Newsletter serwisu


Kalarepa uprawa i właściwości

Kalarepa – Brassica oleracea var. gongylodes – jest rośliną należącą do grupy warzyw kapustnych. Jest rośliną dwuletnią, w uprawie jednoroczną. W pierwszym roku wytwarza łodygę i rozetę liści, a w drugim silnie rozgałęziony pęd kwiatostanowy. Jej częścią użytkową jest zgrubiała, mięsista łodyga o kulistym kształcie, barwy zielonej lub fioletowej. Do spożycia nadają się również młode liście. Organy użytkowe posiadają cenne cenne właściwości odżywcze. Liście są nawet cenniejsze pod względem zawartości składników mineralnych i witamin.. Z tego względu warto ją uprawiać w przydomowym ogrodzie. Uprawę kalarepy zakłada się wyłącznie z rozsady, ze względu na jej wysokie wymagania termiczne.

Wymagania uprawowe

Kalarepa ma mniejsze wymagania glebowe niż pozostałe warzywa z rodziny kapustowatych. Dobrze najlepiej rośnie na glebach próchnicznych, o dość dużej wilgotności, zasobnych w substancje odżywcze, o odczynie lekko kwaśnym do obojętnego (pH 5,5 – 6,8). Jest dość wymagająca pod względem temperatury. Najlepszy wzrost osiąga przy temperaturze 12-18ºC, na stanowisku dobrze nasłonecznionym.


Zakładanie plantacji

Kalarepa uprawiana jest zazwyczaj jako przedplon lub poplon. Kalarepę uprawia się z rozsady, którą sadzi się na miejsce stałe od lipca do końca sierpnia lub w przypadku odmian jesiennych do połowy lipca. Nasiona wysiewa się do doniczek lub inspektu pod koniec marca. Gotowa rozsada powinna posiadać 4-5 dobrze rozwiniętych liści. Rozsadę przed sadzeniem na zagonie, należy zahartować poprzez intensywne wietrzenie i ograniczanie podlewania. Rośliny umieszcza się w gruncie w rozstawie 30-40 cm × 20-30 cm. Na 1 m2 przypada 12-18 roślin, w zależności czy są to odmiany wczesne czy późne.

Kalarepa

Kalarepa

Zabiegi pielęgnacyjne

Kalarepa w okresie intensywnego wzrostu oraz w czasie tworzenia zgrubiałej łodygi, wymaga regularnego podlewania. Ważne jest również odchwaszczanie zagonu oraz kompostowanie na lżejszych glebach. Przed sadzeniem zaleca się stosowanie 20 dag saletrzaku/10 m2 oraz 10 dag saletry amonowej po 2 tygodniach od posadzenia rozsady. Aby zabezpieczyć rośliny przed nadmiernym zachwaszczeniem oraz wystąpieniem szkodników rośliny można okryć włókniną.

Kalarepa

Kalarepa

Choroby i szkodniki

W uprawie kalarepy mogą pojawić się pchełki ziemne oraz śmietka kapuściana.

Zbiór

Wczesne odmiany kalarepy zbiera się w październiku, natomiast odmiany jesienne od września do listopada. Zbiór polega na wyrywaniu całych roślin z korzeniami, które ucina się z łodygą tuż pod zgrubieniem.

Uprawa kalarepy

Uprawa kalarepy

Odmiany

Do uprawy amatorskiej polecane są następujące odmiany, zaliczane do odmian wczesnych: 'Dworsky'ego', 'Wiedeńska Biała', 'Delikates Biała', 'Gabi' oraz 'Alka'. Długość okresu wegetacyjnego wynosi w ich przypadku ok. 55 dni.

Uprawa kalarepy

Uprawa kalarepy

Właściwości odżywcze i prozdrowotne

Kalarepa jest bardzo wartościowym warzywem, chociaż dosyć kalorycznym (48 kcal/100 g św. m.). Jej zgrubiałe łodygi, a także młode liście bogate są w sole mineralne i witaminy. Liście posiadają ich dwa razy więcej niż łodygi. W 100 g świeżej masy łodygi stwierdzono 2,1 g białka, 6,1 g węglowodanów oraz 0,2 g tłuszczów. W zgrubieniach wykryto duże ilości wapnia, żelaza i fosforu, a także witaminy C (60 mg/100 g św. m.). Stwierdzono też niewielką zawartość karotenu i witamin z grupy B. Kalarepa jest również bogata w błonnik (10% s. m.), przez co ułatwia trawienie.

Kalarepa - uprawa

Kalarepa - uprawa

Zastosowanie w kuchni

Najwięcej wartości odżywczych posiada kalarepa surowa. Kalarepa może stanowić wspaniały dodatek do surówek i zup jarzynowych.

Liście i łodygi można podawać w postaci smażonej jako dodatek do mięs. Łodygi posiekane w kostkę można przechowywać w formie mrożonej.

Faszerowana kalarepa

Składniki
Sposób przygotowania

3-4 kalarepy (duże),

3-4 średnie pomidory,
100 g twarożku,
100 g śmietany,
szczypiorek,
cebula,
kilka ząbków czosnku,
250 ml bulionu warzywnego,
sól, pieprz

Obrane kalarepy gotujemy przez ok. 20 minut w osolonej wodzie

wydrążamy środek, uważając, by nie naruszyć dna.

Kroimy nadzienie kalarepy w kostkę

Doprawiamy czosnkiem, posiekaną drobno cebulą i szczypiorkiem

Wszystkie składniki farszu mieszamy z twarożkiem i śmietaną

Dodajemy sól i pieprz

Farsz umieszczamy w środku kalarepek, a następnie umieszczamy je w natłuszczonej formie i polewamy bulionem. Kalarepy pieczemy ok. 20 min. w temp. 180°C.

Anna Jędrzejewska
Źródła: Działkowiec 04/2007, 07/2011, Polowa uprawa warzyw (M.Orłowski 2000)


Oceń artykuł:
przetwarzam....
0.00 / 0 razy oceniany

Komentarze do tego artykułu:


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Moje ulubione kwiaty są koloru

Białego

Czerwonego

Żółtego

Niebieskiego

Różowego

Zielonego

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]