Owoce w kuchni
Sok z granatów jest doskonałym dodatkiem do napojów i deserów. W słoneczne, letnie dni doskonale gasi pragnienie, a w połączeniu z cytryną i miętą dodatkowo orzeźwia. Nasiona są doskonałym dodatkiem do lekkich sałatek. Wykorzystywane są w dietach odchudzających. Kwaśne odmiany używane są w ciastach oraz jako dodatek do lodów. Z owoców produkuje się Grenadinę, która stosowana jest jako syrop barmański do wszelkiego rodzaju drinków i koktajli. W kuchni indyjskiej suszone owoce, wykorzystuje się jako dodatek do potraw.
Kwiat granatu
Warto wiedzieć
Czy wiesz, że kora granatowca wykorzystywana jest w weterynarii do produkcji środków wykorzystywanych w walce z tasiemcami.
Uprawa i pielęgnacja
Stanowisko
Roślina wymaga stanowisk gorących i słonecznych, ale jednocześnie osłoniętych od silnego wiatru. Pod koniec maja można ją wystawić na balkon lub do ogrodu. Egzemplarze uprawiane w pomieszczeniach wymagają dużej ilości światła słonecznego oraz stałego dostępu do świeżego powietrza. Do uprawy doskonale nadają się szklarnie oraz ogrody zimowe.
Zimowanie
Roślina jest wrażliwa na niskie temperatury. W okresie zimowym należy zapewnić jej temperaturę od 7 do 10°C. W tym okresie roślina gubi liście, które to stopniowo odrastają od połowy lutego. W okresie zimowego spoczynku zaprzestajemy nawożenia i znacząco ograniczamy podlewanie. Należy pilnować jednak, aby bryła korzeniowa nie zaschłą - ma to bardzo niekorzystny wpływ na wiosenny wzrost granatowca.
Owoc granatu
Podlewanie
Sadzonki podlewamy obficie w okresie wzrostu oraz bardzo oszczędnie w okresie zimowego spoczynku.
Przesadzanie
Granatowiec właściwy lubi ziemię żyzną i kompostową. Młode egzemplarze, które charakteryzują się szybkim wzrostem przesadzamy corocznie. Starsze rośliny przesadzamy dopiero gdy zupełnie wyrosną z naczynia w którym są uprawiane. Optymalnym terminem przesadzania jest okres wiosenny, od marca do maja.
Nawożenie
Rośliny wymagają zasilania nawozami wieloskładnikowymi w okresie silnego wzrostu. Nawozimy co dwa tygodnie w okresie od wiosny do końca września. Jesienią stopniowo zaprzestajemy zasilania i stopniowo ograniczamy podlewanie. Rośliny, które są uprawiane w szklarniach i ogrodach zimowych, mogą zawiązać owoce. W tej sytuacji możemy przedłużyć zasilanie do końca października, aż owoce dojrzeją.
Owoc granatu
Rozmnażanie
Granaty rozmnażamy z sadzonek półzdrewniałych, które pobieramy w okresie letnim. Pobrany materiał sadzimy w stale wilgotną glebę i przykrywamy folią. Sadzonki ukorzeniają się po ok. 2 miesiącach. Młode rośliny regularnie uszczykujemy, ma to wpływ na rozkrzewienie sadzonek. Młode rośliny dość szybko rosną, ale pierwsze kwiaty pojawiają się dopiero po 6-8 latach. Innym sposobem rozmnazania jest wysiew nasion w okresie wiosennym
czytaj dalej...
4 komentarzy
Dodał: Jolka, Tytuł: Sok z granatu
Ja obniżyłam sobie ciśnienie pijąc sok z granatu.
Dodał: Tadek, Tytuł: sok z granatu
Trochę owoców trzeba by uzyskać odpowiednią ilość soku z granatu, na szczęście znalazłem granvital z oleofarm. kupuję czysty sok bez dodatków i robię napoje z lodem. Idealny na upały.
Dodał: Edoas, Tytuł: granat własciwości
więcej o właściwościach soku z granatu można znaleźć na stronie
Dodał: ogrodnik, Tytuł: uprawa granatowca
uprawiam granatowca w gruncie ma 50 cm na zime zabezpieczam go igliwiem ze sosny i okrywam jedlina a w trakcie zimy zasypuje sniegiem ma juz 5 lat i jest w dobrej formie mieszkam kolo KRAKOWA POLECAM TAKA UPRAWE TEGO KRZEWU ZAPALENIEC