Właściwości odżywcze i prozdrowotne
Kalarepa jest bardzo wartościowym warzywem, chociaż dosyć kalorycznym (48 kcal/100 g św. m.). Jej zgrubiałe łodygi, a także młode liście bogate są w sole mineralne i witaminy. Liście posiadają ich dwa razy więcej niż łodygi. W 100 g świeżej masy łodygi stwierdzono 2,1 g białka, 6,1 g węglowodanów oraz 0,2 g tłuszczów. W zgrubieniach wykryto duże ilości wapnia, żelaza i fosforu, a także witaminy C (60 mg/100 g św. m.). Stwierdzono też niewielką zawartość karotenu i witamin z grupy B. Kalarepa jest również bogata w błonnik (10% s. m.), przez co ułatwia trawienie.
Kalarepa - uprawa
Zastosowanie w kuchni
Najwięcej wartości odżywczych posiada kalarepa surowa. Kalarepa może stanowić wspaniały dodatek do surówek i zup jarzynowych.
Liście i łodygi można podawać w postaci smażonej jako dodatek do mięs. Łodygi posiekane w kostkę można przechowywać w formie mrożonej.
Faszerowana kalarepa
Składniki
|
Sposób przygotowania
|
3-4 kalarepy (duże), 3-4 średnie pomidory,
100 g twarożku,
100 g śmietany,
szczypiorek,
cebula,
kilka ząbków czosnku,
250 ml bulionu warzywnego,
sól, pieprz
|
Obrane kalarepy gotujemy przez ok. 20 minut w osolonej wodzie wydrążamy środek, uważając, by nie naruszyć dna. Kroimy nadzienie kalarepy w kostkę
Doprawiamy czosnkiem, posiekaną drobno cebulą i szczypiorkiem Wszystkie składniki farszu mieszamy z twarożkiem i śmietaną Dodajemy sól i pieprz Farsz umieszczamy w środku kalarepek, a następnie umieszczamy je w natłuszczonej formie i polewamy bulionem. Kalarepy pieczemy ok. 20 min. w temp. 180°C. |
Anna Jędrzejewska
Źródła: Działkowiec 04/2007, 07/2011, Polowa uprawa warzyw (M.Orłowski 2000)
0 komentarzy