Podłoże nie może być zbyt żyzne, a siew powinien być wykonany w kwietniu. Produkcja dymki w cieplejszych warunkach jest mniej narażona w roku następnym na wybijanie w pędy kwiatostanowe. Nasiona cebuli wysiewamy gęsto w rzędy oddalone od siebie o około 15 cm. W tak dużym zagęszczeniu, rośliny nie wytworzą dużych cebul, a należy podkreślić, że najlepsza dymka to taka, która ma bardziej okrągły kształt, a jej średnica wynosi około 10 mm. Oczywiście można wykorzystać także większe cebulki, których średnica będzie przekraczać nawet 20 mm. Po zbiorze dymki należy ją posortować, wybierając najbardziej odpowiednie cebulki, po osuszeniu należy je umieścić w pomieszczeniu, w którym temperatura, będzie oscylować wokół 20°C. Wówczas będziemy mieli pewność, że przy takim przechowaniu i odpowiedniej średnicy cebulek, nie będziemy mieli problemu z wybijaniem pędów kwiatostanowych.
Cebula dymka
Dymka w drugim roku uprawy
Właściwa uprawa dymki w celach konsumpcyjnych jest bardzo prosta. Ważnym jest, aby odpowiednio przygotować podłoże, a więc powinno być ono próchnicze, zasobne. Jesienią warto podłoże wzbogacić dobrze przerobionym kompostem, a w razie potrzeby w okresie uprawy dymki zastosować nawożenie pogłówne. Małe cebulki wysadzamy w marcu w podłoże w rzędach oddalonych od siebie o 25- 30 cm.
Cebula dymka
Ważne !!!
Nieodpowiednia produkcja i przechowywanie dymki, zakończy się licznym wybijaniem pędów kwiatostanowych. Jeżeli dymkę kupujemy, wówczas należy korzystać z oferty sprawdzonych producentów. Przy wątpliwościach, lepiej cebulę zakupić jeszcze zimą i przetrzymać w ciepłym pomieszczeniu, aby podczas jej uprawy nie spotkała nas przykra niespodzianka.
Odległość cebul w rzędzie powinna wynieść do około 8 cm. Cebule sadzimy w taki sposób, aby wierzchołek cebuli wystawał nad podłożem do wysokości około 0,5 cm. Posadzone cebule, należy pielęgnować, odchwaszczać, chronić przed suszą, chorobami, szkodnikami, a gdy w czasie zbliżania się zbiorów, zaobserwujemy, że szczypior w większej połowie się naturalnie załamał, to znak, że należy dokonać zbioru cebuli. Pamiętajmy o dokładnym osuszeniu, wówczas zebrana cebula będzie lepiej się przechowywać.
Uprawa cebuli z dymki ma wiele zalet, a największą z nich jest łatwa uprawa, szybkie uzyskanie szczypioru oraz o około miesiąc wcześniejsze dojrzewanie cebul. W tego typu uprawie uważajmy na choroby i szkodniki, a także kupujmy cebulki u sprawdzonych, cieszących się dobrą opinią producentów.
Tekst: Grzegorz Bogucki
0 komentarzy