Uprawa cebuli wymaga uwzględnienia warunków klimatyczno glebowych, charakterystycznych dla rośliny, doboru odpowiedniej odmiany, a także prawidłowej pielęgnacji. Cebulę możemy uprawiać z siewu, z rozsady, a także z dymki. Ostatni sposób zyskuje coraz większą popularność i słusznie, bo pozwala uzyskać satysfakcjonujące plonowanie.
Skąd wzięła się „dymka”
Kto uprawia warzywa, a wśród nich cebulę, zapewne spotkał się z określeniem „dymka” . Właśnie takim terminem określa się drobne cebulki, dostępne w sprzedaży, stanowiące podstawę metody uprawy cebuli z dymki. Tak dziwna nazwa owych cebulek, wynika z faktu, że kiedyś te drobne cebule były „zadymiane” ponieważ przypuszczano, że poddanie ich pod działanie dymu, powoduje zatrzymanie wydawania przez cebulę pędów kwiatostanowych. Okazało się to jednak nieprawdą, jednak owa nazwa utrzymuje się do dziś.
Uprawa cebuli z dymki
Tego typu uprawa ma wiele zalet, a podstawową jest wyższa tolerancyjność roślin na mniej korzystne warunki, lepsze plonowanie, szybkie uzyskanie szczypioru, a w okresie późniejszym dorodnych cebul.
W zasadzie uprawa cebuli z dymki trawa dwa lata, ponieważ w pierwszym roku, uzyskuje się dymkę, która w następnym roku zyskuje wartość konsumpcyjną i handlową. Jeżeli dokonamy zakupu dymki od producenta już pierwszego roku możemy uzyskać pełnowartościową cebulę.
Cebula dymka
Dymka w pierwszym roku uprawy
Uzyskanie dymki nie jest trudne. Należy zakupić nasiona, które zostaną wysiane bezpośrednio na wcześniej przygotowane podłoże. W zasadzie można uznać, że większość oferowanych odmian cebuli może posłużyć nam do uzyskania dymki, jednak radziłbym wybierać sprawdzone odmiany np. „Wenta”, „Sochaczewska”, „Wolska”, „Karmen”.
czytaj dalej...
0 komentarzy