Jarmuż

Jarmuż

1 komentarzy

Zbiór

Jarmuż zbiera się kiedy liście będą już odpowiednio przemarznięte i nabiorą smaku, czyli po pierwszych przymrozkach. Na początku zbiera się starsze, dolne liście i dopiero później rozetę. Wiosną zazwyczaj pojawiają się delikatne pędy, które też można zebrać.

Jarmuż

Jarmuż

Jarmuż

Jarmuż

Szkodniki

Jarmuż jest rośliną dość odporną na choroby, jednak zawsze lepiej zabezpieczyć roślinę przed potencjalnymi szkodnikami. Przed zasadzeniem do ziemi można dodać niewielką ilość wapna lub popiołu drzewnego, które skutecznie chronią przed kiłą kapuścianą. Dobrym sposobem na pozbycie  się mszyc jest mączka skalna rozsiewana w czasie pory suchej. Innym niebezpiecznym  szkodnikiem jest bielnik kapustnik, którego łatwo się pozbyć, zasadzając pojedyncze rośliny pomidora albo selera pomiędzy sadzonkami jarmużu.


Właściwości i zastosowanie

Jarmuż jest rośliną bogatą w składniki mineralne i prawdziwą bombą witaminową. Zwiera witaminę A1, B1, B2, C, E, a także wapń, fosfor, żelazo, beta-karoten, białko, magnez. Oprócz tego, jarmuż podobnie jak inne brokuły oraz warzywa kapustowate zawiera sulforafan, substancję która ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne. Jarmuż jest nie tylko zdrowy, ale też smaczny – to idealne warzywo na lekką, pożywną przekąskę. Można go spożywać w różnych formach: nadaje się do jedzenia na surowo, smażenia, gotowania lub zapiekania. Jak każde warzywo może być dodatkiem do sałatek, zup, dressingów i mięs. Fioletowe liście jarmużu są stosowane do dekoracji różnych potraw albo do dekoracji wystaw sklepów warzywnych.

Jarmuż

Jarmuż

czytaj dalej...

1 komentarzy

  1. Dodał: Eugenia , Tytuł: jarmurz

    Uwielbia jarmuż ale nie mogę go dochować . Posadzilam sadzonki w czerwcu .Rośnie łanie ale mam jak co roku na nim białe drobniutkie muszki. Pryskałam już i to nic nie daje. Proszę o poradę czym można to świństwo wytępić. Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuje.

Dodaj swój komentarz

Zobacz także