Kalarepa uprawa i właściwości

Kalarepa uprawa i właściwości

Skomentuj artykuł

Kalarepa – Brassica oleracea var. gongylodes – jest rośliną należącą do grupy warzyw kapustnych. Jest rośliną dwuletnią, w uprawie jednoroczną. W pierwszym roku wytwarza łodygę i rozetę liści, a w drugim silnie rozgałęziony pęd kwiatostanowy. Jej częścią użytkową jest zgrubiała, mięsista łodyga o kulistym kształcie, barwy zielonej lub fioletowej. Do spożycia nadają się również młode liście. Organy użytkowe posiadają cenne cenne właściwości odżywcze. Liście są nawet cenniejsze pod względem zawartości składników mineralnych i witamin.. Z tego względu warto ją uprawiać w przydomowym ogrodzie. Uprawę kalarepy zakłada się wyłącznie z rozsady, ze względu na jej wysokie wymagania termiczne.

Wymagania uprawowe

Kalarepa ma mniejsze wymagania glebowe niż pozostałe warzywa z rodziny kapustowatych. Dobrze najlepiej rośnie na glebach próchnicznych, o dość dużej wilgotności, zasobnych w substancje odżywcze, o odczynie lekko kwaśnym do obojętnego (pH 5,5 – 6,8). Jest dość wymagająca pod względem temperatury. Najlepszy wzrost osiąga przy temperaturze 12-18ºC, na stanowisku dobrze nasłonecznionym.


Zakładanie plantacji

Kalarepa uprawiana jest zazwyczaj jako przedplon lub poplon. Kalarepę uprawia się z rozsady, którą sadzi się na miejsce stałe od lipca do końca sierpnia lub w przypadku odmian jesiennych do połowy lipca. Nasiona wysiewa się do doniczek lub inspektu pod koniec marca. Gotowa rozsada powinna posiadać 4-5 dobrze rozwiniętych liści. Rozsadę przed sadzeniem na zagonie, należy zahartować poprzez intensywne wietrzenie i ograniczanie podlewania. Rośliny umieszcza się w gruncie w rozstawie 30-40 cm × 20-30 cm. Na 1 m2 przypada 12-18 roślin, w zależności czy są to odmiany wczesne czy późne.

Kalarepa

Kalarepa

Zabiegi pielęgnacyjne

Kalarepa w okresie intensywnego wzrostu oraz w czasie tworzenia zgrubiałej łodygi, wymaga regularnego podlewania. Ważne jest również odchwaszczanie zagonu oraz kompostowanie na lżejszych glebach. Przed sadzeniem zaleca się stosowanie 20 dag saletrzaku/10 m2 oraz 10 dag saletry amonowej po 2 tygodniach od posadzenia rozsady. Aby zabezpieczyć rośliny przed nadmiernym zachwaszczeniem oraz wystąpieniem szkodników rośliny można okryć włókniną.

Kalarepa

Kalarepa

Choroby i szkodniki

W uprawie kalarepy mogą pojawić się pchełki ziemne oraz śmietka kapuściana.

Zbiór

Wczesne odmiany kalarepy zbiera się w październiku, natomiast odmiany jesienne od września do listopada. Zbiór polega na wyrywaniu całych roślin z korzeniami, które ucina się z łodygą tuż pod zgrubieniem.

Uprawa kalarepy

Uprawa kalarepy

Odmiany

Do uprawy amatorskiej polecane są następujące odmiany, zaliczane do odmian wczesnych: "Dworskyego", "Wiedeńska Biała", "Delikates Biała", "Gabi" oraz "Alka". Długość okresu wegetacyjnego wynosi w ich przypadku ok. 55 dni.

Uprawa kalarepy

Uprawa kalarepy

czytaj dalej...

Zobacz także

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Koniecznie zobacz: