Przycinanie winogron i winorośli

Przycinanie winogron i winorośli

8 komentarzy

Przycinamy te krzewy winorośli, które mają za zadanie zapewnić nam smaczne i dorodne winogrona. Dlatego nie ma potrzeby  cięcia winorośli, które  odgradzają nas od sąsiada czy zapewniają cień w upalny dzień.  Tutaj nie jest najważniejszy owoc, tylko rozłożystość pnącza.

Przycinamy, ponieważ ……

Najważniejsze w cięciu winorośli jest, aby dokonać cięć, które pozwolą roślinie wydać duże i zdrowe owoce, czyli danie im między innymi dostępu do słońca. Poza tym  trzeba, również tak ciąć krzewy, żeby zapewnić im  dopływ powietrza, które pozwoli  ograniczyć atak chorób grzybowych.
Warto, również wiedzieć, że jeżeli pozostawimy rośliny bez przycinania to  części krzewów mogą przemarznąć oraz łatwiej zaatakują je choroby i szkodniki.

Cięcie krzewów

Cięcie winorośli można podzielić na wiosenne i jesienne, dokonuje się go na krzewach, które nie mają liści. Na jesieni należy łozy, które zamierzamy przyciąć solidnie skrócić, a na wiosnę ostatecznie ściąć.

W przypadku odmian, których wszystkie pędy są owocujące należy zastosować cięcie krótkie na trzy oczka. Natomiast, gdy owocują  tylko dalsze pędy, wtedy stosujemy cięcie dłuższe.
Tego typu cięcie stosujemy, także gdy winorośl rośnie w miejscu bardzo słonecznym oraz ciepłym.
Podłoże, na którym rośnie winorośl.

Na to jakiego rodzaju cięcia dokonamy ma, także wpływ zasobność gleby w składniki pokarmowe.  W przypadku, gdy mamy do czynienia z glebami żyznymi tniemy dłużej, aby spowodować słabszy wzrost owoconośnych pędów. W końcowym efekcie zaowocuje to  silnymi pędami, na których wyrosną dorodne winogrona.

Jeżeli natomiast winorośl rośnie na ziemi piaszczystej należy ciąć ją krótko. Dlatego, że za silne pędy nie wytwarzają pąków kwiatowych.

Generalnie przy cięciu winogron wyróżnia się dwie formy: cięcie na krótką łozę oraz cięcie na długą łozę.

Cięcie na krótką łozę

Cięcie na krótką łozę polega na tym, że mamy tutaj do czynienia ze sporo dłuższą częścią starego pędu niż w przypadku cięcia na długa łozę. Formowanie winorośli polega na tym, że silny, młody pęd przygina się do ziemi i przywiązuje do podpórki. Łoza ma odpowiednią wielkość, aby od razu uformować ją wedle życzenia, jednak ze względu na nierównomierny rozwój pędów nie robi się tego.

Cięcie na długą łozę

Wybieramy najmocniejszą łozę i przycinamy ją na dwa oczka, inne łozy usuwamy. Wiosną  z tych dwóch oczek urosną dwa silne pędy. Jesienią zabieg powtarzamy  w przypadku słabszej łozy, natomiast  silniejszą tnie się na około dziesięć oczek, pęd ten będzie owocował.

Agnieszka Krakowiak

Zobacz także

8 komentarzy

  1. Dodał: Andrej, Tytuł: cięcie winogron

    Cięcie najlepiej w po 15lutym gdy wszystko śpi dwa oczka zostają resztę odcinamy marzec to już nie pora ?

  2. Dodał: Kazimierz, Tytuł: Cięcie winorośli

    Ponawiam prośbę o rysunki, bo wiele się naczytałem i mam mętlik w głowie. Bardzo pomocnymi były by rysunki poglądowe.

  3. Dodał: gosia, Tytuł: wypływające soki z winogron

    Proszę mi powiedziec co mam zrobić gdy obciełam winogron teraz i bardzo mocno wypływają soki

  4. Dodał: , Tytuł:

  5. Dodał: Julian, Tytuł: Wegatatywne

    Co zrobić z latoroślami płonnymi-nieowocującymi?Czy usuwać całkowicie?

  6. Dodał: , Tytuł: ciecie winogrona

  7. Dodał: Leszek., Tytuł: winorośla cięcie

    Gdyby jeszcze Pani Agnieszka pokazała to na rysunku,to wtedy byłbym oświecoc.

  8. Dodał: Renata, Tytuł: winogrono......

    Bardzo mądre określenie, cięcie i ciecia. Wiadomo,że cięcie winogrona jest bardzo skomplikowane, dlatego proszę o pokazanie na rysunku albo na zdjęciach. Będę barrrrrdzo wdzięczna,pozdrawiam.

Dodaj swój komentarz