy (ok. 20 cm wys.) Średnio Wysoki Zielony, kędzierzawy (ok. 50 cm wys.) ; Skowroni Języczek (ok 70 cm wys.); Wysoki Zielony, kędzierzawy (ok 150 cm wys.). Wszystkie odmiany bardzo szybko rosną i zbiera się je po ok. 100 dniach od posadzenia rozsad.

Wymagania glebowe i klimatyczne

Jarmuż nie ma wysokich wymagań glebowych i może rosnąć na prawie każdym podłożu. Nie powinno się go jednak zasadzać na glebach piaszczystych i kwaśnych. Preferuje stanowiska słoneczne, ale równie dobrze znosi miejsca cieniste. Zaletą rośliny jest wysoka odporność na mróz. Odmiany niskie najlepiej przetrzymują zimę. Liście po przemarznięciu nabierają smaku -  zawierają więcej cukrów i tracą goryczkę.



Sadzenie i uprawa

Rośliny mają rozbudowany system korzeniowy, dlatego ziemię trzeba przekopać na głębokość ok. 30 cm. Sadzonki wysiewa się prosto do gruntu w maju/czerwcu albo wysadza się rozsadę w czerwcu/ lipcu (sadzenie po 7 tygodniach). Jarmuż należy sadzić w rozstawie 50 x 50 cm. Przed zasadzeniem ziemia powinna być odpowiednio przygotowana. Dobrze jest zastosować kompost albo na nawóz organiczny. Nie powinno się uprawiać jarmużu po cykorii sałatowej, sałatach lub endywi. Po jarmużu można uprawiać bób, groch, fasolę cebulę zwyczajną, marchew, pietruszkę naciową i korzeniową, seler naciowy i korzeniowy. Jarmuż można uprawiać jako poplon.

Jarmuż

Jarmuż

Jarmuż

Jarmuż

Pielęgnacja

Roślinę nawozi się kilkoma gramami saletry potasowej rozpuszczonej w wodzie (stężenie ok. 0,05%). Ponadto, glebę należy co pewien czas spulchniać tak, żeby nie uszkodzić korzeni. Jarmuż powinien być również regularnie podlewany: 1 dawka to 10 litrów/1 m2. Roślina w zasadzie nie wymaga odchwaszczania, jedynie w 1. roku uprawy, kiedy młode rośliny nie są zagęszczone, przez co ziemia jest podatna na rozwój chwastów.

czytaj dalej...

Zobacz także

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz