Owoc granatu właściwości, witaminy i kalorie

Owoc granatu właściwości, witaminy i kalorie

4 komentarzy

Granat jest owocem rośliny o nazwie Granatowiec właściwy – Punica granatum. Od tysięcy lat uważany jest za symbol zdrowia, płodności oraz miłości. Ten doskonały afrodyzjak ma olbrzymi wpływ na nasze zdrowie fizyczne oraz korzystnie wpływa na  samopoczucie i nastrój. Bogactwo witamin i niezwykłe właściwości owoców rekompensują kłopoty ze spożyciem, wywołane twardą skórką i słodkim, lepiącym sokiem z nasion.

Pochodzenie

Krzew w warunkach naturalnych występuje na obszarach dawnej Persji i Mezopotamii. Do Europy owoce dotarły wraz z fenickimi kupcami, później Hiszpanie rozpowszechnili je również w Ameryce. Obecnie roślina uprawiana jest praktycznie na całym świecie, warunkiem jest suchy i gorący klimat.

Czy wiesz, że….

Hiszpańskie miasto Granada zawdzięcza swoją nazwę owocom granatu, sprowadzonym na półwysep iberyjski przez arabów.

Budowa

Granatowiec właściwy przybiera formę krzewu bądź małego drzewka. W warunkach naturalnych, w zależności od odmiany, osiąga wysokość od 60 centymetrów do 5 metrów. Odmiany doniczkowe, uprawiane w naszym klimacie, osiągają zazwyczaj od 30 centymetrów do dwóch metrów. Roślina jesienią zrzuca liście. W naszych warunkach granat uprawiany jest jako roślina doniczkowa, którą w okresie letnim możemy wystawić do ogrodu.


Kwiaty granatowca osiągają do 3 centymetrów szerokości i są koloru jaskrawoczerwonego. Odmiany ozdobne mogą mieć kwiaty różowe, kremowe, a nawet białe. Cechą charakterystyczną są mięsiste obrzeżnie wzdłuż kielicha. Kwiaty pojedyncze, wyrastają najczęściej na  młodych, tegorocznych pędach w grupach po 3-4 sztuki. W uprawie domowej kwiaty pojawiają się w połowie lata i pozostają na roślinie do końca sezonu.

Liście dość małe, błyszczące o owalnych kształcie i ostrym zakończeniu. Listowie jest wrażliwe na spadki temperatur. Nawet najniższe przymrozki powodują przemarznięcie i natychmiastowe opadniecie liści. Roślina corocznie w okresie jesiennym gubi liście, które zaczynają odrastać już od połowy lutego.

Owoce granatu pojawiają się w okresie jesiennym. Są dość duże i mają charakterystyczną twardą skórkę. W granacie znajduje się mnóstwo nasion otoczonych galaretowatą, soczystą i mięsistą osnówką.  W naszym klimacie roślina bardzo rzadko owocuje, najczęściej w szklarniach i oranżeriach.

Owoc granatu

Owoc granatu

Czy wiesz, że ….

W tradycji żydowskiej uważa się, że owoc granatu zawiera 613 nasion na podobieństwo 613 przykazań Tory. Odwołania do owoców znajdują się również w biblii i mitologii.

Właściwości lecznicze

Nasiona granatowca zawierają bardzo dużą ilość antyutleniaczy, które eliminują z organizmu szkodliwe „wolne rodniki”, powodujące uszkadzanie i niszczenie komórek. Wśród owoców wykorzystywanych przez człowieka, to właśnie granat zawiera najwięcej substancji antyoksydacyjnych odpowiedzialnych za eliminację wolnych rodników. W tym celu wykorzystuje się sok z owoców granatu. Dokonując zakupu soku w sklepie należy zwrócić uwagę czy produkt jest 100% sokiem, czy nektarem, który to praktycznie nie zawiera pożytecznych substancji.

Zawarte w owocach przeciwutleniacze spowalniają działania rakotwórcze. Efekt ten zawdzięczmy dużej ilości kwasu ellowego, który hamuje rozwój między innymi raka płuc, prostaty, wątroby czy przełyku. Dodatkowo spożywanie świeżych owoców korzystnie wypływa na naszą psychikę. Owoce szczególnie polecane są dla osób pracujących umysłowo i narażonych na duży stres.

Jedna z największych zalet owoców grantu jest jego wpływ na nasz popęd seksualny. Sok przeciwdziała impotencji, ogranicza problemy z erekcją i korzystnie wpływa na doznania erotyczne obu płci. Co więcej, u mężczyzn przechodzących terapię antyrakową prostaty, substancje zawarte w owocach obniżają poziom antygenu gruczoły krokowego, co korzystnie wpływa na efekty terapii.
Już od starożytności sok uważany był za eliksir miłosny, a sam granat za symbol płodności i powodzenia w życiu rodzinnym. 

Na koniec warto dodać, że substancje zawarte w owocach mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny oraz serce. Regularne spożywanie spowalnia procesy starzenia się skóry.
Skórka oraz kora dojrzałego granatowca obfituje z dużą ilość garbników, wykorzystywanych w medycynie i garbarstwie. Z liści sporządza się herbatę, a z korzeni – cenioną czarną farbę.

Owoc granatu

Owoc granatu

Witaminy

Owoce granatowca właściwego są bogatym źródłem witaminy C, E,  B oraz A oraz wielu substancji mineralnych i odżywczych takich jak magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod. W składzie znajdziemy również duże ilości białka, błonnika, kwasu foliowego i beta karotenu.
W 100 gramowej porcji świeżych owoców znajduje się średnio ok 80 kilokalorii

czytaj dalej...

4 komentarzy

  1. Dodał: Jolka, Tytuł: Sok z granatu

    Ja obniżyłam sobie ciśnienie pijąc sok z granatu.

  2. Dodał: Tadek, Tytuł: sok z granatu

    Trochę owoców trzeba by uzyskać odpowiednią ilość soku z granatu, na szczęście znalazłem granvital z oleofarm. kupuję czysty sok bez dodatków i robię napoje z lodem. Idealny na upały.

  3. Dodał: Edoas, Tytuł: granat własciwości

    więcej o właściwościach soku z granatu można znaleźć na stronie

  4. Dodał: ogrodnik, Tytuł: uprawa granatowca

    uprawiam granatowca w gruncie ma 50 cm na zime zabezpieczam go igliwiem ze sosny i okrywam jedlina a w trakcie zimy zasypuje sniegiem ma juz 5 lat i jest w dobrej formie mieszkam kolo KRAKOWA POLECAM TAKA UPRAWE TEGO KRZEWU ZAPALENIEC

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie
Owoce

Koniecznie zobacz: