Cebula dymka

Cebula dymka

Skomentuj artykuł

Uprawa cebuli wymaga uwzględnienia warunków klimatyczno glebowych, charakterystycznych dla rośliny, doboru odpowiedniej odmiany, a także prawidłowej pielęgnacji. Cebulę możemy uprawiać z siewu,  z rozsady, a także z dymki. Ostatni sposób zyskuje coraz większą popularność i słusznie, bo pozwala uzyskać satysfakcjonujące plonowanie.

Skąd wzięła się „dymka”

Kto uprawia warzywa, a wśród nich cebulę, zapewne spotkał się z określeniem „dymka” . Właśnie takim terminem określa się drobne cebulki, dostępne w sprzedaży, stanowiące podstawę metody uprawy cebuli z dymki. Tak dziwna nazwa owych cebulek, wynika z faktu, że kiedyś te drobne cebule były „zadymiane” ponieważ przypuszczano,  że poddanie ich pod działanie dymu, powoduje zatrzymanie wydawania przez cebulę pędów kwiatostanowych. Okazało się to jednak nieprawdą, jednak owa nazwa utrzymuje się do dziś.

Uprawa cebuli z dymki

Tego typu uprawa ma wiele zalet, a podstawową jest wyższa tolerancyjność roślin na mniej korzystne warunki, lepsze plonowanie, szybkie  uzyskanie szczypioru, a w okresie późniejszym dorodnych cebul. 


W zasadzie uprawa cebuli z dymki trawa dwa lata, ponieważ w pierwszym roku, uzyskuje się dymkę, która w następnym roku zyskuje wartość konsumpcyjną i handlową.  Jeżeli dokonamy zakupu dymki od producenta już pierwszego roku możemy uzyskać pełnowartościową cebulę.

Cebula dymka

Cebula dymka

Dymka w pierwszym roku uprawy

Uzyskanie dymki nie jest trudne. Należy zakupić nasiona, które zostaną      wysiane bezpośrednio na wcześniej przygotowane podłoże. W zasadzie     można uznać, że większość oferowanych odmian  cebuli może posłużyć nam     do uzyskania dymki, jednak radziłbym     wybierać sprawdzone odmiany np.     „Wenta”, „Sochaczewska”, „Wolska”,         „Karmen”.

czytaj dalej...


Zobacz także

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz