Uprawa fasoli szparagowej

Uprawa fasoli szparagowej

1 komentarzy

Pochodząca z Ameryki Południowej i Środkowej fasola zwyczajna (Phaseolus vulgaris) jest obecnie szeroko uprawiana na całym świecie. Kwitnie na biało, pomarańczowo lub filetowo a w miejsce kwiatów po zapyleniu zawiązują się zielone, żółte lub purpurowe strąki. Zbiera się je, kiedy nasiona są jeszcze niedojrzałe i spożywa w całości po ugotowaniu.

Fasola uprawiana na zielone strąki to tzw. fasolka szparagowa. Jest ona bogata w cenne minerały: wapń, potas, mangan i fosfor, witaminy i błonnik pokarmowy. Odmiany zielone zawierają szczególnie dużo β-karotenu, czyli prowitaminy A oraz witamin C i K. Polecana jest dla osób z niedoborami żelaza w organizmie oraz przy słabych kościach. Działa wzmacniająco i przeciwzapalnie, podnosi ogólną odporność organizmu. W porównaniu do innych warzyw ma stosunkowo mało kalorii (42 kcal/100g)  i niski indeks glikemiczny, dlatego stanowi ważny element jadłospisu osób będących na diecie. Odwar ze strąków działa moczopędnie oraz obniża poziom cukru we krwi, stąd polecany jest dla diabetyków. Fasola szparagowa gotowana na parze zachowuje największą wartość odżywczą.


Odmiany fasoli zwyczajnej dzielimy na tyczne oraz karłowe.

Odmiany karłowe

Fasola szparagowa karłowa ma okres wegetacji, zależnie od odmiany, wynoszący od 60 do 90 dni. Nie wymaga podpór podczas uprawy.

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa

Popularne odmiany:

Karłowe żółtostrąkowe:

Basta - polecana do wczesnych upraw pod folią i w gruncie. Strąki długości 14cm, żółte, proste, bezwłókniste. Nadaje się szczególnie do bezpośredniego spożycia i do przetwórstwa. Siew: V-VI

Batuta – średniowczesna, do przetwórstwa i bezpośredniego spożycia. Odporna na antraknozę. Strąki bezwłókniste. Polecana do zbioru mechanicznego. Siew: V-VI

Korona - bardzo wczesna, plenna. Strąki intensywnie żółte z połyskiem, krótkie (9-10 cm), dojrzewają stopniowo. Jedna z najwcześniejszych odmian na polskim rynku polecana do bardzo wczesnej uprawy w tunelu lub pod włókniną, co pozwala na pierwsze zbiory już na początku czerwca.

Laura - średniowczesna, strąki proste i bezwłókniste. Odmiana ciepłolubna i wrażliwa na przymrozki. Przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia i przetwórstwa, nadaje się także do mrożenia. Siew: V-VI

Lucyna - średniowczesna, strąki żółte, mięsiste, długości 16 cm, szerokości 1,2cm. Polecana do bezpośredniego spożycia i przetwórstwa. Odporna na antraknozę i bakteriozę obwódkową fasoli. Siew: V-VI

Polka – średniowczesna, strąki proste bez przewężeń, dł. 12-14cm. Rośliny wysokości 45-50 cm, odporne na niesprzyjające warunki pogodowe.

Tara - średniowczesna, najplenniejsza odmiana o długich (do 14 cm), bezwłóknistych, mięsistych strąkach. Odporna na choroby. Doskonała do bezpośredniego spożycia i do przetwórstwa.  Siew: V-VI

Tina – średniopóźne, bardzo plenna, do bezpośredniego spożycia i przetwórstwa. Strąk prosty, gładki długości 11-13 cm, bezwłóknisty, mięsisty. Siew: V-VI
Złota Saxa – wczesna, plenna. Strąki 11-12 cm, dojrzewające stopniowo. Siew V-VI, zbiór od końca lipca.

Pantera – średniowczesna, rośliny średniowysokie o zwartym pokroju. Strąki osadzone częściowo nad liśćmi, strąki bardzo długie, do 16 cm, wolno przerastające, bez przewężeń. Odmiana ta otrzymała Złoty Medal POLAGRA 2001

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa

Karłowe żółte o szerokich, taśmowych strąkach:

Bis – średniopóźna, o strąkach typu Mamut – mięsistych, płaskich o długości do 15cm. Przeznaczona do bezpośredniego spożycia, konserwowania i mrożenia. Wysiew od V do końca VII

Wstęga - średniowczesna, o wysokiej tolerancji na bakteriozę obwódkowa i antraknozę i krzaczastym pokroju. Kwiaty fioletowe, ozdobne.

czytaj dalej...

Zobacz także

1 komentarzy

  1. Dodał: Joysii, Tytuł: Sweet Stronka

    Dużo info i na ogół jest oki

Dodaj swój komentarz

Koniecznie zobacz: